Articole Law Abiding Citizen

(2009)

Motivat să ucidă

EROI și RĂUFĂCĂTORI

Lucas Foster, Gerard Butler și Alan Siegel au început să lucreze la MOTIVAT SĂ UCIDĂ în ideea că Butler va interpreta rolul lui Nick Rice, procurorul cu conflicte morale. În timpul procesului de dezvoltare, ceva s-a schimbat în ce-l privește pe Butler. ,,Am descoperit că, deși mă zbăteam mai mult pentru rolul lui Nick, în final mi s-a părut mai atrăgător Clyde", explică actorul.

,,Una dintre temerile pe care le-am avut în legatura cu Clyde a fost aceea că ar putea să pară un infractor obișnuit", continuă el. ,,M-am gândit: aș putea fi eu, ar putea fi oricine. Cum am fi reacționat în situația asta? Am vrut ca publicul să-i înțeleagă durerea. Poți să râzi împreună cu el, ești fermecat de el, dar știi că în adâncul sufletului este distrus. A fost interesant să explorez un personaj de care aș putea fi îngrozit, dar care este, în același timp, un om normal, în care m-aș putea regăsi."

Clyde este cetățeanul care respectă legea, un bărbat normal, a cărui viață a fost schimbată definitiv de un dublu asasinat oribil. ,,Singurul lucru care-i mai rămâne lui Clyde este gândul că sistemul îi va face dreptate", spune Butler. ,,Își pune toate speranțele în Nick Rice și în justiție, gândindu-se că cei doi criminali vor fi pedepsiți așa cum se cuvine. Când acest lucru nu se întâmplă, Nick fiind mai preocupat de cariera lui decât de dreptate, Clyde este abandonat din toate punctele de vedere. Este un suflet pierdut. Din păcate pentru toți ceilalți, are talentul și tenacitatea de a îngenunchea autoritățile care l-au dezamăgit. Nicio persoană implicată în procesul inițial nu este în siguranță, cu atât mai puțin Nick".

Regizorul F. Gary Gray îl descrie inițial pe Clyde ca fiind o victimă, și mai apoi ca geniu însetat de răzbunare. ,,Nu poți sa nu să te întrebi ce-ai fi făcut în locul lui", spune el. ,,Pentru Gerard Butler, personajul lui a însemnat o adevărată provocare. Clyde este un barbat obișnuit, dar el scoate la iveală cele mai ascunse gânduri, pe care cei mai mulți dintre noi nu le recunosc nici într-un milion de ani, ca să nu mai vorbim de fapte. Gerard a interpretat un personaj care poate trăi cu ușurința în oricare dintre cele două lumi."

Ca să se pregătească pentru rol, Butler a stat printre polițiștii de la Criminalistică, explorând psihologia criminalilor în serie și a justițiarilor. ,,Am urmărit documentare despre criminali și am făcut cercetări pe internet", povestește el. ,,Pentru mine a fost edificator."

Rolul este un alt pas în cariera de succes a lui Butler. ,,Când urmărești proiectele la care a lucrat Gerry, vezi cât e de bun", spune Siegel, care este și managerul actorului. ,,A trecut de la comedia romantică la musical, dramă și filme de acțiune. Iar personajele sunt cu totul diferite. După 300, a început să fie recunoscut pe stradă, dar a durat ceva timp până să se întâmple asta, pentru că alegerile lui au fost foarte neobișnuite".

Un alt actor la fel de impresionant aduce la viață celălalt personaj principal al filmului. Situat de partea cealaltă a dreptății este Nick Rice, procurorul interpretat de Jamie Foxx.
,,Ce mi-a plăcut întotdeauna la acest film este cât de apropiați sunt cei doi”, spune Butler. ,,Sunt ca doi războinici care se înfruntă. În ciuda faptului că intenția lor e să se distrugă reciproc, există un anumit respect și un anumit grad de înțelegere. Unul dintre punctele de vedere pe care i le expune Clyde lui Nick este acela că ar fi putut foarte ușor să fie el în aceeași situație".

Foxx s-a alăturat distribuției pentru că a fost interesat atât de scenariu, cât și de oamenii implicați în acest proiect. ,,Știu când vreau să lucrez cu anumiți oameni", spune actorul. ,,Îmi amintesc ce sentiment am avut când am văzut 300. Gerard Butler a fost la înălțime în filmul acela și am vrut imediat să fac un film cu el. În plus, este o poveste foarte interesantă".

Actorul a venit cu o serie de idei despre evoluția personajului Nick Rice, își amintește Foster. ,,Jamie a avut o mare influență asupra filmului. A stat mult și a analizat scenariul. L-a văzut pe Nick ca pe un profesionist care și-a pierdut drumul, nicidecum ca pe un personaj care trebuie să fie un erou seducător. Jamie a luptat mult pentru personaj, pentru a-i demonstra momentele de fragilitate și de slăbiciune. O mare parte din film, Nick este victima a ceva ce se află peste puterea lui de înțelegere și ce nu poate controla. Acest rol a presupus o implicare la mai multe niveluri, pe care Jamie nu a ezitat să o ofere."

,,Munca alături de Foxx pentru a întruchipa un astfel de personaj a fost o experiență de învățare", spune Butler. ,,În ciornele noastre anterioare, Nick era destul de plat. A venit Jamie și l-a făcut să zboare, l-a transformat într-un personaj rafinat, charismatic, inteligent, spiritual și familist convins. Se face plăcut de public. E acolo, luptându-se. Dar, fără îndoială, are un ego destul de mare."

,,Jamie a venit cu toate lucrurile astea", continuă actorul. ,,Este atât de puternic! A condus la această confruntare intensă și cerebrală dintre personajele noastre. Tot restul filmului este foarte antrenant. Îmi făceam griji că scenele noastre nu vor ieși în evidență, dar ele sunt chiar esența filmului".

Foxx nu s-a temut să dezvăluie slăbiciuni personale care au ajutat la crearea situației riscante cu care se confruntă personajul său. ,,Unul dintre lucrurile pe care le-a adus Jamie la acest proiect și pe care nu l-a văzut nimeni în paginile scenariului a fost aroganța lui Nick.", spune Gray.

Butler și Foxx au repetat timp de mai multe săptămâni înainte de filmări, pentru a crea legătura complicată dintre cele două personaje. ,,Când eu și Jamie am apărut împreună în fața camerei, a avut loc ceva magic", spune Butler. ,,S-au spus multe printre rânduri. Scenele acestea sunt atât de intense, conțin de la lupte corp la corp până la jocuri și la adevăruri spuse în mod brutal."
Perechea a reușit să stabilească acea tensiune dinamică fără să apară prea mult împreună pe ecran. ,,Apar doar în cinci sau șase scene împreună, dar sunt așa cum am sperat ca vor fi", spune Foster. ,,Scânteile zboară. Sunt ca șoarecele și pisica! Se agită! Și e vorba despre Jamie Foxx, cel care a câștigat Oscarul pentru Ray, și despre Gerard Butler, care a jucat în 300. Este un meci cât se poate de intens."

Foxx s-a întâlnit atât cu procurori, cât și cu avocați ai apărării pentru a analiza din interior sistemul juridic. A intrat privindu-i ca pe niște gladiatori într-o sală de judecată. ,,Au perspective foarte diferite asupra justiției", punctează el. ,,Trebuie să se lupte cu ea în fiecare zi în sala de tribunal și trebuie să fie rezistenți. Nu se pot lăsa pradă emoțiilor."

,,Majoritatea procurorilor cu care am vorbit aveau puncte de vedere diferite", spune Foxx. ,,În principiu, așa e personajul meu. Vrea să urce în ierarhie și nu există nicio persoană pe care să n-o poată condamna. Dacă n-o poate condamna la proces, va face o înțelegere, pentru că vrea să fie bine văzut. Deviza lui este simpla: ,, Vorbim de sistemul juridic, iar eu sunt un Michael Jordan al lui."

Foxx trebuia să creeze un personaj memorabil și realist, înțelegând efectul pe care îl poate avea Clyde asupra publicului. ,,Vor trăi acest film prin intermediul lui, prin emoțiile lui, prin dragostea lui față de fiica și soția pierdute și, prin furia care-l acaparează. Dreptatea ar trebui sa fie facută într-un fel care să ne permită să dormim bine noaptea, iar ce i se oferă lui Clyde nu este suficient."

,,Orice om simte compasiune pentru Clyde", continuă actorul. ,,Un lanț nebunesc de evenimente i-au dat viața peste cap. Se gândește: De ce mi s-a întâmplat asta? Eu sunt un om bun. N-am făcut rău nimănui. Mă trezesc, mă duc la serviciu, mă duc la biserică. Îmi plătesc impozitele, deci unde am greșit?"

Producătorii și-au înconjurat cei doi actori principali cu o distribuție deosebită, între care Viola Davis, nominalizată în 2008 la Oscar, la categoria ,,Cea mai bună actriță într-un rol secundar". Cineaștii căutau pe cineva care să interpreteze rolul primarului din Philadelphia, moment în care Alan Siegel a avut o revelație. ,,David Meister este un creator de modă care a spus că Viola Davis se număra printre vedetele cărora le creează costume pentru ceremonia de decernare a Premiilor Screen Actors' Guild. Căutam un bărbat, dar de ce să nu fie interpretat rolul primarului Philadelphiei de o femeie? I-am văzut interpretarea din filmul Doubt și am știut că se va potrivi perfect."

Scenele cu ea au fost programate pentru filmare în toiul sezonului de ceremonii de decernare a premiilor, ceea ce a făcut destul de dificilă organizarea lor în programul aglomerat al lui Davis. Dar, ,,am rugat-o să se gândească să vină în Philadelphia ca să filmeze aceste scene fantastice, iar ea a acceptat cu entuziasm", spune Siegel. ,,După prima ei zi de filmare, atât distribuția, cât și echipa de producție au aplaudat-o furtunos și în clipa aceea mi-am dat seama că filmul nostru se îndrepta în direcția cea bună."

În câteva minute pe ecran, Davis a creat un portret viu al politicianului unui oraș mare care se confruntă cu niște evenimente dezastruoase. ,,A venit și a ne-a uluit pe toți", povestește Foster. ,,I-a eclipsat pe toți de pe platoul de filmare”.
,,Este incredibilă", spune Foxx despre Davis și despre interpretarea ei. ,,Mai că ai vrea să îi transformi prestația intr-un serial de televiziune."

Davis spune că a fost atrasă de puterea acestui personaj și de autoritatea lui. "Trebuie să recunosc că aproape am devenit dependentă de apariția pe platou și controlarea acestor bărbați cu prea mult testosteron. În viața reală nu pot face asta. A trebuit să mă lupt cu latura mea care vrea tot timpul să-și ceară scuze după ce țip la cineva. A trebuit să mă împotrivesc tuturor lucrurilor pe care am învățat că trebuie să le facă o femeie sau o fată."

Leslie Bibb, o interpretează pe Sarah, o procuroare care lucrează cu Nick Rice. ,,Un regizor este ca un tată al platoului de filmare", spune ea. ,,Este căpitanul navei. Filmul acesta nu a fost destinat celor slabi de înger, iar Gray a știut ce vrea. Îmi place precizia lui."

La începutul filmului MOTIVAT SĂ UCIDĂ, Sarah este la începutul carierei, iar Nick este un model pentru ea. ,,Sarah este acolo unde era și Nick cu zece ani în urmă", spune Siegel. ,,Sistemul pune stăpânire pe ea încetul cu încetul. Începem chiar să credem că va apuca pe același drum ca Nick. Leslie este o actriță foarte interesantă, iar camera o iubește."

Bibb a profitat de ocazia de a interpreta un personaj pe care ea îl descrie ca fiind ,,o femeie deșteaptă și curajoasă". ,,Sarah îl idolatrizează pe Nick, dar suferă o adevărată criză de conștiinta când începe să-i pună la îndoială alegerile", explică Bibb. ,,Cred că la început ar face orice vrea Nick, dar călătoria ei începe abia când se întreabă dacă e posibil să fi luat o decizie greșită. Când se gândește la asta, se întreabă dacă a meritat să facă înțelegerea."

Sinopsis Note de producție
jinglebells