Moodysson si Solondz - doi regizori importanti invitati la TIFF 2005

5 Mai 2005
Moodysson si Solondz - doi regizori importanti invitati la TIFF 2005
Doi dintre invitatii speciali ai editiei cu numarul 4 a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) care se va desfasura la Cluj, in perioada 27 mai – 5 iunie, sunt regizorii Lukas Moodysson si Todd Solondz.
Una dintre retrospectivele TIFF-ului din 2003 a fost dedicata regizorului Lukas Moodysson. Astfel, in cadrul sectiunii 3X3, publicul clujean a avut posibilitatea sa vizioneze cele trei filme pe care Moodysson isi pusese semnatura pana in acel moment.
Primul sau film, Fucking Amal, a constituit un punct de cotitura in cinematografia suedeza. Refuzat de mai multe companii din industria filmului si produs cu un buget minim, Fucking Amal a devenit repede o pelicula clasica, unanim apreciata. Regizorul, candva considerat un poet razvratit, a devenit, la randul sau, "salvatorul filmului suedez". Dupa succesul obtinut cu filmele Fucking Amal si Together a publicat un nou volum de versuri, urmat de un nou film - Lilya 4-ever, turnat la Trollhattan si in Rusia. Dorinta lui Moodysson este ca filmele lui sa schimbe lumea.
A Hole in My Heart este cel de-al patrulea si cel mai radical film al sau de pana acum: o comedie grotesca si totodata un pamflet usturator. Un film provocator care ridica intrebari inconfortabile asupra celebritatii, industriei porno, voyeurismului si lipsei de moralitate din zilele noastre. A Hole in My Heart ar putea fi catalogat drept un strigat furios sau o rugaciune disperata.
A Hole in My Heart si documentarul Terrorists, realizat de Moodysson in anul 2003, vor fi prezentate in premiera absoluta in Romania in cadrul acestei editii TIFF.
Todd Solondz este unul dintre cei mai controversati regizori americani. “Multi considera ca filmele mele se nasc din tristete, cinism si ostilitate si deloc din vreun sentiment pozitiv. Se insala! Atacaurile de care am parte in presa si cronicile negative ma ranesc, nu gluma! Am nevoie de pretuire si respect ca oricine altcineva.”  
Atat pretuirea cat si respectul nu au evitat sa apara odata cu filmul Welcome to the Dollhouse, primul sau succes, extrem de bine primit in numeroase festivaluri, castigator al Marelui premiu al juriului la Sundance. Si urmatoarele doua filme Happiness si Storytelling s-au bucurat de recunoasterea juriilor de la Cannes, Sao Paulo sau Toronto.
Succesul lui Solondz a culminat anul trecut la Venetia, unde ultimul sau film Palindromes (avandu-le in distributie pe Ellen Barkin si Jennifer Jason Leigh) a fost prezentat in Competitia oficiala a festivalului. “Ca toate celelalte filme ale mele, Palindromes este povestea unei iubiri neimpartasite, a unei iubiri interzise si a iubirii de sine”.  
TIFF 2005 are placerea sa proiecteze Palindromes (foto) in premiera in Romania.
Atat Todd Solondz cat si Lukas Moodysson vor fi prezenti la proiectiile filmelor si vor raspunde intrebarilor publicului intr-o sesiune de Questions & Answers la finalul proiectiilor.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells