Articole Annie

(2014)

Annie

Filmul

Regizorul, scenaristul și producătorul Will Gluck afirmă că noua abordare a lui Annie – după muzicalul clasic de pe Broadway, care a obținut șapte premii Tony și care a devenit ulterior un film extrem de îndrăgit în anii 1980 - a fost concepută pentru copiii de altădată, care acum au devenit părinți la rândul lor. De asemenea, regizorul s-a declarat extrem de emoționat de șansa de a realiza un film care surprinde magia familiei.

Nu e ușor să realizezi un film după muzicalul clasic, dar este o sarcină pe care Gluck și producătorii au abordat-o cu respect și emoție. “Annie nu s-a demodat niciodată,” afirmă Gluck. “Până la urmă e vorba despre găsirea locului fiecăruia într-o familie – ceea ce este cel mai important lucru pe care ni-l dorim cu toții. Annie consideră că dacă își va găsi părinții, va fi fericită pentru că va avea o familie. La polul opus îl avem pe Will Stacks, care nu consideră că-i trebuie o familie – el se simte împlinit prin slujba sa și banii pe care-i câștigă.

Deci, acești doi oameni merg pe căi diferite crezând că vor obține același lucru: fericirea. Ei își dau seama pe parcurs că fericirea nu este ceea ce au crezut că este – de fapt, ea vine din interiorul fiecăruia.” Gluck spune că aceasta e o poveste la care vibrează toate generațiile. “De asemenea cântecele și povestirea sunt la fel de atrăgătoare ca întotdeauna. Am avut șansa de a realiza o versiune de zile mari a acestui film nepieritor, care îi atrage deopotrivă pe copiii și pe părinții din ziua de azi.”

În viziunea lor, Gluck și producătorii au vrut să realizeze o versiune contemporană a muzicalului de altădată de pe Broadway. Actualul film “Annie” nu se mai petrece în anii 1930, ci în prezent, iar eroina filmului este o veritabilă puștoaică a anului 2014, din toate punctele de vedere. Annie nu este de fapt orfană, ci o copilă aflată în plasament. Ea merge cu bicicleta prin tot orașul și cunoaște toate străduțele pe unde poate evita aglomerația din trafic.

În rolul titular al lui Annie, o putem vedea pe Quvenzhané Wallis, care a stabilit un record fiind cea mai tânără actriță nominalizată la Oscar pentru cea mai bună interpretare feminină. Talentul ei precoce a rămas în amintirea spectatorilor și juriului odată cu interpretarea ei din Beasts of the Southern Wild. Totodată ea a cucerit inimile publicului apărând pe covorul roșu cu un zâmbet radios și o poșetuță în formă de cățel pufos. “E fantastică,” spune Gluck.

“E o actriță autentică, iar de fiecare dată când își spune replicile sau cântă, ți se topește inima după această fetiță de zece ani care îți vorbește din suflet. Când ne-am hotărât să facem filmul am spus clar că nu vrem un copil care e în stare să joace pe Broadway; vrem un copil care să simtă cu adevărat ceea ce spune prin cuvinte.

Am avut noroc cu Quvenzhané care știe să cânte, știe să joace, e simpatică, dar mai mult ca orice, îți face inima să tresalte când o vezi interpretând cu realism trăirile din film. Are abilitatea de a interpreta realist, iar asta se găsește extrem de rar.”
“Mi-a plăcut s-o interpretez pe Annie,” recunoaște Wallis. “E curajoasă și are tot timpul zâmbetul pe buze, indiferent ce surprize îi rezervă viața.”

În ceea ce-l privește pe tipul care îi oferă lui Annie adăpost… el nu mai e industriașul din timpul crizei economice, care se îmbogățește datorită războiului, ci e Will Stacks, șeful unei companii de telefonie mobilă. “Stacks valorează 4,7 miliarde de dolari,” explică Gluck. “El a creat cea mai mare rețea de telefonie mobilă din lume.

Dar lui nu-i pasă decât de muncă și iar muncă. Și pentru că e candidat la primăria orașului, asta e tot ce pot vedea new-yorkezii la el. Ar vrea să găsească o cale către inimile votanților, iar oferta de a o găzdui pe Annie face parte dintr-un plan de PR care l-ar putea așeza în fotoliul de primar. Din păcate, singura persoană cu care izbutește să inițieze o legătură este această fetiță de 10 ani, care nici măcar nu-l poate vota.”

Realizatorii au dat o tentă contemporană tuturor personajelor, atrăgând la distribuție o pleiadă de staruri actuale, cum ar fi: Jamie Foxx, Rose Byrne, Bobby Cannavale și Cameron Diaz.

Senzația de contemporaneitate s-a prelungit și la producție, întrucât Gluck și echipa lui au ținut ca decorurile și costumele să fie de actualitate. Annie a fost întotdeauna o poveste new-yorkeză și tocmai de aceea regizorul Will Gluck a hotărât ca filmul să fie filmat chiar în New York City. Costumele au fost de asemenea împrospătate –designerul de costume Renée Ehrlich Kalfus a îmbrăcat-o pe Annie și pe colegii ei de platou în costume moderne, din anul 2014.

Și bineînțeles, sentimentul de contemporaneitate se extinde și asupra cunoscutelor șlagăre ale filmului, cum ar fi “Tomorrow,” “It’s the Hard-Knock Life,” “You’re Never Fully Dressed Without a Smile,” “Maybe” și multe altele. Muzica a fost revizuită de veteranul producției muzicale, Greg Kurstin, alături de superstarul Sia, care a contribuit la updatarea cântecelor.

Mare parte din modernizarea cântecelor și a aranjamentelor este realizată printr-o alegere diferită de instrumente. “În versiunea inițială s-au folosit instrumente tradiționale de sulfat, cu corzi, alămuri și o orchestră de mici dimensiuni,” explică Kurstin.

În plus, în actualul Annie se cântă trei cântece noi – “Who Am I?,” “Opportunity” și “The City’s Yours” – pe care echipa muzicală s-a străduit să le integreze cât mai armonios între cântecele și melodiile legendare ale filmului. “Cântecele noi sunt dintre cele mai bune cântece cu care am lucrat vreodată,” recunoaște aranjorul muzical Matt Sullivan. “Sunt cu adevărat minunate.”

“Sia ne-a surprins,” adaugă Cameron Diaz, care o interpretează pe Miss Hannigan, „mama vitregă” a lui Annie. “Cântecele sunt senzaționale, atât cele noi cât și cele vechi, iar noi, actorii ne-am îndrăgostit de ele în asemenea măsură încât le fredonam inclusiv când ajungeam seara acasă. Muzica e delicioasă.”

Columbia Pictures prezintă în asociere cu Village Roadshow Pictures o producție Overbrook Entertainment / Marcy Media Films / Olive Bridge Entertainment, filmul lui Will Gluck, Annie. Rolurile principale din film sunt interpretate de Jamie Foxx, Quvenzhané Wallis, Rose Byrne, Bobby Cannavale, Adewale Akinnuoye-Agbaje, David Zayas și Cameron Diaz. Regia îi aparține lui Will Gluck. Producătorii filmului sunt James Lassiter, Will Gluck, Jada Pinkett Smith & Will Smith, Caleeb Pinkett, Shawn “JAY Z” Carter, Laurence “Jay” Brown și Tyran “Ty Ty” Smith. Scenariul a fost scris de Will Gluck și Aline Brosh McKenna, fiind inspirat după muzicalul “Annie”, scris de Thomas Meehan, având muzica compusă de Charles Strouse și versurile de Martin Charnin și după povestirea “Little Orphan Annie”. Producătorii executivi sunt Celia Costas și Alicia Emmrich. Directorul de imagine este Michael Grady. Scenografia e asigurată de Marcia Hinds. Montajul îi aparține Tiei Nolan, ACE. Designerul de costume este Renée Ehrlich Kalfus. Producătorul muzical și compozitorul este Greg Kurstin. Coordonatorul muzical este Matt Sullivan.

Sinopsis Personajele
jinglebells