Articole Law Abiding Citizen

(2009)

Motivat să ucidă

Despre echipa de producție

F. GARY GRAY (regizor) este unul dintre cei mai versatili regizori de la Hollywood, celebru pentru împingerea permanentă a limitelor, pentru abordarea noilor stiluri și aducerea unor materiale noi și interesante pentru un public diversificat. Cu o vedere dinamică și fler la ilustrat poveștile, el continuă să-și canalizeze pasiunea și interesul pentru film în fiecare proiect.

Primul lui film, care a avut un succes răsunător, Friday, cu producătorul și rapperul Ice Cube și cu Chris Tucker, a lansat o franciză care a avut încasări de peste 125 de milioane de dolari. În continuare, a regizat filmul premiat Set It Off / Gangsteri... la feminin!, cu Jada Pinkett Smith, iar apoi The Negotiator/ Negociatorul, cu un buget de 50 de milioane de dolari, cel mai mare buget folosit vreodată pentru un film regizat de un cineast afro-american până în acel moment. Avându-i în distribuție pe laureatul Premiului Oscar - Kevin Spacey și pe nominalizatul la Oscar - Samuel L. Jackson, drama i-a adus lui Gray atât un premiu pentru ,,Cel mai bun film", cât și pentru ,,Cel mai bun regizor" la Festivalul de Film de la Acapulco, în 1998.

În 2003, Gray a regizat The Italian Job/ Jaf în stil italian, un thriller încordat, cu o distribuție de excepție, între care laureata Premiului Oscar, Charlize Theron, și nominalizatul la Oscar Mark Wahlberg. Scenele terifiante cu barca pe canalele venețiene din Italia și dinamica urmăririlor cu mașinile din centrul Los Angelesului au fixat un nou standard pentru scenele de acțiune. Gray a primit un premiu pentru ,,Cel mai bun regizor" la ediția din 2004 a Festivalului de Film Black American pentru acest film, care a înregistrat încasări de peste 175 de milioane de dolari în toată lumea.

Nominalizat la Premiile Grammy pentru regizarea videoclipului lui Stevie Wonder și Babyface How Come, How Long, Gray a luat în 1995 Premiul MTV Music Video, primind patru premii pentru videoclipul trupei TLC la Waterfalls, inclusiv ,,Videoclipul anului", precum și un Premiu ,,Cel mai bun videoclip rap" pentru melodia lui Dr. Dre Keep Their Heads Ringin'. În același an, Gray a câștigat la categoria ,,Cel mai bun videoclip rap" la Premiile Billboard și un premiu pentru ,,Cel mai bun videoclip al unui artist rap nou". Până acum, a primit 16 premii, a avut 23 de nominalizări pentru regizarea videoclipurilor muzicale, între care un premiu pentru ,,Imagine", din partea NAACP pentru Waterfalls. Videoclipul pentru melodia lui Ice Cube It Was a Good Day se află pe lista revistei Rolling Stone a ,,Celor mai bune 100 de videoclipuri din toate timpurile".

LUCAS FOSTER (producător) a produs peste 20 de lungmetraje, între care Bad Boys/ Băieți răi, Crimson Tide/ Valul ucigaș, Dangerous Minds/ Minți periculoase, The Mask of Zorro/ Masca lui Zorro, Enemy of the State/ Inamicul Statului, Man on Fire/ Pus pe jar și Mr. & Mrs. Smith/ Domnul și doamna Smith. Împreună, filmele lui au avut încasări de peste două miliarde de dolari în toată lumea.

După ce a studiat fizică aplicată la Universitatea Princeton și arte frumoase la UCLA, Foster și-a început cariera cinematografică în filme cu buget mic, pentru producători legendari precum Roger Corman și Charles Band. Mai apoi, a devenind asistentul executiv al lui Frank Yablans de la MGM/UA, iar mai târziu, al lui Alan Ladd Jr., președintele de la MGM/UA.

Foster i alăturat în continuare lui Ted Turner, de la Turner Pictures, ca vicepreședinte de producție executiv, unde a ajutat la achiziționarea și supravegherea unor producții precum Michael, cu John Travolta, sau Fallen/ Demonii printre noi, cu Denzel Washington.

În 1996, Foster și-a lansat propria companie, Warp Films, cu un contract de producție exclusivă la Columbia Pictures. S-a implicat foarte mult în procesul de pre-producție a filmului Wild Things înainte să fie consultant și producător la The Mask of Zorro/ Masca lui Zorro, cu Antonio Banderas, Anthony Hopkins și Catherine Zeta-Jones.

Foster are în prezent două filme în producție. Drama de acțiune Taxi Wars este programată pentru filmări în Africa de Sud, avându-l în distribuție pe Djimon Hounsou. I Am That Man, este un film despre marină, cu un subiect fictiv, ce are în distribuție membri reali ai forțelor speciale de elită, iar pentru scenele de luptă au fost folosite muniție și explozibili adevărați. Este realizat cu ajutorul Departamentului Apărării al SUA.

KURT WIMMER (scenarist/producător) este atat scenarist cât și regizor de film. Wimmer a urmat cursurile Universității din Florida de Sud și a obținut o diplomă în istoria artei. Apoi s-a mutat la Los Angeles, unde a lucrat timp de 12 ani ca scenarist, adaptând scenarii precum Sphere/ Sfera, cu Dustin Hoffman și The Thomas Crown Affair/ Aventură în doi, cu Pierce Brosnan.
În 2002, Wimmer și-a făcut debutul regizoral cu filmul Equilibrium, cu Christian Bale și Emily Watson în roluri principale. Wimmer a mai scris și regizat Ultraviolet, cu Milla Jovovich și a redactat scenariul pentru Street Kings/ Stăpânii străzilor, cu Keanu Reeves și Forest Whitaker. Printre viitoarele sale proiectele se numără și scenariul pentru Salt, cu Liev Schreiber și cu Angelina Jolie.

JONATHAN SELA (director de imagine) a lucrat în domeniul filmului, al reclamelor și al videoclipurilor muzicale. Cele mai recente filme al lui Sela sunt Max Payne, Powder Blue și The Midnight Meat Train/ Metroul groazei. În 2006, a filmat proiectul lui John Moore The Omen/ Omen: Profeția. În filmografia lui se mai regăsesc și Marilyn Hotchkiss' Ballroom Dancing & Charm School, Grimm Love, Dreamland și Randy and the Mob. Sela a mai filmat The Little Black Book/ Fostele iubite ale iubitului meu, The Girl Next Door/ Fata din vecini și Martian Child/ Copilul de pe Marte. Tot el a realizat și scurtmetrajele The Newman Shower și DysEnchanted, care au fost selecționate la ediția din 2004 a Festivalului de Film Sundance.

Sela a avut ocazia sa realizeze videoclipurile muzicale ale unor artiști celebri precum Christina Aguilera, Beyonce, Sheryl Crow, Britney Spears, Jennifer Lopez, Rihanna, The Black Eyed Peas, Prince, Justin Timberlake, Destiny's Child, Lindsay Lohan, Enrique Iglesias, Metallica, Green Day, AFI, Counting Crows, Alicia Keys, Usher, 50 Cent și Incubus.

El are în palmares si reclame pentru Reebok, Coca-Cola, Six Flags Magic Mountain, Nintendo, Burger King, Bacardi, PlayStation, McDonalds, Hanes, Cingular, Chase Bank, John Frieda, Jergens, Kay Jewelers, Cover Girl, Old Navy, Target, State Farm, All State și HSBC. Sela a fost inclus în 2004 pe lista realizată de The Hollywood Reporter a ,,Generației următoare ".

Despre distribuție
jinglebells