Regele monstrilor

20 Oct 2008
Regele monstrilor

Poate ca Hellboy, demonul rosu cu ditamai arma si coarne pilite, taie si spanzura in Hellboy 2, dar pana si el asculta de cineva. Acesta este Guillermo del Toro, unul dintre cei mai celebri regizori mexicani si maestru incontestabil al povestilor pline de mister si creaturi care mai de care mai fantasmagorice. Intrebat despre fetisul sau pentru "insecte, monstri mecanici, locuri intunecate si fiinte nenascute", del Toro spune ca a avut de-a face cu toate (sic!) pana la varsta de 11 ani, chiar daca refuza sa dezvolte subiectul. Despre "bruta nobila" Hellboy, un al treilea film al seriei, antipatia regizorului pentru actori nefamiliari si ce parere are el despre sine insusi, citeste in interviul de mai jos.

Hellboy nu este un supererou oarecare, are defecte, probleme. Asta iti place la el?
Da! El este versiunea ideala a ceea ce imi doresc sa fiu. Este o bruta nobila. Cand eram copil imi doream sa fiu Spider-Man sau Superman. Acum vreau sa fiu Hellboy. E eroul meu.

E ceva din tine in Hellboy?
Da, categoric. E un personaj complet autobiografic. Tot ce i se intampla lui mi s-a intamplat si mie. Eh, bine, nu chiar totul (rade). Cred ca relatia dintre el si Liz seamana cu cea pe care o am cu sotia mea. Cred ca mai degraba as muri pentru sotia mea decat sa spal vasele, de exemplu. Este o concluzie la care ajungi - suntem impreuna de aproximativ 25 de ani -, pur si simplu iti dai seama ca mai degraba poti sa mori pentru cineva decat sa traiesti pentru cineva. Viata de zi cu zi, dusul gunoiului, copiii, asta-i o munca de fiecare zi. Prin comparatie, eroismul pare simplu, iar Hellboy stie asta. E mai simplu pentru el sa se ia de un urias inalt cat un bloc cu patru etaje, si mult mai complicat cand nevasta-sa e furioasa. De-abia atunci incepe sa-i fie teama...

Intre cele doua filme este o pauza de patru ani. De ce ai avut nevoie de atat de mult timp?
Numai pentru scrierea scenariului am avut nevoie de doi ani si jumatate.

Crezi ca personajele sunt parti diferite ale propriei tale personalitati?
E ca in benzile desenate. Toate personajele sunt parti diferite ale personalitatii lui Mike Mignola, adevaratul creator al lui Hellboy. Dar, o data ce eu le-am luat in film, spre disperarea lui, ele devin parte din mine.

Si ce crede Mike despre asta?
Sunt sigur ca uneori nu-i convine, dar cred ca si apreciaza rezultatul. Tin cont de parerea lui, de fapt e singurul pe care-l ascult, toti ceilalti pot foarte bine sa se duca naibii (rade).

Ai spus la un moment dat ca ai un fetis pentru insecte, monstri mecanici, locuri intunecate si fiinte nenascute. E adevarat?
Foarte. Cred ca devii ceea ce esti pe la 11 sau 12 ani. Restul vietii ti-l petreci incercand sa te descurci cat mai bine in conditiile alese atunci, care te definesc. Cred ca schimbarea e posibila, dar culorile primare raman aceleasi pentru toata viata. Si cum eu am dat peste toate aceste lucruri, insecte, monstri mecanici, fiinte nenascute...

Fiinte nenascute?
Da. Nu e o anecdota care sa-mi faca placere, dar asa a fost (rade).

Cand erai mic visai sa devii regizor?
Nu. Din contra. Deja regizam cand am aflat ce fac regizorii. Ce-mi zicea lumea pe cand faceam filme de doi lei cu camere super 8mm suna cam asa: "De ce-ti pierzi vremea cu fantasy si horror? Nu exista regizori mexicani care sa faca filme de gen misto". Au fost cateva exceptii, dar mai mult in circuitul art house. Asa ca am inceput sa ma gandesc, "De ce nu face nimeni filme de gen mari?". Am ajuns la concluzia ca singura metoda sa infrunti imposibilul este sa nu-l recunosti ca atare. Daca te duci sa te lupti cu un dragon si nu dispui decat de o sabie, e fatal sa incepi lupta la modul "vai, dragonu-i atat de mare, sabia mea atat de mica...”. Am fost incapatanat, iar acel deceniu, cel dintre Cronos si El espinazo del diablo/Spectrul razbunarii, a fost teribil. Acum, macar am impresia ca am ranit intrucatva dragonul, dar sunt departe de a-l fi invins.

Pari destul de exigent cu tine insuti.
Da. Sunt infiorator. Nici eu nu pot sa traiesc cu mine (rade).

Macar esti mandru cand vezi Labirintul lui Pan sau cele doua Hellboy?
Da, sunt. Stii la ce ma gandesc cand ma uit la Hellboy II? Cat de mult m-am luptat ca acel "II" sa apara in titlu. Sunt mandru ca exista un al doilea film. Acum zece ani, nimeni nu te-ar fi crezut ca Ron Perlman va fi starul a doua blockbuster-e de vara. Nici macar el n-ar fi crezut!

Ce-ai vazut la Ron si ceilalti n-au vazut? Ati lucrat prima oara la Cronos...
Da, Cronos. Cred ca acum actorii principali sunt in general niste copii. Cu exceptia lui Ron Perlman si Clive Owen. Nu mai e nimeni ca Lee Marvin, Steve McQueen, Charles Bronson, James Coburn, absolut nimeni. Toti sunt draguti, amabili, genul care apare in revista GQ. Nu mai exista filme despre barbati si ma indoiesc ca sunt multi dintre tipii astia care au o viata adevarata. Cand ma uit la filme de actiune, iar aici Harrison Ford si, surprinzator, Will Smith sunt exceptii, toti se vede ca sunt acoperiti de sange si sudoare, dar ai putea sa juri ca au un asistent care ii asteapta cu sufletul la gura in afara cadrului, cu o sticla de apa Evian si un telefon mobil. Cred ca Ron are acea atitudine darza, putin morocanoasa, a oricarui muncitor pe care-l poti intalni pe strada. El il reprezinta pe acel barbat nobil, dotat cu doi pumni de care nu-i e frica sa se foloseasca. Nu este chipes in sensul traditional al cuvantului, dar clar are tot ce trebuie pentru a fi un actor principal.

Va fi un Hellboy III?
Daca vrea Domnul. Eu clar as vrea sa-l fac.

Care a fost cea mai dificila secventa din Hellboy II?
Lupta dintre Hellboy, Nuada si Armata de Aur. A fost extrem de dur si am avut nevoie de noua zile ca sa filmam secventa pentru ca am folosit trambuline si nu cabluri. Toata lumea a crezut ca am folosit cabluri, dar ce se vede sunt de fapt oameni care zboara prin aer.

De ce ai refuzat cablurile?
M-am saturat de felul cum arata o scena filmata asa. Cu trambuline arata mai bine. Foarte putini oameni au observat. S-a intamplat la fel si cu monstrii: toata lumea a crezut ca sunt creati pe calculator, dar mie-mi convine.

Cat a durat sa creezi monstrii?
Sapte luni proiectarea si fabricarea inca alte cateva.

De ce ai vrut ca Doug Jones sa interpreteze trei roluri - Abe Sapien, Ingerul Mortii si Sambelanul?
Pentru ca este unul dintre acei extrem de putini care sunt in stare s-o faca. Am incredere in el. Nu cred ca orice actor poate pune un costum si interpreta un rol.

Si cum e sa lucrezi cu actori pe care nu-i cunosti?
Ii urasc. Cand fac cunostinta cu ei, ii urasc (rade). Ii urasc pana cand dovedesc ca sunt exact persoana care-mi trebuie. Din acel moment increderea mea devine totala. Uneori pot fi adevarate pacoste, dar cu asta n-am nicio problema.

Ai vreo creatura favorita din Hellboy II?
Imi place la nebunie Mr. Wink, "omul" de incredere al printului Nuada. Este una dintre cele mai frumoase creaturi pe care le-am creat, in primul rand pentru ca este, in proportie de 90%, real. Sa sculptezi este un adevarat miracol. Mecanismul care creeaza expresiile fetei si acea manusa de metal atat de fizica sunt o capodopera de inginerie. Si eu n-a trebuit sa fac nimic ca sa arate asa (rade). Pur si simplu o admir.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Champion pe 1 aprilie 2012 08:57
pacat ca nu si imparat

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells