Articole Zodiac

(2007)

I se spunea Zodiac

Presa despre film

“… I shall no longer announce to anyone when I commit my murders, they shall look like routine robberies, killings of anger and a few fake accidents etc…”

(" ...Nu voi mai anunta pe nimeni cand imi comit crimele, ele vor arata ca jafurile obisnuite, precum crimele la furie sau vor parea accidente etc...") Scrisoarea 7-9 Noiembrie 1969

Zodiac este un thriller de David Fincher, regizorul lui “Se7en” si “Fight Club”. Filmul se bazeaza pe cele doua carti ale lui Robert Graysmith despre celebrul criminal Zodiac, care a existat in realitate si care a terorizat orasul San Francisco in anii '60-'70 cu sirul de crime comise. Criminalul obisnuia sa trimita detectivilor si ziaristilor mesaje criptice, pe care acestia incercau sa le descifreze pentru a descoperi urmatoarea victima. Filmul lui David Fincher spune povestea acestor crime, parte a unora dintre cele mai celebre cazuri nerezolvate de politie. Personajele principale sunt detectivi si ziaristi ale caror vieti si cariere s-au ridicat sau s-au prabusit in timpul vanatorii ucigasului.

Pentru un fan al enigmelor nerezolvate, crimele lui Zodiac sunt printre cele mai socante si mai frustrante dintre toate. Aproape oricine a auzit de Zodiac – un ucigas care tintea cuplurile de tineri si provoca politia si presa cu mesaje continand coduri bizare – dar putini par sa stie ca acesta nu a fost niciodata identificat, iar cazul ramane deschis pana astazi. Plin de piste false si aproape lipsit de dovezi fizice, cazul este examinat indeaproape in filmul Zodiac al lui David Fincher. |ncepand cu prima crima a lui Zodiac, Fincher nu slabeste tensiunea filmului niciun moment. Prima scrisoare a lui Zodiac apare in San Francisco Chronicle si dilema primului sau cifru se dezvaluie. Printre primii care inteleg metodele lui sunt autorul de benzi desenate Robert Graysmith (Jake Gyllenhall) si scriitorul Paul Avery (Robert Downey Jr.). Pe masura ce crimele continua, inspectorii Armstrong (Anthony Edwards) si Toschi (Mark Ruffalo) de la Politia San Francisco isi incep ancheta. Zi de zi, Zodiac este pe coperta ziarelor, mentinand panica in San Francisco. Pe masura ce timpul trece insa, dovezile si amintirile incep sa slabeasca, doar obsesia lui Graysmith de a descoperi criminalul creste . Fanii tipici ai lui Fincher vor fi poate dezamagiti de stilul sau vazand Zodiac.

Filmat integral pe digital, nu exista clisee memorabile si nici scene purtand amprenta regizorului. Acesta ecranizeaza cartea lui Graysmith foarte exact, insa fascinatia pentru subiectul ei nu se mai termina, iar suspansul este, in unele momente, maxim. O scena in care Graysmith viziteaza locuinta Bob Vaughn, un element cheie al cazului, este una din cele mai bine filmate scene de suspans recente. Cei care se asteapta la un thriller in adevaratul sens al cuvantului mai bine sa caute altundeva, pentru ca Zodiac este mai mult un film politist. Este pur si simplu o prezentare realista a faptelor.

Distributia este superba. Jake Gyllenhaal este interesant in rolul lui Graysmith, un soarece de biblioteca simpatic a carui inocenta ( nu bea, nu fumeaza, nu face nimic rau) il duce departe. Daca exista si contrariul lui, acesta este Robert Downey Jr. in rolul lui Paul Avery, un reporter care odata chiar a primit una din scrisorile lui Zodiac. Adesea beat sau drogat si intotdeauna istet, Downey Jr. se potriveste rolului. Mark Ruffalo are un rol mai important decat s-a anticipat, cel al unui politist dinamic, dar oscilant totusi. Niste roluri secundare excelente sunt jucate de Anthony Edwards, Brian Cox si John Caroll Lynch.

Zodiac cel mai probabil va trezi reactii amestecate. S-ar putea sa fie prea descriptiv pentru unii si nu suficient de tensionat pentru altii, dar inevitabilul ramane: acest mister nedezlegat este unul din cele mai fascinante din istorie.

O relatare in amanunt pe marele ecran, care sa pastreze suspansul si coerenta nu e putin lucru, dar Fincher a reusit-o.

La Cannes, filmul a trecut aproape neobservat; desi considerat dintre "clasici", un thriller ca al Fratilor Coen a avut un mult mai mare succes decat Zodiacul lui Fincher.
Sinopsis Despre realizatori
jinglebells