Tot ce trebuie să știm despre Oscar 2019 înainte de noaptea galei. Ultimele predicții legate de palmares

de Gloria Sauciuc în 24 Feb 2019
Roma, Glenn Close şi Rami Malek vor fi marii câștigători ai serii, spun experții în predicții Oscar de la goldderby.com

Cea de-a 91-a ediţie anuală a Oscarurilor va avea loc în noaptea de duminică, 24 februarie, spre luni (începând cu ora 3 dimineața, ora României) la Dolby Theatre din Hollywood. Gala va dura, conform aşteptărilor, maxim trei ore. Se va difuza în România de către Film Now și Digi 24, dar va putea fi urmărită și online, pe mai multe platforme de streaming.

Premiile vor fi prezentate de personalităţi ale filmului și divertismentului, precum Barbra Streisand, Jennifer Lopez, Samuel L. Jackson, Melissa McCarthy, Tyler Perry, Queen Latifah şi Allison Janney, dar - surprinzător - nu există o gazdă a ceremoniei. Kevin Hart şi-a anulat participarea la Oscaruri după o reacţie publică vizavi de luările de poziţie homofobe ale comediantului din urmă cu câțiva ani. Ceremonia Oscarurilor va fi, așadar, fără un prezentator, pentru prima oară în trei decenii - un lucru cu siguranţă de natură să creeze anumite momente de surpriză. Pe de altă parte, toate cele 24 de trofee vor fi înmânate câştigătorilor live, scrie publicația Variety, deşi iniţial existau alte planuri în acest sens.

Dilema serii este dacă Alfonso Cuarón va lua premiu după premiu pentru capodopera lui cinematografică - Roma. Un trofeu pentru „Cel mai bun film” acordat producției mexicane ar face istorie, pentru că ar fi primul film într-o limbă străină care ar primi Oscarul pentru „Cel mai bun film”. Acest trofeu ar fi bijuteria coroanei într-un sezon bogat în premii pentru Alfonso Cuarón, a cărui film alb-negru aduce un omagiu mamei şi îngrijitoarei cu care a crescut, în Mexico City, în anii '70. Patru dintre cele zece nominalizări pentru Roma sunt ale lui: pentru cel mai bun producător, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu original şi cea mai bună imagine.

Alfonso Cuarón ar fi într-o companie selectă: Warren Beatty a reuşit acelaşi lucru, luând patru nominalizări la patru categorii diferite de două ori - pentru Heaven Can Wait şi pentru Reds. Joel and Ethan Coen au reuşit, la rândul lor, cu No Country for Old Men. Mai există un alt concurent cu șanse aproape sigure la premii în 2019?  Cel mai probabil Glenn Close, care ar putea să ia primul ei Oscar pentru interpretarea din drama The Wife.

Roma, Glenn Close şi Rami Malek vor fi marii câştigători la Oscar 2019

Încă de la momentul premierei de la Veneţia de vara trecută, Roma s-a bucurat de elogiile criticilor. Roma impresionează - este o biografie  a unui adevărat maestru aflat la apogeul carierei, scrie Variety. Aşadar, de ce am mai avea ezitări cu privire la câștigarea de către filmul Roma a Oscarului în principala categorie? Faptul că mai există un element care ar putea să schimbe radical situația - Netflix. Pe dreptate sau nu, uriaşul din domeniul streaming-ului este fie detestat, fie temut de o mare parte a industriei filmului, şi este posibil ca nici măcar personalitatea lui Alfonso Cuarón să nu poată salva asta, comentează publicația Variety. Mai e de menţionat că Roma, cu toată excelenţa lui, este un film solicitant emoţional - un lucru care contează pentru juriu. În plus, într-un domeniu în care succesul comercial scuză totul, faptul că Netflix a refuzat să joace jocul cinematografelor este un handicap. De asemenea, Roma ar putea să cadă victimă politicii de a răsplăti filmul în alte categorii, de exemplu premiul pentru cel mai bun regizor sau premiul pentru cel mai bun film străin, evitându-se totuşi să i se decerneze trofeul Oscar pentru cel mai bun film. În această situație, s-ar putea ca Green Book, Black Panther sau - ţineţi-vă bine - Bohemian Rhapsody să fie laureatul marelui premiu al serii.

Pe de altă parte, Glenn Close a fost nominalizată la Oscar de şapte ori iar acesta ar putea, în sfârşit, să fie anul ei Close, în vârstă de 71 ani, a obținut cronici foarte favorabile pentru portretul lui Joan Castleman, o femeie care se găseşte într-un punct critic al căsniciei cu un scriitor în The Wife, unde joacă alături de un formidabil Jonathan Pryce. Actriţa a câştigat până acum premiu după premiu, de la un Glob de Aur în ianuarie până al un premiu al Screen Actors Guild şi un premiu Critics' Choice Award pe care l-a împărţit cu Lady Gaga. Previziunile constată, aproape unanim, că Glenn Close ar putea să ia duminică Oscarul.

Cât îl privește pe Rami Malek, portretizându-l pe celebrul Freddie Mercury în Bohemian Rhapsody, actorul e poate cel mai sigur premiant al galei de anul acesta. A câştigat premiul BAFTA, Premiul Sindicatului Actorilor, Globul de Aur, şi toată lumea se aşteaptă ca el să ia Oscarul.

La categoria „Cel mai bun scenariu original”, The Favourite este dat drept câștigător de mai toți experții în predicții Oscar. The Favourite, în regia lui Yorgos Lanthimos, este o comedie neagră despre camarila Reginei Anne, o figură monarhică a secolului XVIII, care conţine elemente de teatru absurd iar efectul este amuzant, captivant şi emoţionant într-un mod isteţ, scriu cei de la publicaȚia Variety. Scenariul în sine are o poveste interesantă în spate: este opera autoarei Deborah Davis, care şi-a dorit să aducă pe marele ecran această poveste rară cu „femei puternice”, scenariul fiind coordonat de Lanthimos şi de dramaturgul australian Tony McNamara.

Oscarul pentru „Cel mai bun scenariu adaptat” ar putea să meargă la BlackKkKlansman. Există patru scenarişti creditaţi pentru acest film, însă singurul dintre aceştia care îi interesează pe membrii cu drept de vot ai Academiei este Spike Lee, care semnează regia filmului. Acesta a câştigat deocamdată un Oscar de onoare - şi abia a fost nominalizat - după o carieră lungă, elogiată dar şi complicată, şi se pare că filmul este cea mai bună şansă a Academiei de film să îl aducă pe scenă.

Câștigătorul categoriei „Cel mai bun film de animaţie” este dat de experții în predicții de la goldderby.com ca fiind Spider-Man: Into the Spider-Verse. Acesta este un an dificil pentru categoria „animație” fiindcă nu unul, ci două filme Disney sunt contracandidații lui Spider-Man: Into the Spider-Verse, comentează Variety. Niciun alt studio nu i-a înfrânt pe cei de la Disney în această categorie de la Rango în 2011. Însă, pe cât de bine primite au fost Ralph Breaks the Internet şi Incredibles 2, energia, ingeniozitatea şi originalitatea lui Spider-Verse sunt mai mari.

Cea mai bună melodie originală va fi desemnată „Shallow” din A Star Is Born, sunt de părere experții în predicții de la goldderby.com. Lady Gaga are motive de mândrie că se află pe urmele Barbrei Streisand: aceasta a câştigat cel de-al doilea Oscar din carieră cu Evergreen, din filmul A Star is Born original (1976).

Oscarul pentru Cel mai bun montaj de film va merge către filmul biografic Vice, despre Dick Cheney, semnat de către Adam McKay. Filmul a câştigat acest premiul la Bafta, un posibil semn de susţinere din partea breslei. Totuşi, filmul a fost depăşit de către The Favourite la Eddie Awards, Premiul asociaţiei monteurilor de cinema. Totodată, Bohemian Rhapsody a luat premiul pentru dramă din partea sindicatului monteurilor, nu în ultimul rând datorită simpatiei pentru munca monteurului John Ottman, care a avut sarcina de a asambla un film coerent din eforturile a doi regizori. Vice are cel mai bun montaj dintre nominalizaţi, e de părere publicația Variety, iar montajul scenelor din Irak îl duc cel mai aproape de un film de război. (Dunkirk şi Hacksaw Ridge au câştigat deja ultimele două Oscaruri pentru montaj).

Cele mai bune efecte vizuale. La această categorie pare să existe o remiză între First Man (Oscar-urile îndrăgesc filmele plasate în spaţiu) şi filmul de pe locul doi la box-office-ul SUA din 2018, Avengers: Infinity War. Premiul pentru cele mai bune efecte vizuale au un interes pentru călătoriile în spaţiu şi futurism, şi cu laureaţii anilor precedenţi Blade Runner 2049, Ex Machina, Interstellar şi Gravity este clar că lupta se dă între First Man și Infinity War. Aşadar, am putea fi tentaţi să punem în frunte First Man al lui Damien Chazelle. Dar, în timp ce recrearea meticuloasă a aterizării pe lună a câştigat un premiu la Visual Effects Society Award, Infinity War a câştigat trei premii. Membrii acestei organizaţii au fost convinşi în special de imaginea computer-generated a lui Thanos (Josh Brolin) care a utilizat tehnici noi motion-capture pentru a pune pe eroul negativ într-o perspectivă surprinzător de umană. Goldderby.com îl dă drept câștigător al categoriei pe Avengers: Infinity War.

Legat de cea mai bună scenografie, Black Panther are cele mai mari șanse de a lua Oscarul.  Lupta se dă între Wakanda și Anglia de secol XVIII. Acestea ar putea fi cele două opţiuni preferate în această categorie, între - așadar - utopia tehnologică din Black Panther și eleganţa britanică din The Favourtie. Mai mult credit este dat lui Black Panther datorită energiei filmului, şi pentru că a avut mai multe sarcini de îndeplinit.

 

 

 

 

Exploreaza subiecte similare:

roma, Glenn Close, Rami Malek, Alfonso Cuarón, Bohemian Rhapsody, The Wife, Black Panther, Vice, Avengers: Infinity War, The Favourite , Spider-Man: Into the Spider-Verse, A Star Is Born, Rango, Spike Lee, BlacKkKlansman, Barbra Streisand, Allison Janney, Queen Latifah, Tyler Perry, Melissa McCarthy, Samuel L. Jackson, jennifer lopez, oscar 2019

Alte știri din cinema

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells