Weekendul acesta, New York-ul vine la Bucureşti

25 Apr 2014
12 scurtmetraje şi un live performance cu jazz şi funk la „ShortsUP via New York”

Viteză, libertate, curaj, diversitate: programul ediţiei ShortsUP din aprilie îşi extrage inspiraţia din viaţa newyorkezilor, o resursă inepuizabilă de poveşti, de multe ori excentrice şi surprinzătoare. ShortsUP via New York are loc sâmbătă, 26 aprilie şi duminică, 27 aprilie, de la 21.00, la CinemaPRO. Timp de mai bine de 2 ore, spectatorii bucureşteni vor descoperi New York-ul prin 12 scurtmetraje realizate de tinerii regizori din avangarda cinema-ului american independent. Acelaşi program de filme va rula în ambele seri ale evenimentului.

În filmele ShortsUP, istoria se scrie la fiecare colţ de stradă: în hip-hop-ul din Brooklyn, în barurile pline de imigranţi din Times Square, în clădirile de birouri găzduite de zgârie-nori impunători şi pe aleile liniştite din Central Park. Evenimentul aduce la un loc şase documentare puternice şi şase scurtmetraje de ficţiune cu viziuni diferite asupra oraşului care nu încetează să uimească.

Căutarea iubirii adevărate se poate transforma într-o vânătoare cu reguli neştiute, mai ales pe străzile din New York. Bob, un tânăr de 20 de ani, îşi cunoaşte jumătatea într-o noapte haotică şi ajunge la o întrebare chinuitoare: cum faci să transformi un one-night-stand într-o relaţie de-o viaţă? Filmul Parteneri (r. Pierre Stefanos, SUA, 2010) a luat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj LGBT la New York Film Festival şi Seattle Film Festival.

Câştigătorul premiului publicului pentru cel mai bun film scurt la Sundace Film Festival şi unul dintre cele mai apreciate scurtmetraje moderne, Bar Terminal (r. Stefan Nadelman, SUA, 2003), e un document viu al vieţii decadente din Manhattan. Pictural şi îndrăzneţ, filmul spune povestea unui bar american populat de clasa muncitoare irlandeză şi comunitatea afro-gay. Regizorul şi graficianul Stefan Nadelman s-a folosit de fotografii de arhivă pentru a scoate la iveală portretele fascinante ale newyorkezilor care au trecut pragul barului Terminal între 1972 şi 1982.

Tot din programul ShortsUP via New York face parte şi documentarul Aurul de sub Imperiu (r. Emily Kai Bock, SUA, 2013), o radiografie a scenei de muzică rap din Brooklyn, una dintre cele mai efervescente şi autentice mişcări muzicale a ultimilor ani. În muzică e important să fii tu însuţi, să–ţi păstrezi sinceritatea şi să-ţi spun povestea exact aşa cum e, spune unul din personajele filmului regizat de Emily Kai Bock.

Vibraţiile de jazz, funk, soul şi r&b din underground-ul muzical american vor ţine ritmul filmelor scurte înainte şi în pauza dintre proiecţii, într-un LIVE performance cu voce şi pian. Pentru unul din spectatorii ShortsUP, călătoria se va prelungi şi dincolo de ecranul cinema-ului, printr-un bilet de avion cu destinaţia New York ce va fi oferit ca premiu de compania aeriană Austrian Airlines, prin tragere la sorţi.

Biletele pentru ShortsUP Via New York costă 25 de lei pe seară şi pot fi achiziţionate în avans din reţeaua MyTicket sau Eventim, sau direct de pe www.shortsup.ro. Plata se poate face online iar printarea biletului acasă. Biletele pot fi achiziţionate şi direct la CinemaPRO, în limita locurilor disponibile, pe 26 şi 27 aprilie.

Alte știri din cinema

The Apprentice la Cannes: Sebastian Stan interpretează un tânăr Donald Trump într-un film ce relevă corupția din America anilor '70 și '80

Regizorul iranian Ali Abbasi a adus săptămâna aceasta în prim-plan la Cannes filmul The Apprentice, ce explorează ascensiunea lui Donald Trump, de la fiu de milionar la mogul imobiliar necruțător.

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Primele imagini cu Liam Hemsworth în rolul lui Geralt din Rivia pentru cel de-al patrulea sezon al seriei The Witcher

Fanii seriei "The Witcher" de pe Netflix vor avea parte de o schimbare majoră, odată cu preluarea rolului principal de către Liam Hemsworth în sezoanele 4 și 5

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 25 aprilie 2014 21:48
Cred ca prea putini isi vor face drum pe aici.dar cinefilii adevarati vor semna prezent.
alex_il_fenomeno pe 11 decembrie 2014 00:42
Cred ca au fost niste momente de neuitat, mai ales pentru amatorii genului.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells