« Înapoi la pagina festivalului

De la TIFF în toată ţara!

de Ştefan Dobroiu in 9 Iun 2011
De la TIFF în toată ţara!

Dacă ţi-era ciudă că examenele sau serviciul nu ţi-au permis să tragi o fugă până la Cluj-Napoca, iată că nu totul este pierdut: un număr record de filme din selecţia TIFF îşi vor face loc la un moment dat pe marile ecrane din ţară. Află mai jos care sunt acestea şi de ce ar trebui să le vezi.

Startul îl dă Cine zice ăla este!, cel mai recent film semnat de Ferzan Ozpetek (Le fate ignoranti, La finestra di fronte), cu Riccardo Scamarcio în rolul lui Tommaso, un tânăr care vrea să renunţe la afacerea cu paste a bogatei sale familii provinciale, anunţând în acelaşi timă că este homosexual. Doar că la masa de familie la care intenţionează să facă dezvăluirea, fratele său i-o ia înainte într-un mod şocant... Indubitabil unul dintre filmele de public de la TIFF 2011.

Un mai mare succes de casă ar putea avea Verii/Primos, cel de-al treilea film al spaniolului Daniel Sánchez Arévalo, un obişnuit al premiului publicului la TIFF, câştigat şi de Albastru închis aproape negru şi Graşii. Diego este părăsit de logodnica lui cu doar câteva zile înainte de nuntă şi, alături de verii săi buni (şi săriţi de pe fix), "părăsitul" încearcă tot felul de metode extreme de a trece peste această criză, inclusiv recucerirea iubitei sale din adolescenţă. Dintre filmele incluse în acest articol, Verii are parte de recomandarea cea mai caldă a Cinemagia.

Trezirea la realitate şi Să nu mă părăseşti sunt cele două filme cu staruri care îşi fac loc pe marile ecrane din ţară după o lansare naţională la TIFF. Primul i-a adus o nominalizare la Oscar lui Nicole Kidman, al doilea îi reuneşte pe ecran pe cunoscuta Keira Knightley, viitorul Spider-Man Andrew Garfield şi pe Carey Mulligan. Ambele filme sunt distribuite în ţară de Transilvania Film şi au la bază primul o piesă de teatru, al doilea romanul lui Kazuo Ishiguro. Dacă eşti din Sibiu, ai şansa să le vezi în "sequelul" TIFF din fosta capitală culturală europeană, cu începere din 15 iunie.

Pe ecrane va veni şi Kill Me Please/Omoară-mă, te rog, o co-producţie franco-belgiană regizată de Olias Barco, despre doctorul Kruger, care intenţionează să modernizeze suicidul şi să creeze un cadru terapeutic pentru sinuciderea asistată. Doar că în planurile sale şi-ale pacienţilor săi disperaţi să moară îşi va găba coada (sau coasa) însăşi Moartea. Filmul a câştigat marele premiu al festivalului de la Roma în 2010.

Amatorii de documentare vor avea ocazia să vadă Armadillo, cu siguranţă cel mai premiat documentar din selecţia TIFF 2011. Regizat de Janus Metz Pederson, documentarul spune povestea unor soldaţi danezi încartiruiţi în tabăra Armadillo, aflată pe frontul afgan. Atacurile localnicilor asupra forţelor internaţionale se ţin lanţ, iar soldaţii danezi vor dezvolta o neîncredere tot mai mare în cei pe care trebuie să-i apere, ceea ce aruncă într-o nouă lumină rostul misiunii lor acolo.

Un pseudo-documentar foarte bine primit în festival este Le Quattro Volte/În patru timpi, iar Cinemagia a fost sfătuită să-l vadă în fiecare zi, doar că, aşa cum se întâmplă la festivaluri, uneori filmele nu se lasă văzute şi pace. Regizat de italianul Michelangelo Frammartino, filmul explorează poetic ciclurile repetitive din viaţă şi natură, oprindu-se şi asupra unuia dintre cele mai pitoreşti sate medievale din văile Calabriei.

Potiche, filmul din deschidere, este deja în toată ţara, dar şi filmul de închidere, Life in a Day, va ajunge pe marile ecrane din alte oraşe decât Clujul. Premisa este cel puţin interesantă: imagini filmate de oameni din toată lumea au fost montante laolaltă de o echipă coordonată de Kevin Macdonald şi Ridley Scott, scopul fiind acela de a arăta ce a însemnat să fii în viaţă pe Pământ într-o anumită zi (24 iulie) a ultimului an. Filmul are nu mai puţin de 350 de co-regizori!

Din competiţie va veni filmul poliţist The Silence, în care, la 23 de ani de la uciderea unei adolescente, o nouă crimă are loc în exact aceleaşi condiţii, provocând panică într-un mic orăşel german. Secţiunea Supernova "exportă" în cinematografele din ţară cel mai recent titlu al spaniolului Alex de la Iglesia, Baladă tristă de trompetă, despre extrem de violentele evenimente din timpul Războiului Civil spaniol, cu doi clovni implicaţi în luptele dintre trupele lui franco şi miliţia locală. Câştigătorul Oscarului pentru cel mai bun film străin din 2011, filmul danez Într-o lume mai bună, va fi adus şi el pe marile ecrane, propovăduind pacifismul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 9 iunie 2011 21:03
O veste foarte buna.
simonapetronela pe 9 iunie 2011 21:24
Deci nu se putea mai bine de atat,se raspandeste TIFF in tara precum o epidemie ?
alex_il_fenomeno pe 10 iunie 2011 11:31
foarte bine ! chiar asta asteptam !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells