Articole Lady in the Water

(2006)

Doamna din apă

Personajele

Fugind de destinul sãu si aflându-se la mile distantã de scopul sãu, Cleveland Heep “a suferit pierderi importante,” spune scenaristul-regizor M. Night Shyamalan. Fostul doctor s-a refugiat în calitate de superintendent al Cove, complexul de apartamente din suburbiile Philadephiei, unde el se îngroapã într-o rutinã de idei fixe si în toate interactiunile anonime cu lunea înconjurãtoare. Dar încercãrile lui Cleveland de a suprima durerea lui enormã si tristetea s-au manifestat într-o bâlbîialã, lãsându-i pe ceilalti chiriasi sã-l priveascã, precum Paul Giamatti descrie, „un pic de figurã tristã – un tip cu un nor desupra.”

„Cleveland încearcã sã se întoarcã în trecut,” afirmã Giamatti. „El si-a luat slujba aceasta mãruntã si într-un fel încearcã sã se închidã în ea.el se ascunde în micuta lui casã la The Cove.”

Shyamalan a început sã scrie personajul pentru Giamatti, un actor nominalizat la Premiul Oscar pentru interpretarea sa din filmul Cinderella Man, dupã ce a vãzut interpretarea ilarã a lui în succesul Sideways. „Am fost impresionat de umorul sãu, de umanitatea sa si de capacitatea lui de actor principal. M-am simtit datoritã lui într-un mod în care putini actori mã fac sã mã simt,” spune Shyamalan.

„Paul Giamatti este Richard Dreyfuss al meu,” spune Shyamalan, care citeazã filmul Jaws si Close Encounters ca fiind douã dintre filmele care l-au inspirat sã devinã ptoducãtor. „El te poate face sã râzi si totusi sã simti profunzimea confuziei personajului, si apoi iese la ivealã cu sperantã pentru omenire.”

„Paul Giamatti este un om atât de inteligent si un actor atât de bun, eu n-am mai vãzut pe nimeni atât de eficient din punct de vedere tehnic,” dezvãluie Bryce Dallas Howard, care o interpreatzã pe Story, tânãra zeitã care schimbã viata lui Cleveland. „Paul nu esrte unul dintre acei actori care sã aibã nevoie sã se ducã într-un colt pentru a obtine o anumitã stare. El este foarte concentrat si poate sã meargã oriunde. La un anumit moment din film, personajul meu citeste un jurnal. Paul ascris câteva declaratii în chiar jurnalul cu care noi filmam, pe care eu le-am citit. M-au ajutat într-un mod incredibil. El mi-a lãsat niste urme în întunericul complet si total.”

Când Cleveland o gãseste pe Story ascunzându-se printre umbrele lui The Cove, el este aruncat din reveria disconectatã si obligat sã ajute aceastã creaturã puternicã si atrãgãtoare sã facã periculoasa cãlãtorie înapoi în lumea ei de mit, Lumea Albastrã. „Cleveland are nevoie sã ocroteascã pe cineva. El are nevoie sã se dea pe el însusi sau sã protejeze pe cineva, dar el nu este constient de acest lucru pânã când nu o întâlneste pe Story,” spune Shyamalan.

În acelasi timp, Story se leagã de ceva din interiorul lui Cleveland, în afarã de bunãtatea sa. „Ea îl face sã se gândeascã la lucruri pe care el dorea sã le punã deoparte,” spune Giamatti. „El încerca sã meargã pe muteste prin viata sa, iar prezenta ei nu îi permite acest lucru.”

„Story recunoaste cã Cleveland este foarte trist si un om pierdut,” adaugã Howard. „Ea poate observa cã el încã nu si-a gãsit menirea. Este o relatie frumoasã ceea ce ei au deoarece ea îl ajutã sã îsi gãseascã drumul iar el o ajutã pe ea sã îsi gãseascã drumul.”

Howard a devenit implicatã în acest proiect de timpuriu în momentul în care Shyamalan transpunea procesul filmului Doamna din Apã dintr-o poveste de culcare pe care el a creat-o pentru copii într-un scenariu cu multe straturi. În ultima zi de filmare a filmul The Village, el si-a împãrtãsit povestea filmului Doamna din Apã cu Howard.

Câteva luni mai târziu, dupã ecranizarea filmului The Village pentru actrita si pentru pãrintii ei la ferma sa, Shyamalan i-a spus cã dorea ca ea sã interpreteze rolul lui Story. „M-am asezat pe podea si am început sã plâng,” îsi aduce aminte Howard. „Stiu cã lucrul aceasta sunã foarte dramatic, dar m-am simtit foarte apropiatã de Night si era un lucru important sã fi invitatã sã, participi în acest film.”

„A fost un moment mare,” este de acord Shyamalan. „A fost un act de credintã. Eu nu scrisesem încã scenariul, dar stiam cã o vroiam pe ea în film.”

„Bryce este foarte talentatã si lucreazã foarte mult,” spune Giamatii despre actritã. „Sper ca într-o zi sã fiu un actor de film la fel de bun precum este ea, deoarece ea este uimitoare ...lucru care sper cã mi se v-a întâmpla si mie într-o zi.”

A luat aproape trei ore pe zi de muncã, de aplicare a machiajului rezistent la apã pentru a o transforma pe Howard într-o Narfã transparentã. „Story nu este o creaturã care sã fi obisnuitã sã stea în lumina soarelui,” spune Howard. „Ea trãieste în primul rând în apã, astfel încât textura pielii ei este diferitã pentru a fi în concordantã cu acest lucru.”

Story cautã mult mai constientã – si mult mai urgent – decât ceilalti chiriasi ai The Cove urmãtorul pas din drumul destinului ei. Ea trebuie sã dezvãluie ghicitori pentru a gãsi o serie de oameni care vor veni împreunã astfel încât sã-i permitã sã se întoarcã înapoi în Lumea Albastrã. Dar lui Story îi este interzis sã vorbeascã despre acest lucru cu cineva care nu este menit sã facã parte din ea, iar pasii gresiti ai ne-experimentatei Narfe o au lãsat-o într-un mare pericol. În acest timp, ea devine din ce în ce mai slãbitã din cauza atacului cu otravã al lui Scrunt, o creaturã asemãnãtoare unei hiene hotãrâte sã o împiedice sã se întoarcã acasã.

Timpul este esenta, iar Cleveland ajunge la un grup eclectic de rezidenti ai The Cove pentru a-l ajuta sã descifreze misterul destinului lui Story, înainte care acest lucru sã fie prea târziu.
Pazitorii lumii albastre Povestea si povestitorul
jinglebells