Matthew Cooke, interesat de un subiect românesc

de Gloria Sauciuc în 16 Aug 2010
Matthew Cooke, interesat de un subiect românesc

Matthew Cooke, invitatul special al Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul,  a declarat  pentru Cinemagia că "sfârşitul comunismului în România ar fi în mod cert un subiect absolut fascinant", atunci când a fost întrebat dacă a citit sau auzit ceva despre ţara noastră care l-a făcut să -şi spună că e un subiect pe care ar vrea să-l transforme în film. Dar că "nu s-ar arunca imediat să facă documentarul, pentru că trebuie mai întâi să afle mai multe despre ţara noastră".

Cooke a mai dat câteva detalii pentru cititorii Cinemagia despre Spin, un proiect de documentar pe care îl are în dezvoltare, cu premiera în 2011.  "Subiectul este media. 'Spin' este termenul folosit atunci când manipulezi o poveste. În State, presa anticipează cum va fi această prelucrare, cum vor modifica povestea ca s-o vândă pe piaţă. Asta e următorul meu documentar."

Cooke obţinea în 2007 o nominalizare la Oscar în calitate de producător al documentarului Deliver Us from Evil despre părintele Oliver O'Grady. Mutându-se dintr-o parohie în alta, pe teritoriul Californiei, în anii '70, părintele O'Grady a câştigat cu repeziciune respectul şi încrederea fiecărei congregaţii. Necunoscut pentru marea majoritate a celor cu care intră în contact, O'Grady era un pedofil activ şi periculos pe care mai marii Bisericii Catolice îl adăposteau de peste 30 de ani, permiţându-i astfel să abuzeze de nenumăraţi copii.

Matthew Cooke a ţinut la Anonimul, în Delta Dunării, un workshop despre documentar, dând numeroase exemple din How to Make Money Selling Drugs, o satiră despre problema drogurilor, în care vedete ca Susan Sarandon, Woody Harrelson şi Eminem dau propriile declaraţii.  Întrebat dacă stilul său se apropie de cel al lui Michael  Moore, Cooke spune ca filmul e în stilul său, "ca intr-un blog, ca atunci când atac o anumita politică. Eu fac glume, pentru că cel mai bun mod de a ataca ceva este de a-l satiriza". Întrebat dacă vedetele pe care le-a inclus în documentar aduc credibilitate filmului, Cook se justifică spunând că "nume ca Susan Sarandon, Woody Harrelson şi Eminem o să-i ajute pe distribuitori, care atunci când văd nume de celebrităţi vor fi mai dornici să distribuie filmul". Pe lângă aceasta, Susan Sarandon a fost o activistă în problema drogurilor.

Mâine veţi afla pe Cinemagia paşii pe care îi face Matthew Cook în realizarea unui documentar, cu toate trucurile, sfaturile şi ideile pe care le-a dezvăluit în cadrul workshopului ţinut sâmbătă în Delta Dunării, în cinematograful din Green Village. Dacă ai visat vreodată să faci film, nu pierde articolul de mâine!

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 17 august 2010 09:28
nu stiu ce au toti de se leaga de subiectul "comunism" ! altceva mai bun nu gasea ?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells