Editura Nemira va prezinta cartea "Fugarul" de Massimo Carlotto

11 Mar 2008
Editura Nemira va prezinta cartea "Fugarul" de Massimo Carlotto

Massimo Carlotto s-a nascut la Padova la 22 iulie 1956. Scriitor, dramaturg si scenarist italian, este unul dintre cei mai renumiti autori europeni de romane noir si ai genului giallo mediterraneo. Locuieste si lucreaza la Cagliari, în Sardinia.

Carlotto a fost protagonistul unuia dintre cazurile cele mai controversate din istoria justitiei italiene. La varsta de nouasprezece ani, el a descoperit întamplator o studenta de douazeci si cinci de ani ucisa la Padova, si a fost arestat si acuzat de omucidere. În urma procesului a fost condamnat la optsprezece ani de închisoare. S-a ascuns mai întai în Franta si apoi în Mexic, dar dupa trei ani a fost prins de politia din Mexic si obligat sa se întoarca în Italia.

În urma unui nou proces a primit condamnare la saisprezece ani de închisoare. Opinia publica s-a manifestat puternic în favoarea lui Massimo Carlotto si, în 1993, Presedintele Republicii Italiene, Oscar Luigi Scalfaro, l-a gratiat. În 1995 a publicat Il Fuggiasco (Fugarul), roman autobiografic ce reda perioada de fuga din fata nedreptatii justitiei italiene.

În anul 2003 a avut premiera filmul omonim în regia lui Andrea Manni. Carlotto a scris saga Aligatorului, devenita celebra, si, de asemenea, povestiri si romane scurte pentru adolescenti.

La 20 ianuarie 1976, Massimo Carlotto, în varsta de nouasprezece ani, a descoperit cadavrul unei tinere si a fost acuzat de crima, devenind “cazul-limita” al justitiei italiene. În acest roman autobiografic, autorul nu reda parcursul sau juridic, ci istoriseste viata sa de fugar, cu luciditate, umor si autoironie, ca un adevarat scriitor.

Cum sa mai crezi în justitie cand esti acuzat de o crima pe care n-ai comis-o? Autorul romanului-reportaj Fugarul a trait aceasta eroare judiciara, în Italia fiind mai cunoscut sub numele de “cazul Carlotto”. Obligat sa fuga pentru a-si salva viata, Massimo Carlotto devine un clandestin involuntar si strabate lumea sub identitati diferite. El se întoarce totusi în Italia pentru a fi judecat, încarcerat si gratiat, dupa ani de îndoiala si infern.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells