Saptamana 7 -14 februarie

8 Feb 2008
Saptamana 7 -14 februarie

Delicios tort de frisca in care se ascunde, stingher, un mic glonte, Razboiul lui Charlie Wilson – ce intra in cinematografele noastre incepand cu 8 februarie - reprezinta revenirea lui Mike Nichols la distributiile sale prestigioase, pline de Oscaruri si trofee. Cu Tom Hanks, Julia Roberts si Philip Seymour Hoffman in rolurile principale, Razboiul lui Charlie Wilson nu este un film despre razboi, ci despre carismaticul Charlie “Petrecaretul” Wilson (superb interpretat de Tom Hanks), un congressman plin de defecte (dintr-un anumit punct de vedere), care se descurca (ireprosabil) in sistemul politic american (la fel de plin de defecte) si despre care nu se stia nimic pana nu demult, cand a aparut cartea lui George Crile, “Charlie Wilson’s War: The Extraordinary Story of the Largest Covert Operation in History”.

Ce face Wilson? La inceputul anilor '80, in mijlocul unui razboi rece in care principalele puteri militare nu fac decat sa puna deoparte gramajoare de pietre (cu speranta nemarturisita ca nu le vor folosi niciodata), Afganistanul este singura natiune aflata in razboi cu Uniunea Sovietica. Faptul ca tocmai a fost acuzat de posesie de droguri si “companie nepotrivita” (stripteuze, iepurasi Playboy, plus cele mai aratoase asistente - cinci! - pe care le-a vazut vreodata “dealul” - Capitoliul, adica) nu are nicio importanta pentru Wilson, omul folosind perfect resursele (dar si scaparile) sistemului pentru a inarma refugiatii afgani, printre pahare de bautura, bancuri si petreceri cat curpinde. Alaturi de Joanne Harring (Julia Roberts), un fel de... Paris Hilton cu fler in politica, Wilson isi duce razboiul nu pe front, ci in cada, intr-o cafenea, in fata unei dansatoare din buric sau intr-o limuzina plina de praf de cocaina. Iar inamicii lui Wilson nu sunt inamici adevarati, ci doar oameni care inca nu stiu cat de mult vor sa-l ajute pe politicianul nostru sa lupte impotriva sovieticilor. Clar de vazut, saptamana aceasta.

Al doilea film al saptamanii se incadreaza tot la capitolul " tupeu " - si e al lui Juno, o adolescenta de 16 ani, ale carei replici vor ramane multa vreme in memoria cinefila. Dialoguri savuroase, un scenariu istet, si o tanara actrita care la 21 de ani e nominalizata la Oscar 2008 pentru interpretare, alaturi de mari doamne ale cinematografiei - Cate Blanchett, Julie Christie, Marion Cottilard, Laura Linney. Dupa ce a ramas insarcinata la doar 16 ani, cu “ajutorul” lui Bleeker (Michael Cera), cel pe care-l considera cel mai simpatic coleg de clasa, JUNO reuseste sa gaseasca familia “perfecta” pentru viitorul sau copil si nu oricum, ci cu sprijinul prietenei sale celei mai bune, Leah.  Deopotriva aclamat de critica si de public, JUNO s-a bucurat de incasari spectaculoase de aproape 90 de milioane de dolari si credem ca va lua cu asalt si box office-ul romanesc.

Deci saptamana asta, nu e de stat in casa!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells