Articole How Do You Know

(2010)

Cum știi dacă ai noroc?

Realizatorii

JAMES L. BROOKS (scenariul/regia/producția) a obținut de-a lungul prodigioasei sale cariere trei premii ale Academiei, 8 nominalizări la premiul Academiei și 19 premii Emmy. Mai recent, Brooks a scris, produs și realizat coloana sonoră pentru hitul de box office, The Simpsons Movie.

Brooks și-a început cariera ca scenarist de televiziune și a contribuit la realizarea producțiilor de succes: “Taxi,” “The Mary Tyler Moore Show,” “Rhoda,” “Lou Grant,” “Room 222,” “The Tracey Ullman Show,” sau “The Simpsons.” De asemenea el a scris și produs filmul de televiziune “Thursday's Game.”

Brooks a început să lucreze în cinematografie în 1979 când a scris scenariul pentru Starting Over, pe care l-a și produs împreună cu Alan J. Pakula. În 1983 Brooks a scris, produs și regizat Terms of Endearment, pentru care a obținut trei premii Oscar pentru cel mai bun film, cea mai bună adaptare și cea mai bună regie. În 1987, el a scris, produs și regizat Broadcast News, care a obținut două nominalizări la Oscar și premiul New York Drama Critic, la categoriile cel mai bun film și cel mai bun scenariu.

În 1997, Brooks a scris, produs și regizat As Good As It Gets, cu Jack Nicholson, Helen Hunt și Greg Kinnear. Filmul a fost nominalizat la șapte premii ale Academiei, inclusiv pentru cel mai bun film, iar Nicholson și Hunt au obținut Oscaruri pentru interpretare.

JANUSZ KAMINSKI (imaginea) a realizat recent imaginea filmului Funny People.
De două ori laureat al premiului Academiei, Kaminski a primit primul său Oscar® pentru imaginea alb-negru realizată în filmul lui Steven Spielberg, Schindler’s List. Pentru realizarea sa din acest film, Kaminski a mai primit și premiul BAFTA și numeroase alte premii și distincții ale criticii. Cel de-al doilea premiu al Academiei i-a fost acordat pentru drama din cel de-al doilea război mondial regizată de Spielberg, Saving Private Ryan. De asemenea, Kaminski a primit cea de-a treia sa nominalizare la Oscar® pentru imaginea realizată în filmul lui Spielberg, Amistad, iar pe cea de-a patra a primit-o în 2007 pentru filmele lui Julian Schnabel, The Diving Bell și the Butterfly, pentru care a obținut Marele Premiu Tehnic la Festivalul de film de la Cannes din 2007 și premiul Film Independent’s Spirit pentru cea mai bună imagine, în 2008.

De curând, Kaminski a colaborat din nou cu Spielberg pentru realizarea aventurii Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, a realizat imaginea comediei dramatice Catch Me If You Can, a thriller-ului futurist Minority Report, a filmului The Terminal și a peliculei cu semnificație politică, Munich. El a realizat de asemenea imaginea filmelor lui Spielberg: A.I.: Artificial Intelligence și The Lost World: Jurassic Park. Printre alte filme realizate de Kaminski, ca director de imagine, se numără și: The Adventures of Huck Finn, How to Make an American Quilt, Jerry Maguire, de Cameron Crowe sau Mission Zero, de Kathryn Bigelow.

Originar din Polonia, Kaminski a emigrat în Statele Unite în 1981. El a studiat cinematografia la Columbia College din Chicago, luându-și masteratul în 1987. După încheierea studiilor, el s-a mutat la Los Angeles, devenind membru al prestigiosului American Film Institute, începându-și cariera odată cu filmul Fallen Angel. În 2000, Kaminski și-a făcut debutul în regia de film odată cu thriller-ul Lost Souls. De atunci, el a mai regizat și drama poloneză Hania.

RICHARD MARKS, A.C.E. (montajul) realizează montaj de film de peste 40 de ani. În timpul lungii sale cariere, el a fost nominalizat la patru premii Oscars® (Apocalypse Now, Terms of Endearment, Broadcast News, As Good As It Gets), patru premii ACE Eddie Awards (Apocalypse Now, Broadcast News, As Good As It Gets, și Julie & Julia), trei premii BAFTA (Dick Tracy, Apocalypse Now, The Godfather, Part II), și un premiu Emmy (la The 74th Annual Academy Awards®). De asemenea, el a co-produs filmele lui James L. Brooks, Spanglish, As Good As It Gets și I’ll Do Anything. De curând el a realizat montajul filmului semnat de Nora Ephron, Julie & Julia.

HANS ZIMMER (muzica) este unul dintre cei mai influenți compozitori din industria cinematografică, a cărui carieră se întinde de-a lungul a trei decenii, incluzând muzica a peste 100 de filme. La începutul anului, Zimmer a obținut cea de-a opta sa nominalizare la premiul Academiei pentru muzica compusă special pentru filmul lui Guy Ritchie, Sherlock Holmes.
De asemenea, cu puțin timp în urmă, Zimmer a colaborat cu regizorul Christopher Nolan pentru blockbuster-ul Inception. Anterior, el a mai colaborat cu Nolan și pentru filmele Batman Begins și The Dark Knight, obținând o nominalizare la premiul BAFTA pentru cel din urmă.

În 1994, el a obținut un premiu Oscar® și un Glob de aur pentru muzica din filmul de animație de mare succes, The Lion King, după care a urmat lansarea albumului ce conținea muzica de pe coloana sonoră a acestui film. În afară de premiul Grammy pentru cel mai original album muzical, muzica lui Zimmer pentru The Lion King a continuat să smulgă aplauze și în piesa muzicală de teatru care a urmat și care a obținut la rândul său în 1998 premiul Tony pentru cel mai bun muzical.

Zimmer a mai obținut nominalizări la Oscar® și pentru muzica din filmele Gladiator, The Thin Red Line, The Prince of Egypt, As Good as It Gets, The Preacher’s Wife și Rain Man. De asemenea, el a obținut premiul Golden Globe și nominalizări la premiile Grammy și BAFTA pentru Gladiator, și nominalizări la Golden Globe pentru compozițiile sale muzicale din Frost/Nixon, The Da Vinci Code, Spanglish, The Last Samurai, Spirit: Stallion of the Cimarron, Pearl Harbor și The Prince of Egypt.

Pe lunga listă a filmelor la care a lucrat Zimmer se numără și: It’s Complicated, Angels & Demons, Madagascar: Escape 2 Africa, The Simpsons Movie, The Holiday, Pirates of the Caribbean: At World’s End, Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest, Madagascar, Matchstick Men, Shark Tale, Black Hawk Down, The Ring, Hannibal, Crimson Tide, Driving Miss Daisy, Mission: Impossible II, A League of Their Own, Black Rain, Backdraft, Thelma & Louise, True Romance și My Beautiful Launderette.

În 2003, ASCAP i-a oferit lui Zimmer prestigiosul premiu Henry Mancini pentru întreaga activitate artistică, recunoscând astfel valoarea întregii sale creații muzicale.

Distribuția
jinglebells