Zilele filmului brazilian, între 2 şi 6 octombrie

de Cinemagia în 1 Oct 2013
Instituto Cervantes din București (Bd. Regina Elisabeta 38) – Sala Auditorium găzduieşte seria de proiecţii

Filme braziliene vechi şi noi rulează săptămâna aceasta la Institutul Cervantes din Bucureşti, seria debutând miercuri, 2 octombrie, cu un film despre Vinícius de Moraes - promotorul uneia dintre cele mai importante mișcări ale culturii braziliene din secolul XX. Mai jos, programul complet. Prețul biletului: 7 lei.

Program:
Miercuri, 2 octombrie 2013
Ora 18:00
Vinicius (Brazilia 2006, 121 minute)
V.O: portugheză, subtitluri engleză
Regizor: Miguel Faria Jr.
Prezentare: Realizarea de către doi actori a unui scheci pentru a-l omagia pe Vinícius de Moraes marchează începutul reconstrucției carierei cântărețului și compozitorului. Născut în 1913 la Rio de Janeiro, Vinícius de Moraes a fost martorul și
personajul a numeroase transformări prin care a trecut orașul. Vinícius de Moraes a fost promotorul uneia dintre cele mai
importante mișcări ale culturii braziliene din secolul XX.

Joi, 3 octombrie 2013
Ora 18:00
Cartola - Música Para os Olhos (Cartola – Muzică pentru ochi) (Brazilia 2007, 88 minute)
V.O: portugheză, subtitluri engleză
Regizor: Lírio Ferreira și Hilton Lacerda
Prezentare: Filmul prezintă viața lui Cartola, unul dintre cei mai importanți compozitori ai muzicii braziliene, precum și unul dintre cei mai cunoscuți reprezentanți ai genului muzical numit samba.

Ora 20:00

Memórias Póstumas (Memoriile postume ale lui Bras Cubas) (Brazilia 2001, 101 minute)
V.O: portugheză, subtitluri engleză
Regizor: André Klotzel
Prezentare: După moartea sa în 1869, Brás Cubas (Reginaldo Faria/Petrônio Gontijo), dornic de a se distra puțin în eternitate, se hotărăște să-și povestească amintirile și să rememoreze întâmplările cele mai marcante ale vieții sale.

Vineri, 4 octombrie 2013
Ora 18:00
Jango (Brazilia 1980, 115 minute)
V.O: portugheză, subtitluri engleză
Regizor: Sylvio Tendler
Prezentare: Jango este un documentar brazilian regizat de Sílvio Tendler, care prezintă perioada guvernului condus de președintele Braziliei João Goulart (1961-1964). Filmul a fost lansat în martie 1984, iar scenariul îi aparține lui Maurício Dias și Sílvio Tendler; coloana sonoră este semnată de Milton Nascimento și Wagner Tiso. Editarea a fost coordonată de Francisco Sérgio Moreira, iar Denise Goulart (fiica fostului președinte) și Hélio Paulo Ferraz au lucrat ca producători asociați. Jango a înregistrat un număr impresionant de spectatori, mai mult de jumătate de milion de brazilieni, ocupând locul al 6-lea în topul documentarelor cu cele mai mari încasări în istoria cinematografiei Braziliei.

Ora 20:00

Bicho de Sete Cabeças (A face din ţânţar armăsar)
(Brazilia 2000, 88 minute)
V.O: portugheză, subtitluri engleză
Regizor: Laís Bodanzky
Prezentare: Filmul prezintă viața lui Neto (Rodrigo Santoro), un tânăr care este internat într-un spital de psihiatrie după ce tatăl său descoperă o țigară de marijuana în sacoul său. În acest mediu, Neto se confruntă cu situații care întrec orice măsură. Filmul tratează problema drogurilor și a relației dintre tată și fiu, pe lângă cea a abuzurilor săvârșite în spitalele de psihiatrie.

Sâmbătă, 5 octombrie 2013
Ora 17:00
Os anos JK - Uma Trajetória Política (Anii JK) (Brazilia 1980, 110 minute)
V.O: portugheză, subtitluri engleză
Regizor: Sylvio Tendler
Prezentare: Filmul urmărește parcursul președintelui
Braziliei Juscelino Kubitschek, din momentul lansării sale în politică, perioada construcției Brasíliei și până la pierderea drepturilor politice. Lansat în anii de glorie ai dictaturii militare, filmul analizează concepte precum democrația și dezvoltarea, arătând unui popor care uitase deja ce însemna viața în libertate cum arăta o națiune în plină democrație, fapt care i-a și adus succesul. Filmul a ocupat cel de-al III-lea loc în topul celor mai vizionate documentare din istoria cinematografiei Braziliei, cu 800 de mii de spectatori.

Ora 19:00

São Bernardo (Brazilia 1972, 113 minute)
V.O: portugheză, subtitluri engleză
Regizor: Leon Hirszman
Prezentare: Având la bază romanul lui Graciliano Ramos, cu o coloană sonoră asigurată de Caetano Veloso, filmul urmărește parcursul lui Paulo Honório, un vânzător ambulant cu o situație modestă care însă reușește să se îmbogățească prin metode violente. Achiziționează moșia S. Bernardo și se căsătorește cu Madalena, o eminentă profesoară de la oraș. Conflictul
izbucnește în momentul în care Madalena refuză să fie tratată asemeni unei proprietăți. Filmul a avut premiera în 1972, devenind o operă de referință a cinematografiei braziliene datorită interpretărilor remarcabile ale actorilor Othon Bastos și Isabel Ribeiro.

Ora 21:00

A Suprema Felicidade (SUPREMA FERICIRE) (Brazilia 2010, 121 minute)
V.O: portugheză, subtitluri engleză
Regizor: Arnaldo Jabor
Prezentare: Rio de Janeiro, 1945. Paulo, un puști de 8 ani, sărbătorește alături de părinții săi, Marco (Dan Stulbach) și Sofia (Mariana Lima) sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Cel mai bun prieten al său este Cabeção, cei doi împărțind aceeași stradă și același colegiu iezuit unde învață. Încă din anii tinereții, Paulo se confruntă cu frustrarea tatălul său care nu și-a văzut visul împlinit, acela de a pilota avioane. Se apropie de Noel (Marco Nanini), bunicul său, un funcționar public boem care îi arată ce înseamnă viața de noapte a orașului Rio de Janeiro. Se îndrăgostește imediat de Deise, o tânără misterioasă cu o atitudine existențialistă. Relația lor nu merge iar Paulo ajunge să frecventeze, din ce în ce mai des, cartierul prostituatelor din acel oraș. Într-o bună zi, la cabaretul Eldorado, Paulo îl întâlnește pe tatăl său, trist și singur. Cei doi se îndrăgostesc de tânăra de numai 16 ani Marilyn care era obligată de mama sa să se dezbrace pentru clienți. În acel moment viețile celor doi capătă un sens nou prin restabilirea relației dintre Paulo și tatăl său și datorită aceastei povești de dragoste inopinantă.

Duminică, 6 octombrie 2013
Ora 17:30
ZICO NA REDE (Brazilia 2009, 60 minute)
V.O: portugheză, subtitluri engleză
Regizor: Paulo Roscio
Prezentare: Filmul documentar Zico, de Paulo Roscio, urmărește viața unuia dintre cei mai mari jucători de fotbal din Brazilia. Filmul povestește viața acestui idol prin intermediul unei serii de mărturii și a nenumăratelor goluri marcate de Galo de Quintino în întreaga sa carieră pe Maracanã, care devine scena principală a acțiunii, fie pentru echipa Flamengo, fie pentru selecționata Braziliei. Printre foștii colegi, ziariști și artiști, care vorbesc despre Zico se află și nume precum Carlos Alberto Santos, Edinho, Junior, pe lângă Celso Garcia, care a decedat la sfârșitul anului 2008. Vor putea fi vizionate pe ecran 150 dintre cele mai frumoase goluri din cariera jucătorului.

Ora 19:00

Se Eu Fosse Você 2 (DACĂ AȘ FI ÎN LOCUL TĂU 2)
(Brazilia 2009, 96 minute)
V.O: portugheză, subtitluri engleză
Regizor: Daniel Filho
Prezentare: Claudio și Helena sunt pe punctul de a se despărți. Li se întâmplă în schimb ceva ciudat, lucru care îi face să se înțeleagă mai bine unul pe celălalt.

Exploreaza subiecte similare:

Vinicius, Cartola - Música Para os Olhos, Memórias Póstumas, Jango, Bicho de Sete Cabeças, Os anos JK - Uma Trajetória Política, São Bernardo, A Suprema Felicidade, Se Eu Fosse Você 2

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 29 octombrie 2013 14:13
Mi se pare excelent ca raport pret/productie, fiind filme pe care orice cinefil impatimit ar trebui sa le incerce.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells