Articole Game of Thrones

(2011)

Urzeala tronurilor

Personajele seriei

Regele Robert Baratheon (Mark Addy)

Regele Celor Șapte Regate din Westeros și prieten de-o viață cu Ned Stark. Robert a fost logodit cu sora lui Ned, Lyanna, a cărei răpire de către Prințul Rhaegar Targaryen l-a făcut pe Robert să se răscoale împotriva tronului. Când Lyanna a murit în război, Robert s-a căsătorit cu Cersei Lannister.

Theon Greyjoy (Alfie Allen)

Pupilul lui Ned, moștenitorul Casei Greyjoy. A fost adus la Winterfell după ce tatăl său, Balon Greyjoy, a vrut să se răscoale împotriva Regelui Robert.

Lord Eddard "Ned" Stark (Sean Bean)

Lord de Winterfell și Păzitor al Nordului. Prietenul din copilărie al lui Robert Baratheon, Eddard ("Ned") a fost unul dintre personajele cheie în timpul revoltei lui Robert și l-a ajutat pe acesta să câștige tronul deținut de Targaryeni. E căsătorit cu Catelyn (Tully) Stark.

Daenerys Targaryen (Emilia Clarke)

Prințesa Casei Targaryen trăiește în auto-exil în Essos cu fratele ei Viserys.

Ser Jaime Lannister (Nikolaj Coster-Waldau)

Fratele geamăn al reginei. Jaime l-a ucis pe anteriorul Rege, Aerys Targaryen, deși jurase să-l protejeze. Fapta i-a adus porecla de "Ucigașul Regelui".

Tyrion Lannister (Peter Dinklage)

Numit "Năprâstocul" din pricina staturii sale, e cel mai mic fiu al lui Lord Tywin Lannister și frate mai mic al Reginei Cersei și-al lui Ser Jaime Lannister. Ce-i lipsește lui Tyrion în înălțime recuperează în inteligență.

Lady Catelyn Stark (Michelle Fairley)

Soția lui Ned Stark, născută Catelyn a Casei Tully, casa conducătoare din Riverlands. Logodită inițial cu fratele mai mare al lui Ned, Brandon, după asasinarea acestuia, s-a căsătorit cu Ned.

Petyr Baelish "Littlefinger" (Aidan Gillen)

Stăpânul din Coin și membru în Micul Consiliu al Regelui, a crescut împreună cu Catelyn Stark. Pe lângă îndatoririle oficiale, Petyr e ochii și urechile Regatului, împreună cu Varys.

Prințul Joffrey Baratheon (Jack Gleeson)

Fiul cel mare al Regelui Robert și-al Reginei Cersei.

Ser Jorah Mormont (Iain Glen)

Cavaler exilat în Essos, e sfătuitorul tinerilor Targaryen în noua lor viață din îndepărtatul continent.

Jon Snow (Kit Harington)

Fiul din flori al lui Ned. Vrea să facă parte din ordinul Rondului de Noapte, călcând pe urmele unchiului său Benjen. Lupul său străvechi se numește Nălucă.

Regina Cersei Lannister (Lena Headey)

Regina Celor Șapte Regate și soția Regelui Robert. Extrem de protectivă cu cei trei copii ai ei, are o relație ciudat de apropiată cu fratele ei geamăn, Jaime.

Bran Stark (Isaac Hempstead-Wright)

Cel mai mic fiu al lui Ned și Cat, extrem de curios din fire și pasionat de cățăratul pe zidurile din Winterfell. Lupul său străvechi se numește Vară.

Viserys Targaryen (Harry Lloyd)

Prințul Casei Targaryen, al cărui tată, "Nebunul" Rege Aerys, a fost uzurpat de Regele Robert. Viserys trăiește în auto-exil împreună cu sora lui, Daenerys, și e obsedat de ideea recuperării tronului.

Robb Stark (Richard Madden)

Cel mai mare dintre cei cinci copii ai lui Ned și Cat, și moștenitorul Casei Stark. Numele lupului său străvechi e Vânt Cenușiu.

Sandor Clegane "Dulăul" (Rory McCann)

Paznicul personal al Prințului Joffrey, jumătate din față poartă urmele unor teribile arsuri.

Sansa Stark (Sophie Turner)

Fiica cea mare a lui Ned și Cat. Delicată și grațioasă, Sansa visează să se mărite cu un rege bun sau cu un prinț curajos. Numele lupului ei străvechi e Lady.

Arya Stark (Maisie Williams)

Cea mai mică dintre cele două fiice ale lui Ned și Cat. Băiețoasă, Arya preferă luptele în locul dansului. Numele lupului ei străvechi e Nymeria, după numele unei regine războinice.

Religia celor 7 Povestea lupului străvechi
jinglebells