Articole Bora Bora

(2011)

Bora Bora

Despre BORA BORA

Soare dogoritor. Pământ uscat. Căldură sufocantă.
Ion este un pescar ce trăiește într-un sătuc din Dobrogea – una dintre zonele cele mai afectate de secetă din România. Pești nu mai sunt, iar lanurile nu mai cresc. Fără nicio ocupație, Ion pierde vremea prin casă, uitându-se la televizor.

Când sosește soția lui, Maria, aceștia încep să se certe. Deși femeia recunoaște că se află în fața unui impas, nu vrea să se resemneze și insistă ca Ion să plece pe mare. Ion este sătul până peste cap de același subiect de ceartă. Neputința de a-și susține familia îl frustrează, iar scandalurile cu Maria îl enervează peste măsură. Mai mult decât atât, barca este stricată, fapt ce-l împiedică să plece la pescuit să strângă bani cu care s-o repare.

În aceeași zi, mai târziu, Ion se întâlnește cu prietenul lui, Grigore, care-i spune că o cunoștință înstărită de-a lui doar ce s-a întors din Germania și caută să cumpere pământ. Fără prea mare tragere de inimă, Ion acceptă să se vadă cu neamțul. După negocieri strânse, Ion acceptă să-i vândă acestuia o bucată de pământ. Mai mult, pentru ceva bani în plus, Ion e de acord să cultive pământul cu semințe pe care i le dă neamțul – plante textile ce cresc chiar și pe pământ uscat.

Începe să plouă în săptămânile ce urmează, iar norocul se schimbă pentru Ion.
Într-o zi, Ion primește o vizită de la polițistul din sat. După o discuție ambiguă, pescarul este arestat fără nicio explicație. Apoi Ion este însoțit de poliție, spre lanul de textile. Odată ajuns acolo, află că a fost arestat pentru cultivarea de “plante ilegale”, ci nu de textile.
Întreaga operațiune este supravegheată de inspectorul de poliție care, din exces de zel, dă ordin ca lanul să fie ars în întregime. Imediat după, norii grei de fum se împrăștie, făcându-i pe toți să fie high.

Oamenii ajung să se comporte ciudat, până în punctul în care polițistul face o demonstrație de cum ar trebui să fie arestat un suspect, folosindu-și arma încărcată. Chiar în acel moment, o cioară – drogată de la fumul de cannabis – pică din cer și-l lovește pe polițist, a cărui armă se descarcă din greșeală.

Sinopsis Interviu cu Bogdan Mirică
jinglebells