Cazul "Da Vinci" se apropie de final

21 Mar 2006
Cazul "Da Vinci" se apropie de final

Cazul impotriva autorului romanului The Da Vinci Code, Dan Brown a ajuns ieri la ultimul capitol. The Da Vinci Code este unul dintre cele mai de succes romane din toate timpurile, avand vanzari de peste 40 de milioane de exemplare, iar istoricii Michael Baigent si Richard Leigh il acuza pe Brown ca a "furat" anumite idei esentiale pentru teoria codului din cartea lor The Holy Blood and the Holy Grail, publicata in 1982 ca lucrare istorica.

Avocatul celor doi istorici, Jonathan Rayner James, a afirmat ieri in instanta: "De la prima lectura a romanului The Da Vinci Code clientii mei cred ca la scrierea lui, Dan Brown a copiat din lucrarea lor, The Holy Blood and the Holy Grail." Cel de-al treilea autor al cartii istorice, Henry Lincoln, nu participa la chemarea in justitie.

Cazul a durat peste trei saptamani, si se asteapta sa se finalizeze cel tarziu lunea viitoare, iar verdictul din partea Judecatorului Peter Smith ar putea dura alte cateva saptamani. In pledoaria de final, Rayner James a incercat sa calmeze temerile ca un castig de cauza dat celor doi istorici ar limita posibilitatile ca romancierii sa-si bazeze fictiunile pe surse istorice, sau de orice alt fel. "In acest caz, Brown a folosit HBHG cu intentia de a-si asuma intreaga munca a autorilor ei," a spus Rayner James. "El si/sau Blythe a folosit intentionat HBHG pentru a economisi timp si eforturi in a face cercetarile individuale care ar fi fost necesare."

Sotia lui BrownBlythe, s-a dovedit o figura-cheie in acest caz, deoarece ea a facut documentarea si cercetarea inainte ca el sa scrie romanul, si tot ea a adus argumente pentru includerea in roman a unora dintre cele mai importante teme.

Dar unde este Blythe?

Rayner James a spus ca marturia sotiei lui Brown este "de importanta fundamentala" pentru acest caz. "Era esential in revelarea folosirii cartii HBHG precum si a importantei pe care a acordat-o acestei carti. Probabil de aceea nici nu a fost chemata sa depuna marturie."

Dan Brown, care nu a fost luni in instanta, dar a petrecut trei zile in boxa martorilor saptamana trecuta, a explicat absenta ei prin faptul ca nu a vrut sa o expuna pe sotia lui avalansei media. Dar Rayner James a contra-argumentat ca "S-ar fi putut aduce marturia lui Blythe Brown prin transmisiune video, limitand astfel atentia publica pe care sotul ei spune ca ea o dezagreaza."

Avocatul l-a criticat pe Brown, in varsta de 41 de ani, pentru ca a fost foarte vag in legatura cu datele si sursele folosite. De asemena a spus despre propriul sau client, Baigent, ca ar fi "un martor slab." Istoricii sustin ca Blythe trebuie sa se fi inspirat din cartea lor inainte ca Brown sa fi scris rezumatul cartii sale, The Da Vinci Code in ianuarie 2001, contrar declaratiei sale ca martor.

Aceasta nu este prima data cand Brown este acuzat de plagiat. In august anul trecut, el a castigat un alt proces impotriva lui Lewis Perdue, care sustinea ca romanul The Da Vinci Code a copiat elemente din cele doua carti ale sale: Daughter of God si The Da Vinci Legacy.

Partea care pierde in cazul de fata va plati cheltuieli de judecata in valoare de 1.75 milioane $, desi toata publicitatea a facut sa creasca spectaculos vanzarile cartii Holy Blood.

Din intreg scandalul mediatic par sa beneficieze ecranizarea romanului The Da Vinci Code, in care joaca Tom Hanks si care va fi lansat in mai, lansarea editiei de buzunar a romanului in SUA, ce va avea loc pe 28 martie, precum si Baigent, a carui carte The Jesus Papers va fi lansata saptamana viitoare.
Romanul The Da Vinci Code / Codul lui Da Vinci (foto) a aparut la noi in tara la Editura RAO, iar filmul va avea premiera pe 19 mai in toate lumea (inclusiv in Romania, unde va fi distribuit de InterComFilm Distribution).
Romanul The Holy Blood and the Holy Grail / Sangele Sfant si Sfantul Graal este si el disponibil in limba romana, tot la Editura RAO.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
L pe 25 decembrie 2009 15:37
Ce oameni idioti?Mereu cauta cai verzi pe pereti.Chiar credeti c-o sa gasiti Sf Graal vreodata.In caz ca nu stiati Sf Graal nu este o cupa, o piatra(lapis exilis),un smarald,o sulita sau un mostenitor al lui Iisus, de fapt aceasta idee e destul de prosteasca avand in vedere ca Iisus avea treaba importanta de facut, n-avea el timp de asemenea prostii pt ca el nu era pacatos ca noi.Nu o sa-l gasiti niciodata pt ca nu exista.E doar o legenda stupida.In Biblie nu e mentionat nici macar o singura data.Stam sa ne aburim si sa visam la graale cand in lume sunt lucruri mult mai importante de facut.Dar e cum este acea vorba veche Tara arde si baba se piaptana.Ne place sa ne pierdem timpul valoros din viata pe toto feluri de prostii ca dupa aceea cand vine timpul sa murim imploram patetic si jalnic pt inca cateva ore, zile, luni si asa mai departe.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells