Marian Crisan si Corina Radu premiati la Barcelona

de Gloria Sauciuc în 25 Nov 2008
Marian Crisan si Corina Radu premiati la Barcelona

Amatorul, in regia lui Marian Crisan, a obtinut ex aequo Marele premiu al festivalului L’Alternativa din Barcelona. Juriului care a acordat premiul a admirat "scenariul - in care umorul negru abunda - si imaginea cu trimiteri la Luis García Berlanga [regizor spaniol, triplu nominalizat la Palme d’Or, de-a lungul timpului - n.red.] si Hooper".

"Festival de Cinema Independent de Barcelona" incurajeaza filmele ce "ne deschid ochii, care ne fac sa regandim modul in care vedem lumea, filmele care ne invata lucruri noi si dovedesc ca productia independenta este plina de viata". "Alternativa" s-a aflat la cea de-a XV - a editie si s-a desfasurat intre 14-22 noiembrie, fiind un festival orientat catre filmul non-comercial.

"Amatorul" are scenariul scris de Gabriel Andronache si spune povestea unui tanar care completeaza salariul derizoriu de lucrator comercial intr-un hypermarket cu diverse alte activitati; si daca a fi figurant e una dintre ele, cealalta e cat se poate de ciudata; am putea-o numi cu valente psihoterapeutice... Vedeti trailerul de mai jos. Din distributie fac parte Erwin Simsensohn (protagonistul), Richard Bovnoczki (seful de magazin), Iulia Marcov, dama din SUV. "Amatorul" a intrat in competitie si la "Festival International Cinema Mediterraneen Montpellier", My Europe, International Film Festival Dresden si NexT, iar in 2007 la Uppsala International Film Festival, Milano Film Festival si Euroshorts Film Festival (Varsovia).

Tot la "Alternativa" Barcelona 2008 "Bar de zi si alte povestiri", in regia Corinei Radu, a castigat premiul pentru cel mai bun documentar. Premiul a fost acordat ex aequo si filmului The mosquito problem and other stories, semnat de bulgarul Andrei Paunov.

Printr-o serie de portrete, filmul traseaza istoria de zi cu zi a clientilor ultimului bar de zi aflat inca in proprietatea statului, din orasul Sibiu . Oameni obisnuiti, locuri comune, zile ca oricare altele. In spatele unei aparente banalitati insa, sunt descoperite povesti de viata dramatice, neasteptate, destine implinite, idealuri uitate. Documentarul a participat si la Cork film festival, Irlanda (2008), "1001 documentary film festival", Istanbul (2008), "Camerimage", Polonia (2008), "Astra film festival" (2007), "Cronograf", Chisinau (2008).

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells