Editura Minerva va prezinta cartea <i>Ève din propria-i ruina </i>de Ananda Devi

30 Aug 2007
Editura Minerva va prezinta cartea <i>Ève din propria-i ruina </i>de Ananda Devi

O calatorie prin exoticele Insule Mauritiu

Harrikrisna Anenden din Insulele Mauritiu este un soi de Michael Moore de limba si cultura franceza. Documentarele sale precum “L’Argile et la Flamme” si “The Mystery Disease” au castigat multe premii intenationale. “Le Cathedrale” (2006) este primul film (in limba creola!) de lung metraj al regizorului Harrikrisna Anenden, bazat pe o nuvela a conationalei sale Ananda Devi. Pentru Ève din propria-i ruina, prolifica scriitoare din Insulele Mauritiu a primit Premiul celor cinci continente si recunoasterea internationala.

Romanul Anandei Devi este un poem in proza, care regaseste miscarea destinelor tragice, o coborare catre infern si sfarsitul viselor, o poetica ce locuieste in tacere, umbre si murmure. in franturile cuvintelor se gaseste sensul acestui periplu dureros catre lumina. Este o poveste, este un cantec, o plangere purtata de patru voci adolescentine din cartierul Troumaron din Port-Louis, capitala Insulelor Mauritius, care-si povestesc deziluziile, durerile, sperantele intr-un imposibil viitor pentru acesti tineri invinsi de viata. Un roman care vorbeste de absenta luminii intr-un oras luminat de mare si cer albastru; cuvinte si scene care contrasteaza cu imaginile de pe cartile postale.  

Romanul se deschide cu prima voce, ce a lui Sad, sensibilul, poetul care pozeaza decorurile din Troumaron. Sad este indragostit de Ève. intr-o logica a credibilitatii vocilor, vocea Èvei este ecoul vocii lui Sad. Ea nu impartaseste visul poetic al lui Sad, tentativa lui de a construi fericirea. Eve se distruge, dandu-si corpul in schimbul cadourilor, dar nu inima, pe care o pastreaza...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells