Pactul cu diavolul, intr-un noir modern

de Gloria Sauciuc în 1 Iul 2008
Pactul cu diavolul, intr-un noir modern

Productia aflata pe lista scurta de noua filme propuse pentru nominalizare la Oscar 2008, categoria "Cel mai bun film de limba straina": Klopka/The Trap a fost difuzat aseara, la Cinema Studio,  in cadrul Festivalul de Film Bucuresti.

Productia sarbeasca s-a calificat inaintea filmului romanesc "432", dar dezvolta aceeasi tema: problema societatilor aflate in deruta morala din cauza contextului politic - fie comunism (in filmul romanesc), fie post-comunism in Serbia de dupa Milosevici. In Klopka e infatisata lumea dintr-un stat proaspat iesit din razboi si dictatura, Serbia, unde o familie e sfasiata de o drama in plus: singurul copil, un baiat, sufera de o boala incurabila. Disperarea familiei o impinge pe mama (Natasa Ninkovici, o... Angelina Jolie sarboaica) sa dea anunturi umanitare pentru a obtine banii necesari tratamentului in strainatate, extrem de costisitor.

Ca si in Irina Palm de Garbarski, boala e un pretext pentru a impinge oameni rationali peste propriile limite morale - sex pe bani in Irina Palm, sau crime pe bani in Klopka, in acest ultim caz tatal, un om cu principii, fiind pus in fata unei alegeri imposibile. Sintagma din titlu se refera tocmai la tradarea propriilor valori morale, pentru o cauza pe care n-o poti refuza.

Rezultatul, in cazul filmului sarbesc, este o productie ce tine de domeniul noirului modern, in care diferenta intre asteptarile de la viata si ceea ce se ofera in schimb este coplesitoare.

Pentru programul complet al festivalului, click aici.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
margott pe 27 aprilie 2012 18:04
Vreau sa vad si eu filmul asta.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells