Burebista

(1980)

Burebista

Poster Burebista Postere Burebista

Sinopsis Burebista

Mai mult
In prima parte a secolului I i.h, Burebista, conducatorul primului stat dac centralizat, lupta pentru unificarea regatului si redobandirea unor vechi tinuturi dacice. Sprijinit de marele preot Deceneu si de comandantii militari geto-daci, Burebista duce o politica de aliante abila pentru a se apara atat de expansiunea romana cat si de celti.
In anii ´70, inaintea Erei Noastre, expansiunea puternicului Imperiu Roman atinge, la sud de Dunare, bogatele tinuturi ale Dacilor uniti intr-un mare si puternic regat sub sceptrul viteazului…
citeşte
Contribuie la această pagină şi câştigă DVD-uri!
NOTA FILM
Nota IMDB: 7.2

Caseta tehnică

Produs de

Casa de Filme 5

Tip Ecran

normal

Țara

Romania

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Ordonează după
cezarika21 pe 27 Ianuarie 2013 14:08
Un singur regat nesupus (Dacia) şi un singur rege neînvins (Burebista)
Filmul "Burebista" prezintă perioada domniei regelui Burebista, având drept surse "Geographica" lui Strabon, "Getica" lui Iordanes și inscripția de la Dionysopolis. Acestea oferă prea puține informații cu privire la regele dac pentru a i se realiza un portret veridic. Cu toate acestea, scenaristul Mihnea Gheorghiu imaginează o serie de evenimente care nu contrazic în niciun fel cronologia istorică a epocii.

În ciuda unor elemente cu scop propagandistic, filmul "Burebista" este unul dintre cele mai bune filme istorice româneşti. Detractorii îi găsesc tot felul de defecte, dar puţinele referinţe la Burebista în izvoarele istorice ale vremii fac ca acţiunea să devină plauzibilă. Nu am trăit în acea vreme, dar aşa îmi imaginez şi eu că au avut loc evenimentele. Un film de referinţă al cinematografiei româneşti.

19 6
ALIN_CODRUT pe 21 Martie 2012 10:35
Filmul ar avea doua parti distincte : in prima parte , s-a evidentiat cel mai mult conflictul dintre daci si romani, care a culminat cu lupta castigata de daci, care au eliberat si cetatile " pontice" .In partea a doua, filmul ne prezinta un alt conflict, dintre daci si celti, in care tot dacii au castig de cauza, dar cu sacrificii demne de luat in seama. Apoi, tocmai cand Dacia era amenintata in modul cel mai serios de invazia legiunilor romane, conduse chiar de Iulius Cezar, soseste vestea asasinarii acestuia, ceea ce, in acelasi timp, insemna si salvarea Daciei. Finalul filmului, m-a impresionat in mod deosebit. Regele Burebista ne ofera o "replica" memorabila, care ar avea destule " sensuri ", chiar si in ziua de azi ( citez replica) :" Nemuritor este numai gandul, si poporul tau !..."
16 7
ciprian34 pe 17 Iulie 2012 23:10
Intr-adevar filmul a fost influentat de propaganda comunista a vremii dar a avut in distributie actori care au stiut sa-i dea acea nota aparte si sa-l faca deosebit
15 0
cetateanu pe 10 Septembrie 2010 21:33
Totdeauna mi-au placut filmele istorice romanesti mai ales cele facute inainte de revolutie.Erau singurele filme fara comunisti.
13 0
cosmin742000 pe 28 Februarie 2013 16:55
Un film istoric romanesc reusit ca majoritatea filmelor de gen.
13 4
eduard_stratan pe 31 octombrie 2021 12:50
Cosmine ce bine că te-au blocat pe acest site! Apoi în 2018 te-ai întrupat în blackmore si ai mai bântuit site-ul încă vreo 2 ani până te-au blocat din nou!
alex_il_fenomeno pe 07 Ianuarie 2012 19:21
un film interesant , foarte complex si costisitor pentru acea vreme , regizorul Gheorghe Vitanidis straduindu-se ca peliculei sa nu ii lipseasca nimic , nici la capitolul "costume" , nici la obiectele de decor , din care nu au lipsit sabiile si armurile atat de fidele , iar de poveste nici nu mai are rost sa vorbim , intrucat scenaristii au avut suficient material din istorie pentru a realiza ceva excelent ! cred ca este un film reusit , ce merita urmarit macar o data !
11 4
margott pe 26 Septembrie 2011 23:04
Cam patetic. Prefer filmele istorice ale lui Sergiu Nicolaescu.
9 7
Sibelius pe 04 Ianuarie 2011 00:31
Cel mai comunist film fara comunisti. Burebista tinand un discurs demn de un politruc.
4 14
Iulidesprefilme pe 22 Noiembrie 2012 19:21
Încă un film al anului 1980 care îl are în distribuţie pe Şerban Ionescu, prezenţa lui fiind un motiv pentru a vedea pelicula. Dar distribuția are alte nume mari...Scenariul, regia sunt după canoanele vremii...
2 1
davil pe 16 ianuarie 2014 21:48
iuli, cu tot respectul si pentru Serban Ionescu, si pentru tine, motivul asta nu e prea bine intemeiat... Vezi "Tandretea lacustelor" si-o sa te dumiresti (acolo, si Rebengiuc, si S. Ionescu sunt actori, dar filmul e prost, foarte prost !) Daca au existat un "Ion-blestemul pamantului" si un "Morometii", e remarcabil... dar cei doi de mai sus nu pot face minuni - fac doar roluri... le fac bine, dar... de unde nu e, nici D-zeu nu cere:)))
Iulidesprefilme pe 18 ianuarie 2014 20:29
Ai dreptate! Am văzut filmul cu mai mult timp în urmă...Căutam "un motiv" pentru a convinge pe unii/ altele să-l vadă. Puteam să afirm că această peliculă merită văzută pentru prestaţiile lui George Constantin, Ion Dichiseanu...Poate am să revăd filmul şi voi adăuga comentarii pe marginea regiei, scenariului, mesajului etc.
nick-azh pe 21 Aprilie 2014 01:14
Burebista
Filmul este un omagiu adus strabunilor nostrii.Interesanta istoria, şi bine reflectată în acest film. Triburile dace, numai împreună puteau învinge...ca şi oamenii, numai împreună pot trece de greutăţi.
Chiar daca pe alocuri scenariul filmului se bazeaza pe o istorie partial inteleasa gresit, in nici un caz nu este o supra evaluare... din contra... La cat de mari Oameni au fost strabunii nostrii Geto-Daci,un film e prea putin realizat in memoria lor!NOTA 9/10.

1 1
Licky pe 19 Martie 2012 18:51
Dar aici te poti uita la film online???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
1 5
romeo_bucur_andronache pe 01 Decembrie 2017 20:29
UN BASM PLACUT
Ca orice basm Lumesc facut inainte de 1990. Oricefel de Basm ramine totdeauna numai...un Basm,adica doar o inchipuire si o nascociren de a oamenilor lumesti DE NIMIC.
0 0
balta67verde pe 22 Octombrie 2016 09:53
E un film bun, cam patetic dar un film bun cu actori de elita.
0 0
saiaj pe 21 Decembrie 2015 23:11
Foarte bun
Buna.

Va plac filmele cu daci? Mie imi plac filmele istorice si cu atat mai mult cele cu daci. Va prezint mai jos trei filme reprezentative pentru filmul istoric romanesc, filme de referinta in cinematografia romaneasca si anume Dacii, Burebista si Columna.

http://infrasunete.eu/filme-cu-daci-dacii-columna-burebista/

0 0
dan_loghin pe 28 Decembrie 2019 20:22
Un film istoric foarte bine realizat, cu un scenariu excelent si cu interpretare de exceptie !
0 1

Spune-ţi părerea despre Burebista

Pentru a scrie un review trebuie sa fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
Liste cu Burebista
Îţi place sau deteşti acest film? Adaugă-l într-o listă!
jinglebells