Articole Law Abiding Citizen

(2009)

Motivat să ucidă

Despre distribuție

JAMIE FOXX (Nick Rice) a câștigat un Premiu Oscar la categoria ,,Cel mai bun actor" în 2005, pentru portretizarea legendarului Ray Charles în filmul biografic al lui Taylor Hackford, Ray. Pe lângă Oscarul câștigat, Foxx a mai câștigat un Glob de Aur, un Premiu Screen Actors Guild (SAG), un Premiu BAFTA și un Premiu NAACP Image, precum și numeroase premii din partea criticilor. A împărțit și o nominalizare la Premiile SAG cu întreaga distribuție a filmului. Tot în 2005, Foxx a primit nominalizări la Oscar, Globurile de Aur, Premiile SAG, Premiile BAFTA și Premiile Image, la categoria ,,Cel mai bun actor într-un rol secundar", pentru interpretarea în thrillerul dramatic al lui Michael Mann Collateral/ Colateral, în care a jucat alături de Tom Cruise.

În același an, Foxx a mai fost nominalizat la Globurile de Aur și la Premiile SAG și a câștigat un Premiu Image la categoria ,,Cel mai bun actor într-un film de televiziune" pentru portretizarea nominalizatului la Premiul Nobel pentru Pace Stan ,,Tookie" Williams din filmul marca FX Network Redemption. A fost pentru prima dată când un actor a primit trei nominalizări la Globurile de Aur și patru nominalizări la Premiile SAG în același an. El este și primul afro-american nominalizat de două ori la Oscar în același an și al doilea om din istorie care a fost nominalizat de două ori n același an la Oscar, pentru interpretare.

Foxx a jucat de curând în filmul lui Joe Wright The Soloist în rolul lui Nathaniel Anthony Ayers, un muzician vagabond schizofrenic, care cântă la Walt Disney Concert Hall. Filmul are la bază cele 12 articole ale jurnalistului de la Los Angeles Times, Steve Lopez.

În 2007, Foxx a fost producător executiv pentru Life Support. Filmul, care a încheiat ediția din 2007 a festivalului de film Sundance, a avut-o în distribuție pe Queen Latifah, într-o poveste reală a unei mame care a depășit dependența de droguri pentru a deveni un model pozitiv pentru un bolnav de SIDA. Tot în 2007, Foxx a fost văzut în The Kingdom/ Regatul, interpretând rolul liderului unei grupări antitero aflate în căutarea responsabililor pentru atacul cu bombă asupra americanilor din Orientul Mijlociu.

Foxx a mai fost văzut și în Dreamgirls, o adaptare pentru marele ecran a musicalului de pe Broadway, scris și regizat de Bill Condon. Filmul a primit un Glob de Aur pentru ,,Cel mai bun musical sau comedie", și a fost nominalizat la Premiile SAG pentru ,,Cea mai bună distribuție".
Albumul de debut al casei de producție J Records, ,,Unpredictable", a ajuns pe primul loc în topuri în decembrie 2005, vândut în peste un milion de exemplare în 20 de zile și deținând locul întâi timp de cinci săptămâni. Foxx a fost nominalizat pentru opt Premii Billboard Music, pentru trei Premii Grammy, un Premiu Soul Train Music și două Premii American Music, unde a câștigat la categoria ,,Artistul preferat". Albumul a fost nominalizat la trei categorii în cadrul Premiilor Grammy, la ediția din 2006, între care ,,Cel mai bun album R&B".

Marele debut pe ecrane a lui Foxx a avut loc în 1999, când l-a distribuit Oliver Stone în rolul lui Willie Beamen în Any Given Sunday/ Duminica, pierzi sau câștigi, cu Al Pacino. Din filmografia lui mai fac parte filmul lui Michael Mann AH, alături de Will Smith, Miami Vice, alături de Colin Farrell, și drama lui Sam Mendes despre Războiul din Golf, Jarhead/ Pușcași marini, alături de Jake Gyllenhaal.

GERARD BUTLER (Clyde Shelton, producător) și-a consolidat statutul de actor consacrat interpretându-l pe regele Leonidas din block-busterul lui Zack Snyder, 300. Filmul a întrecut recordurile la încasări în weekendul de deschidere, câștigând peste 450 de milioane de dolari în toată lumea.

De curând, Butler a jucat în comedia lui Robert Luketic The Ugly Truth/ Adevărul gol-goluț, cu Katherine Heigl, și în filmul lui Guy Ritchie RocknRolla, alături de Thandie Newton. Butler mai poate fi văzut în action thrillerul Gamer/ Gamer - Jocul supraviețuirii. Și-a împrumutat vocea în filmul de animație How to Train Your Dragon, a cărui lansare va fi în martie 2010.

Deși este mai bine cunoscut pentru filmele lui de acțiune și de aventuri, Butler este un actor versatil care trece cu ușurință granițele dintre genuri. De curând, a jucat în filmul de aventuri pentru copii Nim's Island/ Insula din vis, alături de Jodie Foster și în drama romantică P.S. I Love You/ P.S., Te iubesc cu Hilary Swank. Butler a mai jucat în versiunea cinematografică a musicalului lui Andrew Lloyd Webber The Phantom of the Operă/ Fantoma de la Operă. A fost apreciat de critici pentru interpretarea din filmul independent Dear Frankie, care a fost ecranizat la Festivalul de Film de la Cannes.

Născut în Scoția, Butler și-a făcut debutul pe scenă la vârsta de 12 ani, în muzicalul Oliver, la celebrul teatru Kings din Glasgow. În tinerețe, visul de a deveni actor a fost lăsat deoparte și a continuat cu studii de Drept timp de șapte ani, înainte să se întoarcă pe scena din Londra. În 1996, a primit rolul principal din adaptarea pentru scenă a celebrei producții Trainspotting. Mai târziu, a jucat pe scenele londoneze în piese precum Snatch și în producția lui Donmar Warehouse după piesa lui Tennessee Williams, Suddenly Last Summer, alături de Rachel Weisz.

În 1997, Butler și-a făcut debutul cinematografic în drama premiată a lui John Madden, Mrs. Brown/ Iubirea secretă a Reginei Victoria, alături de Judi Dench. Din filmografia de la începutul carierei se pot enumera Fast Food, One More Kiss, Harrison's Flowers/ Destine în război și adaptarea piesei lui Cehov, în 1999, The Cherry Orchard/ Livada cu vișini..
Alte filme ale lui Butler mai sunt Beowulf & Grendel, Timeline/ Prizonierii timpului, Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life/ Lara Croft Tomb Raider: Leagănul vieții și Reign of Fire/ Regatul de foc..

În afara de cariera de actor, Butler și-a lansat propria companie de producție - Evil Twins - împreună cu managerul lui, Alan Siegel.

LESLIE BIBB (Sarah Lowell) a apărut de curând împreună cu Isla Fisher și cu Hugh Dancy în comedia de succes Confessions of a Shopaholic/ Mă dau în vânt după cumpărături, care are la bază bestsellerul Sophiei Kinsella, iar înainte, a jucat alături de Bradley Cooper în horrorul The Midnight Meat Train/ Metroul groazei.

Bibb a intrat și ea în istoria box-office-ului cu rolul din Iron Man/ Omul de Oțel, care a avut încasări de peste 100 de milioane de dolari în weekendul de lansare. Anterior, jucase alături de Will Ferrell, Sacha Baron Cohen și de John C. Reilly în Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby/ Vitezomanu' Ricky Bobby. A mai jucat și împreună cu Patrick Fugit în comedia romantică Wristcutters: A Love Story. Filmografia ei mai include Private Parts, The Skulls/ Societatea secretă și See Spot Run.

Pentru televiziune, Bibb s-a făcut remarcată cu rolul principal din serialul marca WB Popular, portretizând-o pe frumoasa Brooke McQueen. Popular a devenit imediat un cult în rândul adolescenților.

Bibb a fost crescută în Nelson County, Virginia. Mai târziu, ea și mama ei, împreună cu celelalte trei surori mai mari, s-au mutat la Richmond, unde Leslie a urmat liceul catolic de fete St. Gertrude. În prezent, locuiește la Los Angeles.

BRUCE MCGILL (Jonas Cantrell) a fost o prezență constantă și memorabilă pe ecrane de când a mers pe motocicletă pe treptele de la Delta House în rolul lui D-Day, în Animal House/ Peripeții la colegiu. În decursul carierei lui, McGill a primit în mod constant aprecieri pentru interpretările lui. De curând, a fost văzut în Obsessed/ Obsesia, cu Beyonce și cu Idris Elba, și a încheiat filmările la Fair Game/ Fair Game - Atracție explozivă, cu Sean Penn și Naomi Watts.

McGill a apărut în peste 80 de filme, între care cel al lui Oliver Stone W, Vantage Point, Runaway Jury/ Juriul, Matchstick Men/ Șarlatanii și Cinderella Man/ Renăscut din cenușă. Apariția lui în filmul lui Michael Mann, The Insider/ Informatorul i-a adus nenumărate laude din partea criticilor și a publicului. Filmografia lui mai include: The Sum of All Fears/ Pericol absolut, Shallow Hal/ Ușuraticul, The Legend of Bagger Vance/ Misteriosul Bagger Vance, Legally Blonde II/ Blonda de la drept 2, My Cousin Vinny/ Vărul Vinny, The Last Boy Scout/ Ultimul samaritean, Silkwood și Exit Wounds/ Foc încrucișat.

Concomitent cu greva scenariștilor, McGill s-a întors pe scenă după 22 de ani, cu un rol apreciat, cel al lui Orson Welles, în Orson's Shadow la Pasadena Playhouse.
McGill locuiește în prezent cu soția lui Gloria în vecinătatea Los Angelesului și este un mare iubitor de golf, navigație și muzică.

COLM MEANEY (detectivul Dunnigan) s-a născut la Dublin, Irlanda, și probabil este cel mai cunoscut pentru rolul lui Miles O'Brien din serialul de televiziune Star Trek: Deep Space Nine și din Star Trek: The Next Generation.

Cel mai recent film al lui Meaney este The Damned United, în care joacă alături de Michael Sheen în rolul celebrului antrenor de fotbal englez Don Revie. A fost nominalizat la Premiile Irish Film pentru interpretarea din Kings, propunerea din 2008 a Irlandei pentru Premiile Oscar. Filmografia lui recentă cuprinde 3 and Out cu Mackenzie Crook și Five Fingers/ De-a șoarecele și pisica, cu Laurence Fishburne și Ryan Phillipe.

Meaney și-a făcut debutul cinematografic în filmul lui John Huston The Dead (1987), dar interpretarea din filmul regizorului Alan Parker, The Commitments, l-a făcut mai bine cunoscut în rândul cinefililor nord-americani. A mai jucat și în alte două filme din trilogia lui Roddy Doyle Barrytown: The Snapper, pentru care a primit o nominalizare la Globurile de Aur, la categoria ,,Cel mai bun actor" și în The Van. Ambele filme au fost regizate de Steven Frears. Meaney a mai jucat în filmele lui Alan Parker Come See the Paradise și The Road to Wellville/ Drumul spre Wellville.

Actorul a făcut o trecere de succes între filmele studiourilor mari, precum Con Air/ Avionul condamnaților, Mystery, Alaska, Under Siege/ Sechestrați în larg și Far and Away/ Departe, departe și producțiile independente precum Layer Cake/ Prins la înghesuială, Intermission/ Antract, The Boy and the Girl from County Clare, This is my Father/ În căutarea trecutului, The Englishman Who Went Up a Hill but Came Down a Mountain, Claire Dolan, Four Days, Into the West/ Călători pe Pământul Făgăduinței și Monument Avenue.
Meaney a fost nominalizat la categoria ,,Cel mai bun actor" la Premiile Irish Film și a câștigat premiul pentru ,,Cel mai buna actor" la Festivalul de Film de la Newport Beach pentru rolul din filmul How Harry Became a Tree.

De curând, s-a întors pe scenă, împreună cu Kevin Spacey, în piesa Moon for the Misbegotten/ Luna dezmoșteniților la teatrul londonez Old Vic și pe Broadway. Alte piese în care a apărut recent sunt The Cider House Rules la Atlantic Theater din New York, și a cărui interpretare a fost premiată cu un Obie, și Juno and the Paycock la Teatrul Donmar din Londra. În prezent, Meaney locuiește în Mallorca și în Los Angeles.

VIOLA DAVIS (primarul April Henry) filmează în prezent Eat, Pray, Love alături de Julia Roberts, în regia lui Ryan Murphy. Filmează în paralel și serialul marca Showtime United States of Tara, împreună cu Toni Collette. Davis a jucat de curând în Doubt, având la bază piesa premiată cu Tony, având rolul dnei Miller, mama unui băiat care este fascinat de un preot catolic. A împărțit ecranul cu Meryl Streep, Amy Adams și cu Philip Seymour Hoffman în drama regizată de John Patrick Shanley și produsă de Scott Rudin. Davis a fost nominalizată la Premiile Oscar la categoria ,,Cea mai bună actriță într-un rol secundar", la Globurile de Aur, la categoria ,,Cea mai bună interpretare a unei actrițe într-un rol secundar" și la Premiile Screen Actors Guild, la categoria ,,Cea mai bună interpretare a unei actrițe într-un rol secundar". Davis a fost premiată pentru realizări de către National Board of Review.

Davis a jucat de curând în State of Play/ Jocuri la nivel înalt, în regia lui Kevin MacDonald, și în Madea Goes to Jail. Înainte de acestea, a jucat alături de Diane Lane, Richard Gere și James Franco în drama romantică Nights in Rodanthe/ Nopți în Rodanthe, în regia lui George C. Wolfe. A făcut o impresie nemaipomenită pe marele ecran cu interpretarea ei din filmul lui Denzel Washington Antwone Fisher, care i-a adus o nominalizare la Premiile Independent Spirit.

Filmografia ei mai cuprinde un rol secundar în Disturbia/ Suspiciunea, cu Shia LeBeouf, sub regia lui D.J. Caruso, The Architect/ Arhitectul, alături de Anthony LaPaglia, Get Rich or Die Tryin'/ Totul pentru bani al lui Jim Sheridan, alături de 50 Cent, Syriana, cu George Clooney, în regia lui Stephen Gaghan și produs de Steven Soderbergh (a patra colaborare a lui Davis cu regizorul laureat al Premiului Oscar, după Solaris, Traffic și Out of Sight/ Pasiune periculoasă) și Far From Heaven/ Departe de paradis al lui Todd Hayne, cu Dennis Quaid și cu Julianne Moore. În 2001, Davis a fost premiată cu un premiu Tony pentru ,,Cea mai bună interpretare a unei actrițe într-o piesă" pentru rolul Tonyei în King Hedley II, un rol pentru care a mai primit și un premiu Drama Desk. Davis a absolvit Școala Julliard și are o diplomă de doctorat în Arte Frumoase de la Colegiul Rhode Island. Locuiește în Los Angeles împreună cu soțul ei, actorul Julius Tennon.

Note de producție Despre echipa de producție
jinglebells