Filme la înălţime

de Gloria Sauciuc în 26 Oct 2009
Filme la înălţime

De-a lungul timpului, Hollywood-ul nu a luat în serios domeniul aviaţiei, pentru că puţine biografii de aviatori remarcabili ai lumii s-au concretizat în scenarii. Recordurile la înalţime au atras de prea puţine ori atenţia scenariştilor sau producătorilor. Iar cinefilii - care măcar o dată în viaţă au încercat, ca mine, să urmeze cursuri de pilotaj - resimt lipsa unor filme în care să fie portretizate personalităţile pe care le au ca modele.

Deşi cinematografia mondială nu abundă în filme despre aviatori celebri, vineri, 23 octombrie, s-a lansat în SUA o producţie despre prima femeie care reuşeşte să zboare peste Atlantic, Amelia. În regia lui Mira Nair, cu Hilary Swank în rol principal, filmul va rula şi în cinematografele din România, din 8 ianuarie 2010. Deşi un subiect cu un potenţial uriaş, filmul Amelia suferă de „timiditate şi lipsă de imaginaţie", conform celor de la Variety. Povestea este a uneia dintre cele mai ieşite din comun celebrităţi ale Americii, mai ales datorită dispariţiei sale misterioase deasupra Pacificului de Sud, în 1937. Cu o imagine şi scenografie foarte reuşite, dar dezarmant de superficială, producţia Mirei Nair oferă cadre filmate din avion în locul unei perspective revelatoare asupra vieţii prea puţin cunoscute a celebrei aviatoare. Fineţea unor imagini aeriene, sau coloana sonoră, nu reuşesc să dea profunzime psihologică. Dacă prezenţa lui Hilary Swank în distribuţie părea să fie o garanţie, critica nu e deloc entuziasmată, 77% dintre cronicile de pe rottentomatoes.com fiind negative în acest moment (procentajele se pot schimba). Însă publicul amator de biografii poate să fie impresionat pozitiv.

Teza filmului e lupta Ameliei Earhart pentru a depăşi barierele sexului slab, într-o perioadă a recordurilor şi a viselor măreţe. Filmul scoate în evidenţă un personaj ambiţios, o femeie hotărâtă să doboare recordul suprem (un zbor în jurul lumii), aflată şi într-un triunghi amoros cu George Putnam (Richard Gere), şi cu prietenul de o viaţă, Vidal (McGregor, într-o apariţie scurtă, dar bine jucată). Amelia e în plină ascensiune, iar George Putnam, editorul care l-a îmbogăţit pe Charles Lindbergh (primul aviator care a traversat Atlanticul, şi după aceea autorul unui bestseller), îi va finanţa costisitoarea pasiune a zborului cu avionul. Hilary Swank (în notă androgină, cu părul blond, tăiat scurt) e „destul de potrivită pentru rol, deşi actriţa oscarizată nu intră suficient în pielea aviatoarei", mai consideră criticii de film americani. Cu toate acestea, Hilary Swank era în cărţi pentru o nominalizare la Oscar cu mult înainte să se lanseze filmul. Ea le-ar avea contracandidate pe Meryl Streep (Julie & Julia), Charlize Theron (The Burning Plain), Abbie Cornish (Bright Star).

Revenind la film, chiar dacă regizoarea Mira Nair evită anumite teorii ale conspiraţiei cât priveşte sfârşitul aviatoarei Amelia Earhart, nu reuşeşte să valorifice ofertanta simbolistică a unui Icar feminin, mai sunt de părere cei de la Variety. Povestea este construită superficial, iar „punctele cheie" nu au fost suficient susţinute din punct de vedere logic: de exemplu, după un sărut al lui Putnam, cei doi sunt deja căsătoriţi, sau după ce descoperă că ea are o aventură, soţul se hotărăşte să îi cumpere un avion de 80.000 de dolari. Ca şi cum scene importante ar fi fost tăiate la montaj.

Cu toate acestea, Amelia va rămâne în memoria cinefilă, şi poate se va alege şi cu un Oscar, în principal datorită subiectului super ofertant.

De-a lungul timpului, dar totuşi în istoria recentă a cinema-ului, au mai fost câţiva aviatori celebri portretizaţi pe marele ecran:

Nume aviator: Howard Hughes

Recorduri: milionar american, producător al unuia dintre primele filme interbelice despre avioane, inventator şi proiectant de avioane. Cunoscut pentru viaţa excentrică.

Film în care e portretizat: The Aviator (actor - Leonardo DiCaprio), 2004

Succesul filmului: considerat un film bun al lui Scorsese, a primit 88 procente pozitive din 100 pe Tomatometer (rottentomatoes.com)

Nume aviator: Charles Lindbergh

Recorduri: Primul om care a traversat cu avionul Atlanticul. Avionul său se numea Spirit of St. Louis

Film: The Spirit of St. Louis (James Stewart), 1957

Succes: eşec de box office, filmul a obtinut un succes moderat mai târziu.

 

Nume aviator: Antoine de Saint Exupery

Recorduri: autor al "Micului Prinţ", Exupery şi-a câştigat faima mai ales prin cărţile sale, nu prin cariera de aviator. Pilot în Africa şi America de Sud, s-a inspirat în scrierile lui din viaţa de aviator. A sfârşit într-o luptă aeriană, în timpul războiului, în apropiere de Marsilia.

Film în care e portretizat: Saint-Ex (1996), actor: Bruno Ganz

Nume aviator: James Doolittle

Recorduri: aviator american în Al Doilea Război Mondial, a întreprins primul raid american împotriva Japoniei (lucru considerat până atunci imposibil).

Film: Pearl Harbor (2001), actor care l-a portretizat: Alec Baldwin

Succesul producţiei: unul dintre blockbusterele slab cotate de către critică. Roger Ebert a vorbit despre clişeele şi greşelile filmului, analizându-l secvenţă cu secvenţă.

Care dintre filmele de mai sus ţi-au dat imboldul de a urma şi tu cursuri de pilotaj, şi ce alţi aviatori notabili ai mai văzut portretizaţi în filme?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Lomaxx pe 26 octombrie 2009 19:24
mai este o o biografie frumoasa, cea a pilotului din filmul The Red Baron
felixa pe 27 octombrie 2009 10:45
Mmmm... Vlaicu? Henri Coanda? Nimic? Nimeni? Domnu' Mungiu, nu vreti sa va adanciti in istoria bravilor romani si sa depasiti perioada ororilor epocii de aur? Sau geniile nu sunt la fel de "resourceful"...
Foarte bun articolul...

andro pe 27 octombrie 2009 16:22
EXCELENT
Bogdan pe 27 octombrie 2009 22:00
si mai sunt...de exemplu Flyboys...Top Gun, care e printre cele mai faimoase, Batalia Angliei (Battle of Britain - 1969)
alex_il_fenomeno pe 25 noiembrie 2011 18:35
Antoine de Saint Exupery ! pacat ca a disparut atat de subit .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells