Televiziunea, star de cinema

de Ştefan Dobroiu în 16 Mar 2011
Televiziunea, star de cinema

Vineri se lansează pe marile ecrane Matinal cu scandal, o incursiune în lumea televiziunii şi a unei emisiuni în care prezentatorii interpretaţi de Harrison Ford şi Diane Keaton mai că şi-ar arunca un prompter în cap. Televiziunea este tratată aici în cheie comică (şi amuzant superficială), dar ce se întâmplă în spatele micului ecran a devenit subiect de scenariu şi film de mai multe ori până acum. Vezi mai jos câteva dintre cele mai interesante titluri.

O lume extrem de competitivă şi tensionată, televiziunea a fost adesea "invitată" pe marele ecran şi pentru că poate fi abordată din diverse direcţii. Lume care scoate tot ce este mai bun (sau mai rău) din oameni şi instituţie aflată (cel puţin teoretic) întotdeauna în slujba adevărului, televiziunea este foarte la îndemână pentru a face comentarii sociale cu bătaie lungă pentru umanitate.

Ne-am gândit să vă prezentăm mai jos câteva dintre cele mai bune (şi diferite) filme şi seriale despre lumea televiziunii.

Ştim cu toţii ce importanţă are televiziunea în viaţa noastră de zi cu zi (românii îşi petrec patru sau cinci ore pe zi la televizor), dar dacă te îngrijorează calitatea posturilor româneşti şi te bucură ridicarea acestei probleme în Morning Glory, iată că dezbaterea "entertainment vs. informaţie" este mult mai veche.

Broadcast News
Broadcast News ridica aceeaşi problemă în 1987, acoperind şi problema extrem de umană a oamenilor care îşi aleg profesii foarte solicitante tocmai pentru a se ţine cât mai departe de problemele personale. Helen Hunt, William Hurt şi Albert Brooks (ajutaţi într-un rol secundar de Jack Nicholson) sunt excelenţi în această dramedie semnată de James L. Brooks. În 1988 filmul a primit şapte nominalizări la premiile Oscar, dar nu a reuşit să câştige niciuna.

Network
Altfel stau lucrurile cu Network, o satiră din 1976 premiată cu Oscar pentru Cel mai bun Actor (Peter Finch), Cea mai bună actriţă (Faye Dunaway), Cea mai bună actriţă în rol secundar (Beatrice Straight) şi Cel mai bun scenariu original (Paddy Chayefsky). Din 1976 niciun alt film nu a mai reuşit să câştige trei dintre cele patru premii de interpretare posibile. La decenii după lansare, Network este în continuare considerat semnificativ din punct de vedere istoric mai ales pentru disperarea (şi compromisurile) cu care lumea televiziunii reacţionează în faţa cifrelor de audienţă în declin. Eroul filmului este Howard Beale, prezentatorul Ştirilor de seară ale televiziunii UBS, anunţat că i se va lua postul din cauza audienţei tot mai scăzute. Afectat de probleme personale, prezentatorul anunţă în direct că se va sinucide, ceea ce va provoca apetitul publicului pentru senzaţional, cifrele ajungând să crească.

The Insider
Mai puţin despre televiziune şi mai mult despre industria ţigărilor şi întunecatele ei dedesubturi, The Insider spune povestea adevărată a unei emisiuni 60 Minutes în timpul căreia Jeffrey Wigand (interpretat de Russell Crowe), un angajat al unei companii producătoare de ţigări, dezvăluie practicile ilegale (şi dăunătoare sănătăţii consumatorului obişnuit) din această industrie de miliarde de dolari. Nominalizat la şapte premii Oscar, filmul regizat de Michael Mann a fost favoritul criticilor americani în 1997, modul în care producătorii emisiunii 60 Minutes îl conving pe Wigand să dezvăluie adevărul făcând această producţie interesantă pentru articolul de faţă.

30 Rock
Schimbăm cu totul foaia şi vorbim despre serialul de comedie 30 Rock, care i-a transformat pe Tina Fey şi Tracy Morgan în două staruri TV în Statele Unite. Inspirat de experienţa lui Fey din timpul colaborării ei cu show-ul Saturday Night Live, 30 Rock arată amuzantele păţanii ale echipei din spatele unui show asemănător, cu toată pleiada de vedetisme, orgolii, interese, bârfe şi trădări inerente unei lumi atât de volatile. În 2009, serialul a primit un număr record de 22 de nominalizări la premiile Emmy, reuşind să-şi adjudece trofeul pentru Cel mai bun serial de comedie în 2007, 2008 şi 2009.

Good Night, and Good Luck
Revenim la tema responsabilităţii faţă de societate a televiziunii cu Good Night, and Good Luck, filmul regizat şi co-scris de George Clooney nominalizat la şase premii Oscar. Acţiunea are loc în 1953, când Edward R. Murrow (interpretat de David Strathairn) luptă împotriva senatorului Joseph McCarthy şi-a celebrei şi abuzivei lui "vânători" de comunişti din structurile guvernamentale ale Statele Unite. Pe lângă lupta lui Murrow şi-a echipei lui pentru adevăr, filmul este cunoscut şi pentru un discurs care salută posibilităţile de educare şi informare a televiziunii. Una din premierele cel mai bine primite de critică în 2005.

The Truman Show
Un alt film cu bătaie lungă este The Truman Show, filmul lui Peter Weir din 1998 care îl prezintă pe Jim Carrey într-unul din cele mai bune roluri ale carierei sale. Într-o vreme când reality show-urile şi emisiunile gen Big Brother erau încă de domeniul viitorului, povestea sărmanului Truman (Carrey), care n-are habar că întreaga sa viaţă este subiectul unui show de televiziune şi că tot ce-l înconjoară este controlat de producătorii acestuia, a fost considerată una dintre cele mai profetice ale tuturor timpurilor. The Truman Show este o satiră la adresa voyeurismului telespectatorilor şi a valului de reality show-uri ce vor împânzi programele televiziunilor la sfârşitul mileniului.

Care este filmul tău preferat despre lumea televiziunii?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
jude pe 16 martie 2011 09:43
filmul meu preferat despre lumea televiziunii este fara indoiala The Truman Show, din pacate cateva filme de mai sus nu am reusit sa le vizionez...sunt sigura ca si The insider e foarte bun, avand in vedere ca ii avem in distributie pe Russell Crowe si pe Al Pacino.
Iulian X pe 16 martie 2011 10:59
Ai uitat unul dintre cele mai bune filme despre televiziune, Confessions of a Dangerous Mind, povestea vietii duble pe care o duce un legendar om de televiziune – realizator de emisiuni in timpul zilei, ucigas CIA noaptea.
Z pe 16 martie 2011 11:56
Filmul care imi place cel mai mult din televiziune e Network -genial film
Delua pe 16 martie 2011 14:31
sunt curioasa sa vad cum e 30 Rock. am vrut de mult "sa-l incerc", dar n-am avut niciodata timp.
The Truman Show e genial. Numai cand te gandesti la cum s-ar putea face asemenea platou de filmare ca in acest film...

Vorador pe 16 martie 2011 18:02
si The Ugly Truth este putin despre televiziune.
doinarac pe 16 martie 2011 19:22
Good night and Good Luck
sub rezerva ca nu le-am vazut pe toate

legolas05 pe 16 martie 2011 22:32
The Truman Show mia palcut foarte mult
mihaelatb pe 16 martie 2011 22:40
Up Close and Personal (1996) ! il recomand
alex_il_fenomeno pe 17 martie 2011 11:06
mereu m-au pasionat filmele care au avut ca subiect televiziunea , indiferent de genul pe care il abordau ! Imi plac mai toate in general ! Sper ca si acesta sa fie frumos !
StevieGG08 pe 17 martie 2011 16:24
The Truman Show e pe departe unul dintre cele mai originale filme pe care le-am vazut...
alex2812 pe 17 martie 2011 16:47
pentru mine e clar, favoritul si in acelasi timp cel mai bun film este the truman show.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells