Matt Groening despre Simpsonii-filmul

de Stefan Dobroiu în 27 Iul 2007
Matt Groening despre Simpsonii-filmul

N-a fost secret mai bine pastrat decat subiectul din spatele Simpsonii-filmul. Atat de mare a fost stresul sa nu "transpire" ceva, incat echipa filmului a declarat ca aceasta e probabil cea mai importanta problema cu care s-a confruntat in timpul migrarii celui mai de succes serial al tuturor timpurilor intr-un lungmetraj cu imense posibilitati la box-office. Despre Matt Groening (foto, alaturi de suparatul Homer), creatorul serialului, s-au scris multe, mai ales cand a ales sa dea presei o multime de informatii contradictorii despre noile aventuri ale buclucasei familii. La premiera din Statele Unite, Groening (omul declara ca numele lui pronunta de parca s-ar scrie "grayning") a venit insotit de producatorul executiv James Brooks (Oscar pentru regia filmelor Broadcast News/Stiri de televiziune si Terms of Endearment/Vorbe de alint), regizorul David Silverman (Monsters Inc.) si producatorul Al Jean. Cu totii au fost de acord asupra unui lucru: "Este o adevarata usurare ca putem in sfarsit sa vorbim despre subiectul filmului".

Una dintre cele mai asteptate comedii ale anului, Simpsonii-filmul a asteptat timp de 18 ani ca sa ajunga pe marele ecrane. De ce a durat atat de mult? "Pentru ca suntem lenesi", a glumit Groening, comentand ca e singurul raspuns bun pe care-l poate da la aceasta intrebare. "Ne-au trebuit 14 ani ca sa ne facem curaj, si patru ani ca sa facem totul sa arate cat mai bine", a declarat producatorul executiv James Brooks. Ca si serialul ce a implinit anul acesta nu mai putin de 400 de episoade (primul a fost transmis pe 17 decembrie 1989, cand in Romania lumea era mai preocupata de Revolutie), lungmetrajul trateaza o multime de probleme cat se poate de actuale ale societatii americane din ziua de azi: ecologia, cultura pop, politica, conflictul intre generatii, problemele adolescentei, etc.

S-au schimbat multe de cand desenatorul Matt Groening (cineastul se considera "un scriitor care mai si deseneaza") a creat ciudatele personaje galbene pentru emisiunea Tracy Ullman Show acum mai bine de doua decenii. Acum considerat un clasic al culturii pop si cel mai longeviv serial de comedie difuzat la ore de maxima audienta, Groening si Simpsonii au evoluat cu siguranta: "Ceea ce mi se pare minunat la film este faptul ca am putut lucra la scenariu pana cand n-am mai avut ce schimba la el. La serial se lucreaza repede, cu termene limita stranse, cu un buget fix, asa ca schimbarea s-a dovedit fericita. Am avut ocazia sa intram in productie si sa incercam tehnici de animatie mai ambitioase decat orice am incercat pana acum, ceea ce va schimba pe viitor si serialul", a spus Matt Groening.

Intr-adevar, mai mult decat sa transplanteze personajele din serial pe marele ecran, regizorul David Silverman, care a regizat si elebra animatie Pixar Monsters Inc, a declarat ca adaptarea serialului la ecranul de cinema a fost o provocare: "Trebuia sa gasim de fiecare data un echilibru intre ceea ce voiam pentru marele ecran si legaturile cu serialul, care trebuia neaparat sa nu fie rupte. Aceasta ne-a limitat mai mult decat s-ar putea crede". Dar acest lucru nu se vede deloc la lungmetraj, acesta fiind foarte in spiritul serialului. Una dintre cele mai atractive caracteristici ale acestuia este tocmai aceea ca satirizeaza aspecte contemporane ale societatii. Dar se pare ca creatorii nu au cum sa fie atat de specifici pe cat ar putea avea impresia spectatorii: "Ceea ce se intampla atat cu serialul cat si cu filmul este ca lucram atat de inainte, incat chiar nu avem cum sa facem glume extrem de actuale ca Jay Leno, de exemplu, ci ne ocupam de tendinta mai largi, cum ar fi preocuparile ecologice. Luam o tema ca dificultatea de a obtine o reteta de medicamente in Statele Unite si o dezvoltam in serial. Daca atunci cand episodul respectiv se difuzeaza problema persista, nu putem considera decat ca am avut noroc".

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells