Votaţi ce filme franceze să vedeţi la cinema!

de Cinemagia în 6 Nov 2014
Opt regizori intră în cursa în care publicul decide cine va câștiga sprijinul financiar oferit de TV5Monde pentru susținerea difuzării în cinematografele din România

Festivalul Filmului Francez, organizat de către Institutul Francez din România și Ambasada Franței, în perioada 31 octombrie – 9 noiembrie, la Cinema  Elvira Popescu din Bucureşti, dar şi la Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Sibiu şi Constanţa, lansează și la ediția din acest an secțiunea „Competiție”, a cărui scop este să aducă în lumina reflectoarelor regizorii aflați la primul sau al doilea lungmetraj. În acest an, opt regizori intră în cursa în care publicul decide cine va câștiga sprijinul financiar oferit de TV5Monde pentru susținerea difuzării în cinematografele din România.

Filmele selectate, pe care publicul le poate vota sunt:

Stele - Des étoiles, de Diana Gaye, cu Ralph Amoussou, Marième Demba Ly, Souleymane Seye Ndiaye. Filmul prezintă destinele a trei persoane, Sophie, Abdoulaye și Thierno care se intersectează și se împletesc. De la primele deziluzii la întâlnirile decisive, călătoria lor îi va conduce spre libertate. Filmul a fost distins la Festival Premiers Plans de la Angers 2014 cu Premiul Publicului.

Zilele de mâine - Les Lendemains, de Bénédicte Pagnot, care va fi prezentă la București și Timișoara. Filmul îi are ca protagoniști pe Pauline Parigot, Pauline Acquart, Marc Brunet și spune povestea lui Audrey, care, cu diploma de bacalaureat în buzunar, decide să-și continue studiile la facultatea din Rennes. Își părăsește coconul familial, prietena din copilărie, iubitul. Influențată de noua sa colocatară, descoperă militantismul politic. După un șir de dezamăgiri și dificultăți, întâlnește un grup de squatters tineri ai GRAL, care îi propun să trăiască altfel și îi oferă o nouă viziune asupra lumii. Vor experimenta împreună lucruri din ce în ce mai radicale. Distincții: Festivalul Premiers Plans de la Angers 2013, Premiul Publicului.

Buletinele de vot se pot depune în urna aflată la ieșirea din cinematograf, dar se poate vota și pe pagina de web: www.jevote.ro

Vandal, un film de Hélier Cisterne, cu Zinedine Benchenine, Chloé Lecerf, Emile Berling. Chérif, 15 ani, este un adolescent rebel și solitar. Depășită de situație, mama lui decide să-l trimită la unchii săi, la Strasbourg, unde trebuie să reia cursurile de calificare pentru zidari. Este ultima lui șansă. Noua sa viață începe să-l sufoce foarte repede pe Chérif. În același timp, în fiecare noapte, grafferii măzgălesc pereții orașului. El va descoperi prin aceștia o nouă lume. Distincții: Premiul Louis Delluc 2013, Cel mai bun film de debut.

Grand Central, de Rebecca Zlotowski, cu Tahar Rahim, Léa Seydoux, Olivier Gourmet. De la un loc de muncă la altul, Gary ajunge să fie angajat într-o centrală nucleară. Acolo, aproape de reactoare, unde radiațiile sunt cele mai puternice, se îndrăgostește de Karole, soția lui Toni. Dragostea interzisă și radiațiile îl contaminează lent pe Gary. Fiecare zi care trece devine o amenințare. Distincții: Festivalul de Film de la Cabourg - Journées romantiques 2013, Marele Premiu; Lumières de la presse étrangère 2014, Premiul pentru cea mai bună actriță şi Premiul special al juriului.

Vincent nu are solzi - Vincent n'a pas d'écailles, de Thomas Salvador. Cu Thomas Salvador, Vimala Pons, Youssef Hajdi. Este povestea lui Vincent ale cărui reflexe, forță și agilitate se intensifică în preajma apei. Nu a dezvăluit acest lucru nimănui. Mutându-se într-un sat, o întâlnește pe Lucie, se îndrăgostește și i se destăinuie. Distincții : selecționat în competiția Festivalului de la San Sebastian 2014.

Mercuriales, de Virgil Vernier, prezent la proiecția din București. Cu Philippine Stindel, Ana Neborac, Jad Solesme, film prezentat de Acid la Festivalul de la Cannes 2014.

Brooklyn, de Pascal Tessaud, cu KT Gorique, Rafal Uchiwa, Jalil Naciri. Coralie fuge din Elveția, țara ei natală, și debarcă la Paris pentru a-și încerca norocul în lumea rapului. În așteptarea acestui moment, își găsește o slujbă ca bucătăreasă într-o asociație de muzică la Saint-Denis. Acolo o întâlnește pe Issa, starul în ascensiune al orașului. Distincții: film prezentat de Acid la Festivalul de la Cannes 2014.

Tonnerre, un film de Guillaume Brac, cu: Vincent Macaigne, Solène Rigot,Bernard Ménez. Un rocker prea sentimental, o tânără indecisă, un tată bătrân și capricios. În orășelul Tonnerre, bucuriile dragostei se sting repede. O dispariție subită și neexplicată și iată că pasiunea cedează locul obsesiei. Distincții: Festivalul Internațional de Film Independent de la Bordeaux 2013, Lune d'or.

Publicul votant va fi, de asemenea premiat, în cadrul unei tombole, cu premii oferite de partenerii evenimentului, Orange, care oferă 2 telefoane 4G și 3 aparate de cafea Dolce Gusto oferite de Nestlé.

Exploreaza subiecte similare:

Des étoiles, Les lendemains, Vandal, Tonnerre, Mercuriales, Grand Central

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
RoTaRel pe 6 noiembrie 2014 22:56
am vizionat Vandal, in cadrul festivalului de la Iasi. pot spune ca este un film exceptional prin sentimentul oferit, mai ales tinerei generatii, de libertate, apartenenta sociala si visare.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells