TIFF 2013: filme şi evenimente

Detalii despre highlight-urile celei de-a 12-a ediţii TIFF

Totul începe pe 31 mai, în Cluj-Napoca. TIFF 2013 va proiecta, timp de zece zile, peste 150 de lungmetraje din întreaga lume, strângând în interesantele sale secţiuni atât hituri de la marile festivaluri, cât şi surprize necunoscute sau cele mai noi producţii româneşti.

În deschidere o să putem vedea în premieră naţională Los amantes pasajeros, cel mai nou film al lui Pedro Almodóvar, film ce a bătut recordul de încasări al regizorului în primul weekend de lansare în Spania. Nouă încercare comică a celui mai celebru rezizor spaniol al momentului, Los amantes pasajeros descrie ce se poate întâmpla în timpul unui zbor cu avionul când o defecţiune tehnică ridică un semn de întrebare asupra destinului tuturor celor de la bord. Filmul are premiera în România pe 7 iunie.

Secţiunea Supernova strânge la Cluj-Napoca cele mai premiate şi/sau controversate filme de la ediţii recente ale marilor festivaluri. Spectatorii TIFF vor putea vedea filme cu premiera mondială la Berlin, Veneţia, Cannes, Locarno, dar şi la Toronto, Sundance, Sarajevo, Moscova şi Pusan. Din selecţie fac parte drama israeliană Fill the Void, care i-a adus actriţei Hadas Yaron trofeul de interpretare la Veneţia, şi Gloria, premiat la Berlin pentru interpretarea extraordinară a Paulinei Garcia, în rolul titular, o femeie de 58 de ani care sfidează singurătatea şi vârsta. Pieta, în regia lui Kim Ki-duk şi premiat cu Leul de Aur la Veneţia, face echipă cu mega-hitul box office-ului sud-coreean New World, deja motiv pentru încă un remake la Hollywood. Noi aşteptăm Betrayal/Izmena al rusului Kirill Serebrennikov, dar şi In the Name of, dramă poloneză proiectată în competiţia Berlinalei câştigate anul acesta de Poziţia copilului.

Extrem de interesantă este şi secţiunea tematică a TIFF 2013: This Is the End/Acesta e sfârşitul: "Bătrâneţe, moarte, relaţii aflate pe ultima sută de metri, molime, lumi date peste cap sau care dispar. Voit sau nu, toată tevatura cu sfârşitul lumii din 2012 s-a tradus în diverse obsesii în filmele ultimilor ani, traversate de certitudinea că ceva sau cineva ajunge la capăt de drum. E un filon terminal care merge de la Melancholia lui Lars von Trier până la Amour al lui Michael Haneke, de la apocalipsa globală la cea personală. Asta îşi propune să exploreze secţiunea tematică This Is the End", spune directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov.

Amatorii de senzaţii tari, întâlniri bizare şi imagini greu de uitat vor deveni abonaţii secţiunii Fără limită, care prezintă, pe lângă maratonul trilogiei Paradise a austriacului Ulrich Seidl (acesta a reuşit performanţa să fie selectat, cu câte una dintre cele trei părţi, la festivalurile de la Cannes, Berlin şi Veneţia), Simon Killer al lui Antonio Campos, despre relaţia unui tânăr american cu o prostituată pariziană, The Act of Killing, un documentar şocant despre lideri ai plutoanelor de execuţie din Indonezia care, decenii mai târziu, îşi reconstituie propriile crime în stilul filmelor favorite, dar 90 Minutes, thriller norvegian despre cazuri de violenţă domestică din aseptica Norvegie.

Dintre proiecţiile speciale ies în evidenţă Albă ca zăpada/Blancanieves, reinterpretarea andaluză a celebrui basm, recent premiată la Bucureşti IFF şi proiectată la TIFF la castelul Banffy din Bonţida. Tot la Bonţida va putea fi văzut Manasse, film mut românesc al anilor '20 în regia lui Jean Mihail şi acompaniat live de cvartetul Minima. Tot un eveniment special în reprezintă aducerea la TIFF a versiunii remontate şi restaurate a lui Heaven's Gate, westernul lui Michael Cimino, un răsunător eşec de casă în 1980, dar considerat o "capodoperă absolută" şi exemplul perfect a ceea ce se întâmplă când viziunea unui regizor intră în conflict cu un producător preocupat doar aspectul financiar.

În curând vom afla selecţia completă a ediţiei şi mai ales cele 12 titluri din competiţie. Acestea intră în cursa pentru Trofeul Transilvania, al cărui câştigător va fi anunţat pe 8 iunie, în cadrul galei de decernare a premiilor TIFF 2013.

Citește și

Exploreaza subiecte similare:

Pieta, Los amantes pasageros, Ulrich Seidl, Pedro Almodóvar, Gloria, Lemale et ha'halal, W imie..., Blancanieves, Heaven's Gate, Michael Cimino, festival:tiff 2013

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 1 iunie 2013 22:44
Pacat ca nu pot ajunge, mi-ar fi placut ca urmaresc multe dintre filme.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells