Sherlock, detectivul modern

de Ştefan Dobroiu în 9 Mar 2012
Sherlock, detectivul modern

Dacă îţi spunem că Sherlock, serialul BBC care îl aduce pe celebrul detectiv al lui Arthur Conan Doyle, are o notă de 9,1 pe imdb.com, cu siguranţă o să-ţi atragem atenţia. Mai trebuie să ştii că Martin Freeman, interpretul doctorului John Watson, a refuzat iniţial rolul lui Bilbo din mega-aşteptatul The Hobbit: An Unexpected Journey pentru a continua lucrul la acest serial care a bătut recorduri de audienţă în Marea Britanie.

Interesant la Sherlock este faptul că îl aduce pe detectiv în zilele noastre: detectivul îşi păstrează adresa din 221B Baker Street, dar se foloseşte de telefoane moderne, GPS şi internet pentru a-şi rezolva cazurile. Şi acestea sunt inspirate de romanele lui Arthur Conan Doyle, dar contextul este actualizat pentru a se potrivi cu problemele societăţii din ziua de azi. Unul dintre episoade atinge subiectul terorismului, altul pe cel al scandalurilor mediatice şi aşa mai departe...

La lansarea din 2010 serialul s-a bucurat de un succes enorm, devenind un port-drapel al reţelei BBC, cu mai multe milioane de spectatori la prima difuzare. Episoadele au 90 de minute, deci sunt filme de televiziune în toată regula, iar cele două sezoane (al doilea a fost lansat în 2012) au doar câte trei episoade fiecare. Succesul fenomenal justifică o continuare, fiind mari şanse ca aceasta să apară la începutul anului viitor, deşi al treilea sezon nu a primit încă undă verde din partea BBC.

Nu doar scenariile inteligente şi imprevizibile sunt un motiv al succesului, ci şi interpretările convingătoare ale celor doi protagonişti, Benedict Cumberbatch în rolul lui Sherlock Holmes şi Martin Freeman în cel fidelului său aghiotant, John Watson. De fapt cei doi vor împărţi ecranul şi în primul The Hobbit, Martin Freeman interpretându-l pe Bilbo, iar Cumberbatch, ajutat de tehnologia motion capture, pe balarului Smaug. Vocea actorului va fi folosită şi pentru glasul mieros al balaurului, care îşi duce veacul pe un munte de comori (furate de la pitici) din străfundurile Muntelui Singuratic.

Sherlock este produs Steven Moffat şi Mark Gatiss, care şi-au mai încercat puterile cu actualizări de romane victoriene în Jekyll, excelenta transpunere în zilele noastre a romanului The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde. Moffat şi Gatiss se ocupă şi de serialul Doctor Who, iar ideea lui Sherlock le-a venit în timpul lungilor călătorii cu trenul de la Londra la Cardiff, unde serialul este produs. Amândoi au considerat că adaptările moderne după romanele lui Arthur Conan Doyle sunt prea fidele şi deci prea lente şi prăfuite pentru a fi pe placul publicului din ziua de azi.

Deşi păstrează multe dintre elementele romanelor, cum ar fi adresa detectivului şi relaţia acestuia cu adjuvantul său, doctorul Watson, sau eterna răfuială cu Moriarty, evenimentele au loc în zilele noastre şi prin urmare capătă parfumul modernităţii. De exemplu John Watson, în romane veteran al unui război din 1880, este acum un fost combatant britanic din recentul război din Afganistan, repatriat după ce este împuşcat pe front.

Dacă îţi plac filmele poliţiste şi ţi se pare că genul nu prea are multe de oferit în ultimii ani, poate ar fi o idee bună să încerci Sherlock, sunt puţine şanse să te dezamăgească...

Părerea ta

Spune-ţi părerea
mym pe 9 martie 2012 11:42
l-am vazut foarte camptivant, putin umor si multa aventura
Bayard pe 9 martie 2012 12:26
Mie nu mi-a placut Sherlock-ul lui Benedict Cumberbatch, asa ca nu m-am uitat decat la cateva episoade.
xerses pe 9 martie 2012 13:37
Ma voi uita sa ma conving de ce este atat de bine cotat....
Iamsaved pe 9 martie 2012 13:52
A devenit serialul meu preferat de cand am vazut primul episod,de abia astept sezonul 3.
Barbaru pe 9 martie 2012 15:59
placut ,realizat binisor si totusi izul european de film lasa un gust straniu de parca ar fii loc de mai bine . ori cum merita vazut .
Lewis pe 9 martie 2012 16:19
foarte foarte foarte bun
unkn0wn pe 9 martie 2012 16:41
Mi-a placut foarte mult, actorii sunt excelenti, scenariul la fel, de abia astept sezonul al 3-lea.
legolas05 pe 9 martie 2012 23:08
este foarte fain serialul,sper sa faca si sez 3
cetateanu pe 10 martie 2012 08:32
m-au atras din totdeauna cartile lui Arthur Conan Doyle despre celebrul detectiv Sherlock Holmes, asa ca astept sa vad tot ce se ecranizeaza pe aceasta tema.
alex_il_fenomeno pe 14 martie 2012 16:32
nu credeam ca are atat de mare succes !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells