Câştigătorul Palme d'Or, în lupta pentru Trofeul Anim'est

18 Aug 2010
Câştigătorul Palme d'Or,  în lupta pentru Trofeul Anim'est

55 de filme vor concura în 2010 pentru Trofeul Anim'est  - care recompensează, în mod tradiţional, cel mai bun film din competiţia de scurtmetraj a celui mai important festival de film de animaţie din România. În competiţia rezervată filmului studenţesc au fost selecţionate 51 de titluri nou-nouţe produse de universităţi prestigioase din lumea întreagă.

Câştigătorul Palme d'Or 2010 pentru Cel mai bun scurt metraj, Chienne d'histoire (r. Serge Avedikian, Franţa), cel mai recent film al regizorului polonez nominalizat la Oscar şi distins cu Premiul BAFTA, Tomek Bagińsky - Kinematograf (Polonia, 2009); precum şi noile producţii ale lui Gil Alkabetz şi Matthias Bruhn, câştigători ai Premiului Publicului la Anim'est în 2008, respectiv 2009 se numără printre titlurile selecţionate în acest an în competiţia de scurt metraj internaţional.

La doar câteva luni de la triumful de pe covorul roşu de la Cannes, filmul lui Serge Avedikian, Chienne d'histoire/Barking Island (Franţa, 2009), produs de studioul Sacrebleu, invitat anul trecut cu un program special în cadrul Anim'est, vine la Bucureşti pentru a încerca să cucerească juriul şi publicul festivalului cu povestea emoţionantă şi puţin cunoscută a câinilor vagabonzi deportaţi din Istanbul în 1910 şi trimişi pe o insulă pustie, departe de oraşul pe care autorităţile de atunci doreau să îl transforme într-o metropolă europeană. Kinematograf/The Cinematograph (Polonia, 2009) este un alt titlu-highlight din competiţia Anim'est 2010, un omagiu epic adus istoriei celei de-a şaptea arte de Tomek Bagińsky, regizorul nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun scurtmetraj de animaţie în 2003 pentru The Cathedral şi câştigător al Premiului BAFTA la aceeaşi categorie cu Fallen Art în 2006. Doi cineaşti binecunoscuţi de publicul festivalului se mai află printre concurenţii la Trofeul Anim'est şi la Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj: Matthias Bruhn, regizorul îndrăgitului Poşta, revine la Anim'est cu Ente, Tod und Tulpe / Duck, Death and the Tulip (Germania, 2010), o fermecătoare animaţie poetică despre prietenie, iubire şi moarte adaptată după povestea clasică a lui Wolf Erlbruch; respectiv Gil Alkabetz, premiat la Anim'est 2008 pentru A Sunny Day, care aduce pe ecranele Anim'est o reinterpretare inedită şi plină de umor a uneia dintre controversele cele mai în vogă ale deceniului în Der Da Vinci Timecode/The Da Vinci Timecode (Germania, 2010).

Mihai Mitrică, directorul Anim'est, declară: „Competiţia Anim’est de anul acesta este pasul înainte de care festivalul avea nevoie la a cincea ediţie pentru a-şi confirma statutul pe plan naţional şi internaţional. Ţinând cont că am primit peste 800 de scurt metraje pentru toate cele 6 competiţii, dintre care merită subliniată înscrierea în competiţia de scurt metraj a proaspătului deţinător al Palme d’Or, putem spune că Anim’est a trecut la următorul nivel al festivalurilor.”

Titlurile-hit nu lipsesc nici din competiţia Anim'est rezervată filmelor studenţeşti.  Mobile (r. Verena Fels, Germania, 2010), povestea neobişnuită a unei vaci rebele, care alege să îşi ia viaţa în propriile mâini; scurt metrajul de animaţie selecţionat în cadrul secţiunii Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes – The Boy Who Wanted to Be a Lion (r. Alois Di Leo, Marea Britanie, 2010), o poveste psihologică despre puterea imaginaţiei unui copil; sau electrizantul scurtmetraj cu accente gotice VillaOlvidada (r. Miguel Lopez, Elena Najar, Spania, 2008) sunt numai câteva dintre producţiile pe care cinefilii nu trebuie să le rateze la ediţia din acest an a Anim'est, şi care vor concura pentru Premiul pentru Cel mai bun film studenţesc.


Pagina
1 2 3
Taguri:  animest 2010

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells