Articole Mănuși Roșii

(2010)

Mănuși Roșii

Despre film

Declarația regizorului Radu Gabrea

„Mănuși roșii” este un film despre tortura psihică. S-au făcut câteva filme despre suferințele oamenilor în închisoare, s-a scris în orice caz mult. “Închisorile mele”, cartea lui Ioanid, este numai una din cărțile de referință. S-au folosit toate formele de tortură pentru a distruge și ultima fărâmă de rezistență a individului prins în cleștele uriașei mașini represive a închisorilor comuniste. Filmul însă, în afară de «documentarele» televiziunii, despre «memorialul durerii», nu a coborât până acum niciodată în adâncurile relației dintre anchetat și anchetator, cu toate surprinzătoarele ei meandre. Niciodată, după știința mea, n-a existat o cronică aproape exactă, minuțioasă, detailată până la penibil, a modului în care, pe modelul unei exorcizări, pe modelul psihologic al inchiziției catolice, de tristă amintire, regimul comunist și aparatul lui represiv au reușit să construiască mii de cazuri «penale», care i-au ajutat să realizeze în mod «legal», distrugerea unei părți a societății românești , aici, a unor membri ai comunității săsești.

În România, Mănuși roșii a fost prezentat în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) - Cluj și Sibiu, Festivalul Internațional al Producătorilor de Film Independenți (IPIFF) – Mamaia, Noaptea Albă a Filmului Românesc – București.
Pe plan internațional, filmul a fost arătat la Sao Paolo International Film Festival – Sao Paolo, Brazilia, The Northern Film Festival – Leeuwarden, Olanda și Saturno Interantional Film Festival – Italia – unde Alexandru Mihăescu a fost recompensat cu premiul pentru Cel mai bun actor.

Mănuși roșii este o producție TOTAL TV, realizat în colaborare cu Atlantis Film și Zenith Media, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Societății Române de Televiziune. Filmul este distribuit de Ecran Cinema Management.

Filmările s-au desfășurat la București și Sibiu în primavara anului 2009 pe parcursul a 36 de zile. Bugetul alocat producției s-a situat în jurul sumei de 750.000 de euro.

Sinopsis
ALTE ARTICOLE
jinglebells