Marile scandaluri de la Hollywood

de Ştefan Dobroiu în 9 Oct 2009
Marile scandaluri de la Hollywood

Lui Roman Polanski tocmai i s-a refuzat ieşirea pe cauţiune din închisoarea elveţiană unde aşteaptă în prezent extrădarea în Statele Unite, ceea ce atrage iarăşi atenţia asupra acestui proaspăt scandal din lumea filmului. Chiar dacă cinefili din lumea întreagă sunt alături de Polanski (şi nu prea înţelegem de ce, pentru că cine îmbată şi violează o adolescentă de 13 ani şi apoi fuge din ţară ar trebui să petreacă ceva timp după gratii până la urmă), iar StarMeter-ul de pe imdb îl clasează pe regizorul franco-polonez pe primul loc, înaintea unor Megan Fox, Robert Pattinson sau Kristen Stewart, Polanski are toate şansele să fie judecat şi condamnat din nou, la cei 76 de ani ai săi.

În ciuda titlului "scandalos", demersul acestui articol nu este unul de tabloid, ci unul cât se poate de serios. În lumea extrem de bine pusă la punct a Hollywood-ului, unde lucrurile rele se întâmplă în spatele uşilor închise, iar aparatele foto se declanşează în momente bine alese, aproape întotdeauna în ton cu poveştile ieşite din comun ce se derulează pe marele ecran, scandalurile nu fac decât să coboare starurile de pe piedestalul lor şi să-i transforme în oameni. Nu Roman Polanski, regizorul din spatele Chinatown şi Rosemary's Baby, se află acum în închisoare, ci Roman Polanski-omul. Nu Rob Lowe-actorul de categorie B de la Hollywood a pornit moda casetelor video XXX, ci Rob Lowe-omul.

Într-o lume care-şi bazează succesul pe desăvârşirea promovată cu încăpăţânare, cu feţe perfecte, vieţi perfecte, iubite perfecte şi aşa mai departe, scandalurile nu fac decât să pună semnul egal între strălucirea neverosimilă  a ecranului şi realitatea adesea doldora de fisuri. Şi, să recunoaştem, nimic nu face un star să fie mai interesant decât un scandal...

Revenind la Roman Polanski, nu mai spunem decât două lucruri despre evenimentele survenite în 1977. În primul rând, Polanski a pledat vinovat în procesul intentat de victima lui, iar această decizie i-a adus o pedeapsă uşoară: 42 de zile de petrecut într-un spital psihiatric. La ieşirea din spital, regizorul a auzit că judecătorul voia să renege această decizie, iar pedeapsa să se ridice la nu mai puţin de 50 de ani petrecuţi în închisoare. Să urce într-un avion spre Franţa şi să nu mai privească înapoi a fost o decizie uşor de luat pentru Polanski şi, să recunoaştem, mulţi dintre noi ar fi făcut la fel. Al doilea detaliu: victima regizorului l-a apărat pe acesta în 2003, când Polanski a primit o nominalizare la Oscar pentru regia filmului Pianistul. Întrebată de The Los Angeles Times, Samantha Geimer a spus: "Nu există nicio îndoială că a făcut un lucru îngrozitor... dar cred că dl. Polanski şi filmul său ar trebui să primească recompense pe măsura operei." Ceea ce s-a şi întâmplat, doar că mandatul de arestare pe numele lui Polanski, valabil doar în Statele Unite până în 2005, a devenit internaţional. Şi extrem de valabil în Elveţia în septembrie 2009...

Fiica Lanei Turner îşi protejează mama

Un alt scandal care a zguduit Hollywood-ul s-a petrecut în 1958. Pe atunci Lana Turner avea 37 de ani şi jucase deja în multe din marile filme ale vieţii sale. Deja divorţată de patru ori, Turner locuia cu prietenul ei abuziv, Johnny Stompanato, un bărbat cu strânse prietenii în lumea clanurilor mafiote din Los Angeles. Cearta a devenit tot mai violentă, Stompanato a început să ameninţe că o să-i "taie" faţa actriţei, ceea ce a făcut-o pe fiica acesteia, Cheryl, pe atunci în vârstă de 14 ani, să înşface un cuţit din bucătărie şi să-l înjunghie pe Stompanato în abdomen, provocându-i moartea în doar câteva minute. "Totul s-a petrecut atât de rapid, iniţial am crezut că l-a lovit cu pumnul în burtă", a declarat o Lana Turner în lacrimi câteva zile mai târziu într-o emisiune televizată. "S-au apropiat unul de celălalt şi apoi s-au despărţit. Nici măcar o secundă nu am văzut lama". Mărturia actriţei a fost convingătoare: crima a fost considerată în legitimă apărare, deşi comentarii că mâna care a înfipt cuţitul a fost de fapt a lui Turner au apărut multă vreme în discuţiile din lumea întreagă, îngrozită de acest scandal. Efectul asupra carierei actriţei a fost pozitiv: aflată de ceva vreme în declin, acesta şi-a reluat avântul în 1959 cu filmul Imitation of Life.

Ingrid Bergman, criticată în Senat

În 1949, Ingrid Bergman câştigase deja un Oscar (pentru filmul Gaslight) şi era una dintre cele mai apreciate actriţe de la Hollywood. Mariajul ei cu Petter Lindstrom nu fusese deloc subiectul articolelor din presa de scandal, dar asta numai până la începerea filmărilor la Stromboli, când Bergman începe o poveste de dragoste cu regizorul italian Roberto Rossellini. Ştirea că actriţa a rămas însărcinată pune presa  pe jar, iar în jurul celor doi se iscă un adevărat scandal mediatic care ajunge, nici mai mult, nici mai puţin, în Senatul Statelor Unite. După ce grupări religioase cer interzicerea filmelor lui Bergman în America, senatorul Edwin C. Johnson o denunţă pe aceasta în Senat drept "o puternică influenţă a răului" şi cere ca actriţa să fie băgată la zdup pentru imoralitate (sic!). În 1972 Senatul va cere scuze publice actriţei de trei ori câştigătoare a premiului Oscar, dar scandalul de la jumătatea secolului o va face pe aceasta să părăsească Statele Unite şi să se mute în Europa, unde are trei copii şi realizează cinci filme alături de Rossellini. La separarea lor în 1956, Bergman se întoarce în Statele Unite, iar Hollywood-ul dovedeşte încă o dată că uită extrem de repede, acordându-i în 1957 un Oscar pentru rolul din Anastasia.



Hugh Grant în flagrant delict

Unul dintre cele mai notorii exemple că viaţa nu e la fel de frumoasă ca pe ecran, arestarea lui Hugh Grant s-a petrecut în iunie 1995, când acesta a fost surprins de poliţie în timpul unei şedinţe de sex oral cu Divine Brown, o prostituată agăţată pe celebrul Sunset Boulevard. Totul se întâmpla la numai două săptămâni de la lansarea primului său film american realizat în colaborare cu un studio important, Nine Months, iar sincronizarea nu putea să fie mai nefericită. Presa mondială a preluat cu voluptate ştirea, loviturile cele mai dureroase venind chiar din ţara natală a actorului, Marea Britanie, unde tabloidul The Sun a publicat mare pe prima pagină: "You've blown it, Hugh!". Din fericire, Grant a decis să continue seria de interviuri de promovare a Nine Months, iar sesiunile sale de mea culpa în direct au fost atât de carismatice, încât aproape că i-au adus şi mai multă simpatie decât înainte. Cu toate acestea, actorul s-a ţinut deoparte de comediile romantice o perioadă, revenind în forţă de-abia în 1999, alături de Julia Roberts în apreciatul Notting Hill.



Rob Lowe face un film "de casă"

Rob Lowe clar nu este pe lista A de la Hollywood, dar tâmpenia pe care a făcut-o în 1988 a fost copiată de suficient de multe staruri pentru a-i aduce actorului din The West Wing un loc în această serie de mari scandaluri. După o convenţie a partidului democrat american, se pare că Lowe, pe atunci în vârstă de doar 25 de ani şi una dintre tinerele speranţe ale Hollywood-ului, a invitat în camera sa de hotel două frumoase. Una avea doar 16 ani, dar prostia cea mare a fost că Lowe s-a lăsat înregistrat cu o cameră video în timpul dublului act sexual. Bineînţeles, caseta şi nişte bani au dispărut în timpul duşului de după, când fetele s-au făcut nevăzute, iar o parte din "performanţa" lui Lowe şi-a făcut curând drum în redacţiile tabloidelor. Frenezia mediatică stârnită urgent l-a ţinut mult timp pe actor departe de marile studiouri, Lowe nemaireuşind să confirme promisiunile din primii ani ai carierei sale.



Woody Allen se însoară cu "fiica" lui

Autorul a sute de "poante" despre sex, atracţie şi relaţii în zecile sale de filme, Woody Allen nu a amuzat pe nimeni în 1992, când s-a aflat că regizorul de trei ori oscarizat s-a îndrăgostit de Soon-Yi, fiica adoptivă a fostei sale partenere, Mia Farrow. Chiar dacă Allen n-a fost niciodată tatăl lui Soon-Yi în acte, percepţia publică privind relaţia tată-fiică dintre cei doi era atât de puternică, încât şocul a fost cu atât mai mare când s-a aflat că motivul despărţirii lui Allen de Farrow a fost tocmai descoperirea, de către aceasta din urmă, a unor fotografii nud făcute de Allen lui Soon-Yi. Nu e greu de imaginat poziţia opiniei publice cu privire la această glumă foarte serioasă a regizorului, mulţi dându-şi cu părerea şi extrem de puţin având o poziţie de genul "lăsaţi-l să facă ce vrea". Procesul pentru custodia copiilor a provocat şi mai multe valuri: Allen a spus că Farrow a lovit-o pe Soon-Yi, iar actriţa a ripostat acuzându-l pe Allen că ar fi abuzat de cealaltă fiică adoptivă a lor, Dylan, acuzaţii care nu au dus la nicio investigaţie sau condamnare. "Inima face ce vrea", s-a justificat Woody Allen mai târziu în revista Time, iar vâltoarea mediatică s-a redus cu timpul, astfel încât regizorul şi fosta sa fiică adoptivă s-au căsătorit în 1997, la Veneţia, iar cuplul a adoptat ulterior alţi doi copii. Mai jos o fotografie cu Allen alături de Scarlett Johansson.



Pee-Wee Herman, adolescentul "pervers"

S-a întâmplat în 1991, într-un cinematograf specializat pe proiecţia de filme pentru adulţi. Paul Reubens, actorul din spatele veşnicului adolescent Pee-Wee Herman, a fost arestat şi acuzat că "se atingea" unde nu trebuie în timpul unui film cu titlu sugestiv, Catalina, rechinul tigru. De aici la a-l eticheta pe Reubens drept "pervers" n-a fost decât un pas, deşi actorul nu a recunoscut niciodată "atingerile", ci doar prezenţa sa în cinematograful respectiv. Efectul asupra carierei a fost extrem de rapid: CBS renunţă la reluarea serialului Pee-Wee's Playhouse, iar jucăriile cu numele celebrului personaj au dispărut subit din magazine. Paul Reubens a reuşit să vadă partea amuzantă din tot acest scandal în care nici măcar acum nu se ştie cine a avut dreptate: la două luni după arestare, actorul a îmbrăcat costumul lui Pee-Wee pentru a deschide MTV Video Music Awards, întrebând mulţimea "Ei, aţi mai auzit vreo glumă bună?". După ce a pledat nevinovat în proces şi s-a ales doar cu o amendă de 50 de dolari, a stat relativ departe de scenă şi presă. Asta până în noiembrie 2002, când o percheziţie făcută de poliţie în casa actorului a dus la descoperirea a mai bine de 30.000 de materiale erotice, dintre care o parte susceptibile de pornografie infantilă. Ca fapt divers, în colecţia lui Reubens se afla şi o casetă video cu filmuleţul lui Rob Lowe! Trei ani de închisoare cu suspendare a fost pedeapsa pentru Reubens, care a susţinut încontinuu că materialul confiscat reprezenta opere artistice de o rară valoare istorică şi în niciun caz pornografie. Tot cu umor şi foarte multă (auto)ironie, actorul a acceptat rolul unei fantome cu regrete sexuale cel puţin bizare din cel mai nou film al americanului Todd Solondz, Life During Wartime, premiat anul acesta la Veneţia cu un foarte meritat trofeu pentru scenariu.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
TAMARAINSA pe 10 octombrie 2009 07:55
Intre Herta Muller si ...scandalurile unor staruri este o punte .
Doar la Bulgakov se amesteca la fel scandalul si ...mitul.Maestrul si Margareta este romanul care mi-a alinat suferinta atunci cand studiind literatura, am dat peste propria mea existenta de 'sertar' in biroul unor monstri.
Seci....

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells