In filmul romanesc actual ne lipsesc sex-simbolurile masculine

22 Aug 2007
In filmul romanesc actual ne lipsesc sex-simbolurile masculine

"Nu avem cu adevarat un june-prim in filmul romanesc actual" este opinia a 630 de cinefili, utilizatori ai www.cinemagia.ro. Sondajul s-a realizat on line printr-un poll postat pe homepage-ul site-ului, in total adunandu-se 1438 voturi la aceasta categorie. Tudor Chirila a obtinut 251 de voturi, Dragos Bucur 211, Dan Bordeianu 157, iar Alexandru Papadopol - 68. Lucian Viziru nu a strans decat 36 de voturi. Perioada in care s-a desfasurat sondajul a fost de o luna, incepand cu 21 iulie 2007.

Pentru actorii-simbol se utiliza la un moment dat sintagma "juni-primi".  Asemenea actori si roluri precum cele interpretate de Florin Piersic sau Adrian Pintea nu mai apar în filmele romanesti. Astazi, termeni ca "sex-simbol" sau, într-o tenta ironica, "mascul feroce" nu sunt corespondentii fideli ai notiunii si nici nu sunt folositi în legatura cu actorii de film romani. Tudor Chirila, Dragos Bucur si Dan Bordeianu s-au detasat usor prin punctaj. Dar au putut fi vazuti pe marile ecrane la noi doar în "Milionari de weekend" (2004, R: Catalin Saizescu) si "Legaturi bolnavicioase" (2006, R: Tudor Giurgiu) - primul, în "Furia", "Marfa si banii", "Visul lui Liviu" (cu Dragos Bucur în rol principal) si, cat îl priveste pe Dan Bordeianu – cea mai recenta productie pentru marele ecran în care a jucat este Lacrimi de iubire - filmul.

 Au mai aparut la noi interpreti cu deosebite calitati fizice din randul cantaretilor (Dan Bittman în "Proprietarii de stele" si "Orient Express"), la care s-au adaugat un regizor (Sergiu Nicolaescu) si un scenograf (Radu Boruzescu).

 In Romania tipologia a fost a barbatului tanar si chipes care apare in ipostaza eroica, cel mai adesea de haiduc (Cristache Antoniu, Ion Besoiu, Emanoil Petrut, Florin Piersic in numai putin de 10 filme, si Adrian Pintea), dar si de pistolar in cele trei westernuri romanesti (Ovidiu Iuliu Moldovan). I se adauga în perioada comunista tanarul inginer în lupta cu rutina si necinstea (“Sosesc pasarile calatoare”, seria Bobocilor), ziaristul, rebelul (Dan Nutu în “Strainul”, 1964, R: Mihai Iacob, “100 de lei”, 1973, R: Mircea Saucan), profesorul, taranul tanar (Serban Ionescu în “Ion, blestemul pamantului, blestemul iubirii”, 1979, R: Mircea Muresan, Adrian Pintea în “Padureanca”, 1987, R: Nicolae Margineanu) si, evident, tanarul comunist în ilegalitate (Dan Nutu în “Duminica la ora 6”, 1965, R: Lucian Pintilie). Indragostitul are ca ipostaze liceanul idealist revoltat (Adrian Paduraru în “Declaratie de dragoste”, 1985, R: Nicolae Corjos) sau perseverent (Stefan Banica Jr. in “Liceenii”, 1987, R: Nicolae Corjos) si locotenentul prins între dragoste si razboi (Victor Rebengiuc în “Padurea spanzuratilor”, 1964, R: Liviu Ciulei, Vladimir Gaitan în “Ultima noapte de dragoste”, 1979, R: Sergiu Nicolaescu).

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells