Articole Law Abiding Citizen

(2009)

Motivat să ucidă

Note de producție

Gerard Butler, atât actor cât și producător al filmului MOTIVAT SĂ UCIDĂ, a jucat în blockbusterul 300, în adaptarea cinematografică a piesei de pe Broadway The Phantom of the Opera/ Fantoma de la Operă și în cel mai recent film al lui Guy Ritchie, RocknRolla. El declară că MOTIVAT SĂ UCIDĂ iese în evidență din punctul lui de vedere: ,,nu-mi amintesc să mai fi lucrat vreodată la un film care să mă intereseze atât de mult, simt că ideea lui este foarte profundă din toate punctele de vedere și că pe majoritatea dintre noi ar trebui să ne facă să ne gândim la cât de norocoși suntem".

MOTIVAT SĂ UCIDĂ are în prim-plan personajul lui Butler, Clyde Shelton, o victimă a unui atac violent, și pe Nick Rice, un procuror din Philadelphia, interpretat de laureatul Premiului Oscar Jamie Foxx. Actiunea prezintă o lume a violenței și a răzbunării, unde nimic nu este ceea ce pare și în care legea este tot timpul cu un pas în urmă.

Ideea neconvențională a proiectului l-a convins pe Butler că MOTIVAT SĂ UCIDĂ nu este un action thriller obișnuit: ,,povestea m-a marcat într-un fel în care majoritatea thrillerelor nu o fac", spune actorul. ,,Este complet imprevizibil. Știi de la bun început că se petrec evenimente groaznice și tinzi să fii de partea unui singur personaj. Este o poveste foarte concentrată, terifiantă, în care sfârșești prin a empatiza cu ambele personaje".
Filmul are în vedere și scăpările grave ale un sistem juridic lacunar. ,,Guvernul este un instrument nemaipomenit", spune Foster, ,,dar, uneori, acționează ca o sabie boantă când se cere un bisturiu, mai ales în situații complicate, cum ar fi justiția".

Justiția este reprezentată de procurorul Rice, interpretat de Jamie Foxx. ,,Nick Rice este aproape o imagine în oglindă a lui Clyde Shelton", explică Foster. ,,Lucrează în cadrul sistemului, dar sistemul nu funcționează întotdeauna bine. Aceasta este dilema morală cu care se confruntă el".

,,Loialitatea lui Rice față de acest sistem discutabil stă uneori în calea dreptății", mai spune Foxx, a cărui carieră uimitor de versatilă cuprinde interpretări de la comedii precum In Living Color până la portretizarea premiată cu Oscar a lui Ray Charles în Ray. ,,Uneori, felul în care funcționează sistemul nu-i permite lui Nick să se implice așa cum vrea. Nick este un om bun. Face totul ca la carte, dar asta nu înseamnă neapărat că este și bine. Sistemul nu va fi niciodată perfect, așa că el încearcă mereu să-și dea seama cum să procedeze într-o lume imperfectă".
,,Filmul acesta nu este zugrăvit în alb și negru", adaugă Foster. ,,Personajele noastre principale sunt aduse împreună de o tragedie. Amândoi au dreptate și amândoi se înșeală".

Alan Siegel, partenerul lui Butler de la compania de producție Evil Twins, a aflat despre MOTIVAT SĂ UCIDĂ după ce a citit scenariul anterior al lui Wimmer, Salt. ,,Scenariul a fost nemaipomenit", spune el, ,,Kurt era prezent la o ceremonie de premiere, unde Gerry a câștigat un premiu pentru 300. I-am spus că eu și Gerry suntem fanii lui și l-am întrebat dacă mai are și alte scenarii disponibile. A doua zi mi-a trimis MOTIVAT SĂ UCIDĂ, pe care l-am citit imediat. În noaptea respectivă l-am sunat pe Gerry și l-am rugat să citească scenariul, pentru că s-ar putea ca Evil Twins să facă primul film".

Producătorii l-au ales pe F. Gary Gray să regizeze filmul, bazându-se pe forța proiectelor lui anterioare, între care The Italian Job/ Jaf în stil italian, The Negotiator/ Negociatorul, Be Cool/ Dă-te mare și tare și Set It Off/ Gangsteri... la feminin. ,,Am știut că vrem să lucrăm cu el", spune Foster. ,,Continuă să facă filme foarte interesante. Toate au un ton diferit. Ceea ce au în comun sunt personajele extrem de complexe. Acest film a presupus o mână foarte iscusită, iar Gary a fost ideal pentru proiect".

Jamie Foxx a lucrat cu unii dintre cei mai apreciați regizori de la Hollywood, între care Oliver Stone, Sam Mendes și Michael Mann, dar nu mai făcuse niciodată un film cu Gray. Regizorul își amintește că a primit un telefon de la Foxx, care a demarat totul.

,,M-a sunat și mi-a spus: Mi-e foarte drag acest film și cred c-ar trebui să te implici în proiect. Ți s-ar potrivi perfect ”, își amintește Gray. ,,Așa că am citit scenariul și nu numai că era stilul meu, dar voiam de ani buni să lucrez împreună cu Jamie și nici că putea exista un proiect mai interesant cu care să începem".
,,Gray are un ochi incredibil", spune Foxx. ,,De la bun început, filmul are un aspect epic, datorită felului în care l-a filmat, și nu mulți regizori sunt capabili să facă acest lucru. Este capabil să gestioneze proiecte de mare anvergură și să-i facă pe oameni să se străduiască să ofere totul pe platou."

Butler apreciază pasiunea lui Gray pentru proiect și energia permanentă cu care aduce materialul pe ecrane. ,,Gary a venit în echipă și a dat viață cuvintelor scrise pe hârtie, am avut un scenariu nemaipomenit, dar filmul este mult mai bun. Este extrem de palpitant. Această dramă se îmbină genial cu scenele de acțiune, iar Gray a obținut interpretări de excepție de la toți actorii".

Ideea bărbatului care ia ostatic întregul oraș, chiar din spatele gratiilor, i-a pus imaginația la muncă lui Gray. ,,Cum poate cineva să genereze un haos de asemenea proporții din pușcărie? M-am gândit la Al Capone care-și conducea sindicatul din pușcărie. Îmi plac filmele cu gangsteri, dar îmi plac și mai mult action thrillerele de calitate".

Având ocazia de a lucra cu doi actori extrem de talentați, proiectul i s-a părut irezistibil. ,,Filmul acesta nu se încadrează în clasica formula hollywoodiana", punctează regizorul. ,,În mod normal, ai un protagonist și un antagonist. Poți să prevezi în linii mari ce vor face. Este un joc strategic, cu o întorsătură la care nu te aștepți".
,,Procurorul Nick Rice este, teoretic, de partea legii, dar asta nu înseamnă ca nu este un ticălos", explică Gray. ,,Clyde a fost victima unui atac oribil. Pe parcursul filmului, schimbi în mod constant taberele, și, în funcție de scenă, nu știi către cine să te îndrepți."
Gray l-a chemat pe Foster ca producător. ,,Vrea cu siguranță să se facă auzit", se amuză Gray. ,,Ai spune că nu este o idee bună să aduci două personalități atât de puternice în aceeași încăpere, dar am avut o relație excepțională".

Coproducătorul Jeff Waxman promite ca publicul va fi uimit de ceea ce va vedea. ,,Ești pe marginea scaunului de la începutul filmului", spune el, ,,este foarte captivant. Din minutul în care începe până în ultima clipă, îți vei ține respirația, așteptând să vezi ce va face Clyde în continuare."

Butler spune că MOTIVAT SĂ UCIDĂ i-a dat același sentiment pe care l-a avut când a terminat filmările la 300. ,,In mod cert va fi o experiență memorabilă pentru public. Avem o distribuție nemaipomenită și un regizor genial, iar Jonathan Sela, operatorul cinematografic, i-a dat o imagine exceptională”.

Foxx știe exact ce anume l-a atras la film. ,,Acest film va capta atât de mult atenția, încât, odată început, publicul nu va ști ce se va întâmpla în continuare, lucru care-l va face să urmărească acțiunea cu sufletul la gură”.

O PRIVIRE ASUPRA PHILADELPHIEI ,,NEO-NOIR"

O poveste urbană în chintesență, MOTIVAT SĂ UCIDĂ avea nevoie de decorul unui oraș american mare. Inițial, acțiunea a fost plasată în Los Angeles, dar evenimentele poveștii au căpătat o cu totul altă semnificație când s-a schimbat orașul cu Philadelphia. Producătorul Lucas Foster a fost încântat de noua locație: ,,este orașul legilor în America. Părinții justiției au petrecut multă vreme acolo. Acest film este despre justiție, așa că a fost mult mai logic pentru noi să venim într-un loc care are o tradiție în acest sens”.

Orașul a oferit cineaștilor numeroase calități unice. Foster spune: ,,are o arhitectură uluitoare. Pare mare, dar nu este impersonal. Parcă ar fi un loc în care știi că te poți regăsi."
,,A fost important și să avem un loc expresiv din punctul de vedere al graficii și în același timp neobișnuit", adaugă el. ,,Genul acestui film îl numim neo-noir. Nu cred că Philadelphia a mai fost vreodată filmată așa cum am filmat-o noi."

Pentru scenele critice, care se petrec în spatele zidurilor închisorii, cineaștii au ales un loc cunoscut. Închisoarea Holmesburg a fost închisă în 1995, după ce în urma revoltelor au murit doi gardieni, dar este mai bine-cunoscută pentru celebrele experimente medicale care au fost făcute pe prizonieri. Construită în 1896 și redeschisă parțial de curând, pentru a găzdui surplusul din alte închisori, Holmesburg este antiteza unei închisori moderne, cu zidurile care se dărâmă, cu structura ei arhaică și cu celulele ruginite.

Filmările la Holmesburg s-au dovedit a fi o experiență puternică pentru Butler. ,,Eram într-o închisoare funcțională", spune actorul. ,,Nu sunt obișnuit cu închisorile, așa cum nici Clyde Shelton nu e. În timp ce filmam, a trebuit să ne oprim, pentru ca deținuții să poată fi conduși de către paznici, apoi am putut iarăși să filmăm. A fost o experiență fascinantă să fiu acolo, în mirosurile acelea și în frig. Locul acesta spune el însuși o poveste."

,,Fiecare film are provocările lui", spune Gray. ,,Dar mi-a plăcut să fac acest film și cred că în cea mai mare parte, datorită conceptului. M-am distrat cel mai mult și m-a ajutat să evoluez ca cineast. Am realizat filme interesante în trecut, dar cred că acesta este capitolul următor. Când publicul va urmări MOTIVAT SĂ UCIDĂ, nu cred că va fi pregătit pentru filmul pe care-l văd. Îi va surprinde în continuu."

EROI și RĂUFĂCĂTORI Despre distribuție
jinglebells