A murit Rain Man

de Ştefan Dobroiu în 23 Dec 2009
A murit Rain Man

Kim Peek, bărbatul care a inspirat Rain Main, filmul câştigător a patru Oscaruri, dintre care cele pentru cel mai bun film şi cel mai bun actor în rol principal, s-a stins din viaţă acum câteva zile. Avea 58 de ani şi s-a stins din cauza unui atac de cord...

Chiar dacă numele nu ţi-e cunoscut, viaţa lui Peek şi memoria sa prodigioasă s-au aflat la baza scenariului scris de Barry Morrow. După ce l-a întâlnit la o convenţie la începutul anilor '80, Morrow a scris scenariul ecranizat în 1988, cu Dustin Hoffmann şi Tom Cruise în rolurile principale.

Considerat un mega-savant, Peek era genial în mai bine de 15 domenii diferite, de la istorie la literatură, geografie şi muzică. Cu ajutorul memoriei sale ieşite din comun, putea învăţa pe de rost o carte citind-o o singură dată. Cu toate acestea, o afecţiune motorie îl împiedica să îndeplinească unele dintre cele mai banale activităţi precum aceea de a se îmbrăca singur.

Kim Peek suferea de o afecţiune din naştere care îi împiedica cele două emisfere cerebrale să comunice între ele. Legătura dintre această afecţiune şi memoria sa prodigioasă a fost timp de decenii subiect de cercetare pentru oamenii de ştiinţă de la NASA.

Foto: Kim Peek (stânga) alături de Barry Morrow după câştigarea premiului Oscar pentru scenariul filmului Rain Man

Părerea ta

Spune-ţi părerea
adhpliz pe 23 decembrie 2009 13:58
rest in peace ..... cred ca am vazut rain man de vreo 10 ori ... e un film foarte sensibil......
Scarlett14 pe 23 decembrie 2009 15:56
Sunt putini cei care au vazut acest impresionant film, Rain Man, dar si mai putini cei care stiu povestea acestui barbat, Kim Peek. Din pacate, oamenii au inceput sa se multumeasca doar cu lucruri superficiale si nu mai apreciaza adevarata valoare. Sunt convinsa ca unii ar rade pe seama povestii acestui om, un adevarat geniu. Cel putin, povestea lui se va pastra si peste ani datorita acestui film care si-a meritat cu desavarsire premiile.
anca_luna pe 23 decembrie 2009 17:26
Domnul sa l odihneasca in pace!
Peek a fost "altfel" dar a fost si o geniala sursa de inspiratie.
Asa am mai vazut si noi un film valoroas.....

Kalrak pe 23 decembrie 2009 22:59
nu am vazut decat franturi in rain man - nuci nu cred ca o sa il vad - pare trist si nu prea imi plac astea
MeMe pe 24 decembrie 2009 00:32
Un film extraordinar...Recomand din suflet.Odihneasca in pace!
andrei_ungureanu pe 24 decembrie 2009 21:34
Nu stiam ca exista un personaj real la baza scenariului
delfinas pe 24 decembrie 2009 23:04
Am vazut de mai multe ori filmul, pt ca are un subiect sensibil. Asa am inteles cam ce inseamna autismul: pe de-o parte latura geniala, pe de alta - boala in sine, neputinta de a face lucruri banale, inchiderea intr-o lume proprie. Habar n-aveam ca scenariul a fost inspirat dintr-un caz real. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
edo_me pe 24 decembrie 2009 23:50
da ... un film ce merita vazut ... ce denota modul omului de a reusi sa empatizeze mai intai pornind de la un interes si apoi implicandu se fara sa si dea seama iar apoi pierzand totul...un film care iti ramane in memorie toata viatza aproape
klaudya_e pe 27 decembrie 2009 12:30
recomand cartea scrisa de Leonore Fleischer..

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells