Dragoste, destin, Roma!

de Ştefan Dobroiu în 26 Apr 2010
Dragoste, destin, Roma!

E vorba aceea cu "din lac în puţ", dar azi ne ocupăm de fântâni. Şi nu orice fântâni, ci cele ale dragostei. Sau nu neapărat ale dragostei, dar suficient de romantice încât să te facă să visezi la verighete, camelii albe, leagăne şi mai ştiu eu ce alte drăgălăşenii.

When in Rome/Amor la Roma tocmai s-a lansat pe marile noastre ecrane şi poate n-ar strica s-o vezi pe frumoasa Kristen Bell bălăcindu-se într-o fântână din cetatea eternă. Nu este celebra Fontana di Trevi (ajungem numaidecât şi la ea), dar pare a fi cea mai eficientă din filmul de dragoste recent. Beth, personajul lui Bell, îl sfidează pe zeul Amor şi şterpeleşte cinci monede din fântână zicându-şi că astfel îi va salva pe aruncătorii lor de dezamăgitorul miraj al dragostei. Nimic mai fals, pentru că aceştie se îndrăgostesc nebuneşte de ea şi încep să o urmărească încercând să-i câştige inima... În filmul regizat de Mark Steven Johnson (surprinzătoare schimbare de gen după Daredevil şi Ghost Rider), Kristen Bell şi Josh Duhamel petrec ceva timp în fântână, iar ultimul lor minut acolo pare să fie de bun augur...

Într-o perioadă, Only You/Cum ţi-e scris era atât de difuzat la posturile noastre TV, încât sunt slabe şanse să nu-l fi văzut. Dacă totuşi nu s-a întâmplat acest lucru şi îţi plac comediile romantice, ai putea să-l pui pe listă: Marisa Tomei şi Robert Downey Jr. comunică excelent în acest film regizat de Norman Jewison (a mai făcut, printre multe altele, Moonstruck, care i-a adus lui Cher un premiu Oscar în 1988), iar destinul şi o scurtă haltă în fântână îl fac cât se poate de potrivit pentru acest articol.

Tomei e Faith (ce nume... predestinat), o tânără preocupată să întâlnească un bărbat al cărui nume, Damon Bradley, i-a fost revelat drept "the one" în timpul unei şedinţe de "spiritism" din copilărie. Tot la Roma va ajunge şi Faith în timpul urmăririi sortitului ei, iar aici îl întâlneşte pe... Robert Downey Jr. Faptul că evenimentul se petrece exact în faţa unei fântâni romane (vezi şi afişul, cu Tomei bălăcindu-se în apă) este cât se poate de sugestiv, fântânile apărând de mai multe ori prin cadru, ca să nu mai spunem de destin... Nu-ţi dezvăluim o replică rostită în final, pe un aeroport ultra-aglomerat, dar de o mică parte din mesajul filmului tot trebuie să vorbim: ţine-ţi inima deschisă şi sunt mari şanse să ai surprize plăcute... În clipul de mai jos, Robert Downey Jr. apare la jumătatea celui de-al patrulea minut.

O scenă din Only You (Gura Adevărului) ne îndreaptă către următorul titlu de pe listă: Roman Holiday/Vacanţă la Roma. Frumoasa Audrey Hepburn apare în primul rol important al ei, una din puţinele situaţii din istoria Hollywoodului când o cvasi-debutantă primeşte Oscarul (şi premiul BAFTA şi Globul de Aur) pentru interpretarea ei. Hepburn este Ann, o prinţesă aflată într-un turneu prin marile capitale ale Europei, inclusiv Roma. După o zi plină de întâlniri şi conferinţe, Ann părăseşte ambasada ţării sale pentru a descoperi capitala Italiei. Târziu în noapte, prinţesa adoarme pe o bancă, unde este descoperită de jurnalistul american Joe Bradley (Gregory Peck), iar de aici ajungem la unul dintre cele mai romantice filme ale tuturor timpurilor. O anumită scenă, extrem de importantă, are loc în faţa celebrei Fontana di Trevi: Ann îşi scurtează părul într-o frizerie, iar frizerul comentează că "de-acum prietenii nu te vor mai recunoaşte". Asta o face pe frumoasa prinţesă să se bucure o zi întreagă în la fel de frumoasa Romă, fără a-i mai fi teamă că va fi descoperită de personalul ambasadei. Poţi vedea mai jos scena.

Mai jos ai şi scena din faţa Gurii Adevărului, un alt punct de referinţă din istoria comediei romantice. După ce vezi fragmentul, ar fi bine să afli că reacţia lui Audrey Hepburn de la sfârşit a fost cât se poate de spontană: Gregory Peck a vrut să-i facă o farsă partenerei lui, iar momentul a arătat atât de bine pe peliculă încât a fost păstrat şi în varianta finală a filmului.

 

Şi acum ajungem la începutul comediilor romantice cu fântâni, monezi şi aşa mai departe. Three Coins in the Fountain a fost regizat de Jean Negulescu, regizorul de origine română, şi spune povestea a trei angajate ale unei ambasade din Roma, care aruncă într-o zi monede în Fontana di Trevi. Filmul a câştigat două Oscaruri şi este sursa de inspiraţie pentru melodia cu acelaşi nume, interpretată de-a lungul timpului de nume celebre precum Doris Day şi Frank Sinatra. Poţi vedea mai jos un montaj de secvenţe din film, cu varianta lui Doris Day pe fundal... 

Care e comedia ta romantică preferată?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Kalrak pe 26 aprilie 2010 14:52
De unde iti vin ideiile pentru topurile astea ??!?!?!?
Ca sa facem un contrast, ai putea sa faci si un top care te scarbeste, te face sa nu "visezi la verighete, camelii albe, leagăne şi mai ştiu eu ce alte drăgălăşenii."

Kalrak pe 26 aprilie 2010 14:55
Ma refeream la o antiteza (ce atata roz ce atata dragalasenie cine spune ca filmele care te fac sa te gandesti de 2 ori inainte de a scoate verighetanu sunt bune). Deci te rog la treaba domnule Ştefan Dobroiu.
florin pe 26 aprilie 2010 20:31
When in Rome e cel mai prost film facut posibil fro data iar rorurile principale sunt dezastruase pacat k se dau asa filme k mai invata tineri de la ei cata prostie doamne
victor_neo75 pe 27 aprilie 2010 12:15
Cel mai frumos film despre Roma a fost "Roman Holiday" (1953) cu Audrey Hepburn si Gregory Peck. Audrey a castigat un Oscar pt. interpretare. Sincer ce ii lipseste filmului este, cred eu, culoarea (e filmat alb-negru), in rest "Roman Holiday" functioneaza perfect ca o prezentare foarte reusita a orasului celor 7 coline.

Despre "When in Rome" (2010) pot spune ca stiu deja una din nominalizarile la Zmeura de Aur 2011. Pana acuma, anul asta numai de la "Valentine's Day" am vazut ceva romantism, fara sa fie exagerat sau plictisitor. Poate doar Julia Roberts mai contribuie la filmele romantice, cu "Eat, Pray, Love" dar abia din octombrie 2010 la cinema la noi. Ce noroc ca exista comediile si filmele cu multe efecte speciale pana atunci !

shmekerila pe 27 aprilie 2010 15:20
Roman Holiday - o capodopera a genului, iar faptul ca e filmat in alb-negru ii da farmec si romantism (sic!). Dar preferata mea ramane A Philadelphia story cu inegalabilii Katherine Hepburn, Cary Grant si James Stewart
Ammelie pe 28 aprilie 2010 00:36
Only You e una dintre preferatele mele: rom-com as it should be done :)
cora_zon pe 29 iunie 2010 21:08
roman holiday cu siguranta
alex_il_fenomeno pe 8 iulie 2010 20:51
mai toate filme de legenda ale cinematografiei , incomparabile prin simplitatea faptelor si a actiunii si suspansului foarte bune ; filme care te fac sa simti!
mjBIANCA pe 13 iulie 2010 14:35
am fost si eu la when in rome - frumos filmul...dar nu cine stie ce..
alex_il_fenomeno pe 17 iulie 2010 11:48
filmul when in rome se anunta foarte tare! vom vedea!
alex_il_fenomeno pe 25 iulie 2010 09:02
filme cu Roma? cum de nu ati inclus si "La vita e dolce"?
cetateanu pe 28 septembrie 2010 17:13
In general imi plac filmele romantice dar sa nu fie foarte siropoase.
cetateanu pe 25 octombrie 2010 12:51
Si sunt adeptul vechi cinematografi deci cred ca cel mai frumos film despre Roma a fost "Roman Holiday" (1953) cu Audrey Hepburn si Gregory Peck. Audrey a castigat un Oscar pt. interpretare.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells