Articole Memoirs of a Geisha

(2005)

Memoriile unei Gheișe

Maiestria de a fi Gheisa

De-a lungul vietii sale, o gheisa isi petrece multe ore la cursuri, perfectionandu-si artele care o definesc, ca un simbol al culturii japoneze. In epoca lui Sayuri, cursurile de dans si cunoasterea instrumentului cu trei corzi numit shamisen incepeau cu mult inainte ca o fata sa devina maiko, adica gheisa-novice. La vremea cand pregatirea unei gheisa devine completa, simbolurile sale subtile - modul in care se lasa pe podea, se ridica de la masa, aluneca prin incapere si toarna sake – i-au devenit deja o a doua natura.

Pentru a-i ajuta pe actori cu aceste elemente fundamentale, Marshall i-a adus la Los Angeles cu sase saptamani mai devreme, pentru "Tabara de instructie Gheisa", o perioada de repetitii si cursuri intensive, cu o echipa de experti care i-au ghidat pe actori prin lumea gheiselor.

“Era ceva foarte nou pentru mine,” spune Gong Li, devenita vedeta in China dupa debutul ei in 1987, in Red Sorghum. “Am repetat absolut fiecare scena in parte, fiecare cuvintel.”

Actritele au repetat in kimonouri, pentru a se adapta la greutatea, textura si fluiditatea acestor tinute elaborate. Cursurile de dans le-au ajutat sa isi perfectioneze limbajul corporal specific gheiselor. “Nu te poti misca de parca ai purta blugi,” remarca Youki Kudoh, care joaca rolul lui Pumpkin. “Esti restrictionata, asa ca te reconstruiesti. Inveti sa fii eleganta.”

Consultantul tehnic Liza Dalby, principalul consultant al lui Arthur Golden la scrierea romanului, a prezentat membrilor distributiei toate nuantele comportamentului gheiselor. Scriitor si antropolog cultural, Dalby este singura femeie occidentala care a trait si a lucrat ca gheisa in Japonia. “Unele dintre lucrurile care mi s-au parut foarte dificil de invatat atunci, de pilda cum sa pasesti asa cum trebuie cand esti imbracata in kimono, sunt lucruri pe care am reusit sa le explic mai usor actritelor,” spune ea.

Tot ea le-a instruit pentru a mima cantatul la shamisen. “Am fost impresionata de abilitatea lor de a face totul sa para real,” spune Dalby, ea insasi o cantareata foarte buna la acest instrument. “Michelle Yeoh chiar a invatat sa cante cu adevarat, are o ureche muzicala incredibila.”

Yeoh a fost motivata de profesoara ei. “Cum Mameha este epitomul gheisei,” spune ea, “am stiut ca trebuia sa joc acest rol cat mai convingator. Asa ca am petrecut mult timp privind-o pe Liza, al carei comportament de gheisa este inca evident.”

Pentru o gheisa, imbracatul kimono-ului cere multe eforturi. Actorul Thomas Ikeda, care joaca rolul celui care le imbraca pe gheise, dl Bekku, a lucrat cu consultantul in materie de kimono Yuko Tokunaga si un manechin, pentru a invata cum sa drapeze, sa lase sa atarne, sa incruciseze tesaturile si cum sa realizeze diverse alte elemente de finete tehnica ale acestui ritual. Marshall a vrut ca Ikeda sa stapaneasca perfect fiecare pas din acest proces, chiar daca aveau sa fie filmate numai anumite secvente. “Rob mi-a spus ca, probabil, personajul meu era fiul unei gheise,” marturiseste Ikeda.
Sinopsis O impresie in spatiu si timp
jinglebells