Articole The Great Gatsby

(2013)

Marele Gatsby

Despre distribuție

LEONARDO DiCAPRIO (Jay Gatsby) este un actor premiat, nominalizat de trei ori la premiul Oscar. Recent, DiCaprio a jucat în filmul lui Quentin Tarantino, Django Dezlănțuit, pentru care a luat Globul de Aur. Înainte de Django Dezlănțuit, a interpretat rolul principal în filmul J. Edgar, regizat de Clint Eastwood, pentru care a fost nominalizat la Globul de Aur, Premiul Criticilor și Premiul Breslei Actorilor. De asemenea, a jucat în blockbusterul în regia lui Christopher Nolan, Începutul, precum și în thriller-ul dramatic Shutter Island, în regia lui Martin Scorsese. DiCaprio a încheiat recent filmările la The Wolf of Wall Street, al cincilea film al său regizat de Scorsese, programat sa apară anul acesta.

Recent, DiCaprio a câștigat premiul Oscar pentru rolul din drama regizată de Edward Zwick, Diamantul Sângeriu, pentru care a fost nominalizat și la Globul de Aur, Premiul Criticilor și Premiul Breslei Actorilor. În același an a strâns nominalizări la Globul de Aur, BAFTA, Premiul Criticilor și Premiul Breslei Actorilor pentru rolul din filmul Cârtița, peliculă care a luat premiul Oscar pentru cel mai bun film, în regia lui Martin Scorsese. De asemenea, a fost nominalizat la Premiul Breslei Actorilor, împreună cu distribuția filmului Cârtița, pentru distribuție excepțională într-un lungmetraj.

În 2004 a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru aclamatul film biografic Aviatorul, regizat de Scorsese. Interpretarea lui Howard Hughes i-a adus lui DiCaprio un Glob de Aur pentru cel mai bun actor precum și nominalizări la Premiul Criticilor și BAFTA. De asemenea, a fost distins cu două nominalizări la Premiul Criticilor pentru cel mai bun actor și distribuție excepțională.

Pe lângă cariera de actor, DiCaprio și-a lansat propria companie de producție, Appian Way. Sub egida Appian Way, a scris, a produs și a narat aclamatul documentar despre mediul înconjurător, Ceasul al 11-lea. Appian Ways a produs, printre altele, Shutter Island, Aviatorul precum și Ziua trădătorilor, Scufița Roșie, Orfana, Inamicii Publici, Out of the Furnace, care urmează sa fie lansat în curând, având-i în distribuție pe Christian Bale și Woody Harrelson, și Runner, Runner cu Justin Timberlake și Ben Affleck în rolurile principale.

Născut în Hollywood, California, DiCaprio și-a început cariera de actor la vârsta de 14 ani. Rolul cu care s-a făcut remarcat i s-a oferit în filmul lui Michael Caton-Jones din 1993, o adaptare după drama autobiografică a lui Tobias Wolff, Viața lui Toby. În același an a interpretat un rol secundar în filmul lui Lasse Hallström, Necazurile lui Gilbert Grape, câștigând primele nominalizări la Oscar și Globul de Aur pentru interpretarea rolului tânărului tulburat psihic. În plus, a câștigat Premiul Comitetului Național al Recenzorilor pentru cel mai bun actor în rol secondar precum și Premiul Noua Generație acordat de Comisia Criticilor de Film din Los Angeles pentru filmul anterior menționat.

În 1995, DiCaprio a interpretat roluri principale în trei filme diferite, începând cu filmul western regizat de Sam Raimi, Mai Iute ca Moartea. De asemenea, a câștigat aprecierea publicului și a criticilor în rolul unui dependent de droguri, Jim Carroll, în drama tulburătoare Jurnalul unui Baschetbalist, precum și în rolul poetului bisexual Arthur Rimbaud din filmul Eclipsă Totală, regizat de Agnieszka Holland. Anul următor, DiCaprio a interpretat rolul principal din ecranizarea contemporană a filmului Romeo și Julieta în regia lui Baz Luhrmann, pentru care a luat premiul pentru rolul celui mai bun actor, acordat în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin. S-a alăturat distribuției de staruri din filmul Camera lui Marvin, și împreună au fost nominalizați la Premiul Breslei Actorilor pentru distribuție excepțională într-un film de lung metraj.

În 1997, DiCaprio a interpretat unul din rolul principal masculin în blockbusterul Titanic, alături de Kate Winslet, pentru care a primit o nominalizare la Globul de Aur. Acest film a doborât recordurile la box office, câștigând 11 Premii Oscar, inclusiv premiul pentru cel mai bun film. Cariera sa include roluri diversificate în filme precum Omul cu Masca de Fier, Plaja, Celebritate, regizat de Woody Allen, sau Prinde-mă! Dacă poți!, în regia lui Steven Spielberg, pentru care a fost nominalizat la Globul de Aur, Bandele din New York fiind primul său film în regia lui Martin Scorsese; Un ghem de minciuni, pus în scenă de Ridley Scott, precum și Nonconformiștii, regizat de Sam Mendes, și care l-a reunit pe DiCaprio cu Winslet, actorul câștigând a șaptea nominalizare la Globul de Aur.

DiCaprio este cunoscut pentru devotamentul lui față de mediul înconjurător la nivel global, printre proiectele pe care le-a produs se numără și documentarul Ceasul al 11-lea, și a inițiat multiple campanii țintite către sensibilizarea opiniei publice. De asemenea, a înființat Fundația Leonardo DiCaprio. Actorul este membru al consiliului de administrație al Fondului Wild Wildlife, Consiliului de Apărare al Resurselor Naturale precum și al Fondului Internațional pentru bunăstarea Animalelor.

TOBEY MAGUIRE (Nick Carraway) este un actor renumit pentru rolurile excepționale cu care a atins succesul artistic, dar și comercial, în blockbustere cu buget mare, dar și în filme independente inovatoare.
Maguire a interpretat recent un rol în comedia neagră, The Details, regizată de Jacob Aaron Estes, cu Laura Linney, Ray Liotta, Kerry Washington și Elizabeth Banks. Următoarea lui apariție va fi alături de Josh Brolin și Kate Winslet în drama Labor Day, în regia lui Jason Reitman, programată să fie lansată anul acesta.

Maguire a colaborat cu câțiva dintre cei mai apreciați producători din branșă. Portofoliul acestuia include un rol excepțional în filmul regizat de Jim Sheridan, Fratele Dispărut, cu Jake Gyllenhaal și Natalie Portman, pentru care a câștigat o nominalizare la Globul de Aur în 2010. Din palmaresul actorului face parte și Cursa Secolului, în regia lui Gary Ross, care a primit șapte nominalizări la Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film, precum și un rol tulburător în pelicula Legea Pământului regizată de Lasse Hallström, cumulând și aceasta șapte nominalizări, printre care și pentru cel mai bun film.

Maguire colaborează din nou în 2007 cu regizorul Sam Raimi la filmul Omul-Păianjen 3, care a deținut recordul pentru a doua cea mai mare deschidere de weekend (locală și internațională), devenind filmul cu cele mai mari încasări al anului 2007. În plus, franciza se numără printre cele mai de succes în istoria filmului, însumând 2.5 miliarde dolari din încasări la box office.

Printre filmele în care a mai jucat Maguire se numără drama de epocă regizată de Steven Soderbergh, Misterele Berlinului, în care joacă alături de George Clooney și Cate Blanchett. În Wonder Boys, regizat de Curtis Hanson, îl vedem pe Maguire alături de Michael Douglas. Înainte de asta, l-am văzut în filmele regizate de Ang Lee, Ride with the Devil și Furtună de Gheață. Joacă în Pleasantville împreună cu Reese Witherspoon, în Spaimă și Scârbă în Las Vegas, în regia lui Terry Gilliam, precum și în satira lui Woody Allen, Viața lui Harry. De remarcat este succesul filmului nominalizat la Oscar, Duke of Groove, în regia lui Griffin Dunne.

Sub egida proprie, Material Pictures, Maguire produce o serie de filme: Rock Pentru Totdeauna, lansat anul trecut, cu Tom Cruise în rolul principal, și Unde este dragostea?, scris și regizat de Shana Feste, avându-i ca protagoniști pe Gwyneth Paltrow și Tim McGraw. În prezent, compania de producție dezvoltă câteva proiecte, printre care filmul scris de Steven Knight, Pawn Sacrifice, dedicat vieții jucătorului american de șah Bobby Fischer, relatând traiectoria ascendentă a acestuia până la confruntarea istorică cu Boris Spassky din cadrul campionatului mondial de șah. Compania lui a mai produs Good People, regizat de Henrik Ruben Genz, cu James Franco în rolul protagonistului; Z For Zachariah, în regia lui Craig Zobel, precum și filmul Robotech bazat pe serialul de televiziune science-fiction cu același nume urmând să-l aibă ca regizor pe Nic Mathieu. Compania are în proiect un film care denunță traficul de animale, ce va fi produs împreună cu Appian Way, compania lui DiCaprio, și Executive Operations, compania de producție a lui Tom Hardy. Material Pictures va mai produce și filmul The 5th Wave împreună cu GK Films și Cardboard, o adaptare după romanul grafic al lui Doug TenNapel. Maguire și-a asumat prima oară rolul de producător în adaptarea la marele ecran a romanului The 25th Hour scris de David Benioff, film care s-a bucurat de aprecierea criticilor. Filmul a fost regizat de Spike Lee, avându-l pe Edward Norton în rolul principal.

CAREY MULLIGAN (Daisy Buchanan) este actriță nominalizată la Oscar pentru rolul principal din O Lecție de Viață, care i-a adus și nominalizări la premiile BAFTA, Filmului Independent Britanic, Comitetului Național al Recenzorilor, Globul de Aur, Breslei Actorilor și la premiul Cercului de Critici din Londra, la categoria cea mai bună actriță britanică. O Lecție de Viață a fost scris de Nick Hornby și regizat de Lone Scherfig și a avut premiera la Festivalul de Film Sundance 2009, unde a fost aclamat de critici. În filmul a cărei acțiune se petrece în Anglia, în anul 1961, mai joacă actorii Peter Sarsgraad, Emma Thompson, Alfred Molina și Rosamund Pike.

De curând, Mulligan a jucat alături de Michael Fassbender în filmul Rușine, apărut în 2011, în regia lui Steve McQueen, și alături de Ryan Gosling, Bryan Cranston și Oscar Isaac în filmul bazat pe romanul lui James Sallis, Cursa, regizat de Nicolas Winding Refn. A fost nominalizată la premiile Filmului Hollywoodian la categoria actrița secundară a anului pentru ambele roluri, precum și alte nominalizări prestigioase. Apoi, în 2013, a jucat din nou cu Isaac și Justin Timberlake în filmul regizat de frații Coen, Inside Llewyn Davis, o dramă ce se desfășoară în culisele scenei folk din anii ’60.

În septembrie, 2010, Mulligan a jucat în Să Nu Mă Părăsești, alături de Andrew Garfield și Keira Knightley, în regia lui Mark Romanek, un film bazat pe romanul lui Kazuro Ishiguro. Filmul a fost selecționat la Festivalul de Film de la Telluride și Festivalul de Film Internațional de la Toronto. Pentru acest rol Mulligan a câștigat premiul Filmului Independent Britanic la categoria cea mai bună actriță.
Tot în septembrie, 2010, Mulligan a apărut în filmul regizat de Oliver Stone, Wall Street: Banii Sunt Făcuți Să Circule, continuarea filmului Wall Street, din 1987. Filmul a avut premiera la Festivalul de Film Internațional de la Cannes în mai, 2010.
Printre filmele în care a mai jucat actrița se numără Inamicii Publici, The Greatest, Fratele Dispărut, Mândrie și Prejudecată și Secretele Tatălui Meu, alături de Jim Broadbent și Colin Firth.

Pe scenă, actrița a jucat în producția companiei de teatru Atlantic „Through a Glass Darkly”, adaptată de Jenny Worton după filmul laureat al premiului Oscar regizat de Ingmar Bergman. Piesa a fost jucată timp de opt săptămâni la New York Theatre Workshop și a fost aclamată de critici. În 2008, actrița a debutat pe Broadway în piesa „Pescărușul”, scrisă de Anton Chekhov, pentru care a fost nominalizată la premiul Drama Desk.

JOEL EDGERTON (Tom Buchanan) a apărut de curând în drama aclamată și premiată Misiunea: 00:30 A.M. regizată de Kathryn Bigelow. În același an, a jucat cu Jennifer Garner în Viața Stranie a lui Timothy Green, regizat de Peter Hedges. În iunie, 2011, Edgerton a fost văzut la Festivalul de Film Sundance în debutul regizoral al australianului Kieran Darcy-Smith, Wish You Were Here.
Edgerton a mai lucrat cu Darcy-Smith, au interpretat roluri în drama polițistă Împărăția Fiarelor, regizată de David Michod. Pentru interpretarea sa, Edgerton a luat premiul pentru cel mai bun rol secundar acordat de Institutul de Film Australian. Filmul a luat premiul juriului la Festivalul de Film Sundance în 2010 și două premii acordate de Institutul de Film Australian, printre care și pentru cel mai bun film.

În prezent, Edgerton lucrează la producția filmului Jane Got a Gun, o dramă de răzbunare în regia lui Gavin O’Connor, în care va juca alături de Natalie Portman. Actorul a lucrat pentru prima oară cu O’Connor la filmul Războinicul, povestea aclamată de critici a unei familii înstrăinate care se petrece în lumea artelor marțiale. În film mai joacă Nick Nolte și Tom Hardy.

În același an, 2011, actorul a jucat alături de Mary Elizabeth Winstead în Creatura, prima parte a filmului clasic marca John Carpenter. Printre filmele sale se numără și The Square, regizat de fratele său, Nash Edgerton, lungmetrajul australian Acolytes, Șoapte, cu Josh Holloway, thrillerul polițist Așii din Mânecă, comedia Cizme Deocheate și Războiul Stelelor: Atacul Clonelor și Războiul Stelelor: Răzbunarea Sith.
De asemenea, vocea lui a dat viață unui personaj din lungmetrajul animat Legende din Regatul Bufnițelor, regizat de Zack Snyder, și personajului principal din animația de scurt metraj nominalizată la Oscar The Mysterious Geographic Explorations of Jasper Morello.

În 2009, a jucat rolul lui Stanley Kowalski alături de Cate Blanchett, în rolul lui Blanche DuBoise, în piesa de teatru pusă în scenă de Teatrul din Sydney, „Un Tramvai Numit Dorință”. Cei doi au jucat și pe scena Centrului Kennedy în noiembrie, în același ani, apoi la Academia de Muzică din Brooklyn, în decembrie.

Edgerton a absolvit Școala de Teatru Nepean din vestul orașului Sydney, apoi a jucat în diferite producții, dintre care cele mai renumite sunt cele montate de Teatrul din Sydney - „Blackrock”, „Third World Blues” și „Love for Love” și a companiei Bell Shakespeare cu care a jucat în „Henry al IV-lea”. În televiziune, este cunoscut pentru rolul lui Will din serialul australian The Secret Life of Us, pentru care a fost nominalizat la premiul AFI.

ISLA FISHER (Myrtle Wilson) va apărea în curând în thrillerul regizat de Leterrier Now You See Me: Jaful Perfect, alături de Morgan Freeman și Mark Ruffalo, apoi într-o comedie bazată pe romanul scris de Elmore Leonard, în care joacă alături de Jennifer Aniston și Tim Robbins.
De curând, am văzut-o alături de Kirsten Dunst și Rebel Wilson în comedia Bachelorette. De asemenea, a dat glas unor personaje în animații precum Cinci Eroi de Legendă, Rango, regizat de Gore Verbinski, cu Johnny Depp și Horton, cu Jim Carrey și Seve Carell.

A mai jucat în comedia neagră regizată de John Landis, Burke and the Hare, a interpretat rolul principal în filmul Mă Dau În Vânt După Cumpărături, în regia lui P.J. Hogan, bazat pe cărțile autoarei Sophie Kinsella, a jucat alături de Ryan Reynolds în comedia romantică Desigur... Poate Că..., în Rod, Regele Cascadorilor alături de Andy Samberg, apoi alături de Joseph Gordon-Levitt și Jeff Daniels în Iscoada, scris și regizat de Scott Frank. Mai amintim de filmul regizat de Michael Ian Black, Febra Mărițișului, cu Jason Biggs, Eu Iubesc Huckabees, regizat de David O. Russel și Scooby-Doo. Cel mai cunoscut rol al său este iubita personajului lui Vince Vaughn în comedia de succes Spărgătorii de Nunți.

Pe micul ecran, o vom vedea pe Fisher în al patrulea sezon al serialului senzațional Situație de Criză, care va fi difuzat pe 26 mai de canalul Netflix. A jucat în serialul de televiziune de improvizație Pilot Season, alături de actorii de comedie David Cross, Andy Dick și Sarah Silverman.

Fisher s-a născut în Oman, în Orientul Mijlociu, apoi s-a mutat cu familia ei în Perth, Australia când era încă mică. La vârsta de nouă ani, deja juca în reclame televizate și, la scurt timp, a devenit celebră pentru rolul din serialul popular Home and Away, care a lansat carierele australienilor Guy Pearce, Naomi Watts și Heath Ledger. În timp ce lucra la serialul de televiziune, Fisher a scris și a lansat două romane best-seller despre adolescenți.

JASON CLARKE (George Wilson) a devenit cunoscut în Statele Unite după o serie de roluri în film și televiziune. Cel mai recent a jucat alături de Jessica Chasstain în drama aclamată și premiată regizată de Kathryn Bigleow, Misiunea: 00:30 A.M. Pentru interpretarea sa, Clarke a fost nominalizat la premiul pentru rol secundar acordat de Asociația Criticilor de Film din Chicago.

Anul acesta va mai apărea în două filme, The Green Blade Rises, despre anii formatori ai președintelui Lincoln, produs de Terrence Malick, și Cod Roșu la Casa Albă, regizat de Roland Emmerich, în care joacă alături de Channing Tatum, Jamie Foxx și James Woods. În prezent, lucrează la Dawn of the Planet of the Apes, în regia lui Matt Reeves, continuarea filmului său de succes lansat în 2011, Planeta Maimuțelor: Invazia.
Clarke a mai jucat în drama de epocă În Afara Legii, alături de Tom Hardy, Shia LaBeouf, Guy Pearce și Jessica Chastain, și în Câmpuri Ucigașe, alături de Chastain și Sam Worthington, care a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneția în 2011.

Înainte de asta, actorul a interpretat roluri în câteva filme renumite, printre care Inamicii Publici, în regia lui Michael Mann, cu Johhny Depp, și în thrillerul science-fiction Cursa Mortală, cu Joan Allen, regizat de Paul W.S. Anderson.

În lumea filmelor independente, Clarke a jucat în debutul regizoral al Jadei Pinkett Smith, Contractul Uman, Încredere, cu Clive Owen ș Catherine Keener, în regia lui David Schwimmer, Yelling to the Sky, în regia Victoriei Mahoney, și în Swerve, regizat de Craig Lahiff. În Australia, țara lui natală, Clark a jucat în Rabbit-Proof Fence, în regia lui Phillip Noyce, și în Better than Sex și Park Street.

Clarke s-a făcut remarcat în Statele Unite cu rolul din serialul dramatic Brotherhood, în care interpretează personajul unui politician ambițios din Rhode Island care navighează lumea printre obstacolele și minciunile lumii politice locale și a crimei organizate.
De curând, a jucat în serialul polițist The Chicago Code, regizat de Shawn Ryan, rolul unui detectiv care conduce un departament anticorupție. În televiziunea australiană, Clarke a jucat cu Geoffrey Rush în serialul Mercury.
Clarke a absolvit Colegiul Victorian de Artă din Melbourne și are experiență în teatru ca actor și regizor.

ELIZABETH DEBICKI (Jordan Baker) a debutat în comedia australiană Nunta de Coșmar, regizată de Stephan Elliot. În 2010 a absolvit Colegiul Victorian de Artă din cadrul Universității Melbourne, unde a jucat în câteva producții de teatru precum „The Black Sequin Dress”, „Ghetto” și „Much Ado About Nothing”, în care a interpretat rolul lui Beatrice. În 2011 a jucat în piesa de teatru pusă în scenă de Compania de Teatru din Melbourne, „The Gift”, iar în iunie va debuta pe scena din Sydney în piesa „The Maids”, în care va juca alături de Cate Blanchett și Isabelle Huppert.

Note de producție Despre echipa de producție
jinglebells