Urzeala tronurilor: start magnific pentru următorul sezon

de Ştefan Dobroiu în 28 Iun 2016
Excelentul ultim episod din sezonul şase rearanjează perfect piesele Jocului Jocurilor

Cele 69 de minute ale celui mai recent episod din Urzeala tronurilor au fost atât de pline de momente şocante, încât satisfacţia privitorului e cu siguranţă mai mare decât la vizionarea, de exemplu, premierei de pe marile ecrane Ziua Independenţei: Renaşterea. Winds of Winter este unul dintre acele episoade care te fac să te bucuri că ai investit timp în episoadele anterioare, chiar dacă anumite momente ale acestora nu s-au ridicat la înălţimea aşteptărilor.

Atenţie, urmează spoilere din întregul sezon şase al serialului!

Ce impresionează la Winds of Winter este modul cum se redistribuie forţele în lupta pentru putere în Westeros. Ca spectator, nu îţi puteai dori alegeri scenaristice mai bune şi cu potenţial mai mare decât cele făcute de echipa condusă de David Benioff şi D.B. Weiss. Mai mult, dacă până la sfârşitul sezonului cinci cei care au citit deja cărţile lui George R.R. Martin mai cârteau că nu are rost să vizioneze serialul pentru că ştiu deja ce se întâmplă, iată că acum situaţia este cu totul alta: Game of Thrones face paşi buni pe un teritoriu complet necunoscut, sub atenta supraveghere a scriitorului.

De ce acest ultim episod are o atât de mare importanţă în poveste? În primul rând pentru că provoacă o serie de schimbări în cascadă în poziţia principalilor actori ai puterii din Westeros. În al doilea rând, pentru că schimbă o dată pentru totdeauna cel puţin două relaţii în sânul aceloraşi case, relaţii pe care serialul ne-a convins până acum că nu se vor schimba niciodată. Mai mult, Winds of Winter nu doar că prevesteşte un mare grad de instabilitate în Westeros, ci şi confirmă o dată pentru totdeauna ceea ce ni s-a spus încă din primul episod al serialului: mai devreme sau mai târziu, iarna se va lăsa peste cele şapte regate. Acum Regele Nopţii îşi pregăteşte atacul...

Sezonul şase reuşeşte să creeze un villain redutabil pentru continuarea aventurilor din Westeros. În cea mai consistentă îndepărtare de la mitologia din cărţile lui Martin, Regele Nopţii, liderul umblătorilor albi, primeşte o biografie: într-una din viziunile lui Bran aflăm că acesta a fost creat de Copiii Pădurii ca armă în lupta lor cu oamenii. Timp de milenii Regele nopţii a cutreierat ţinuturile îngheţate ale nordului, strângând oşteni în armata sa de morţi-vii. Venirea iernii face iminentă o înfruntare pe viaţă şi pe moarte între aceştia şi oameni.

Din punctul de vedere al scenariului, această direcţie prezintă şi atuuri, dar şi riscuri. Urzeala tronurilor este captivant mai ales datorită elementelor politice şi a intrigilor luptelor pentru influenţă şi putere. O concentrare a atenţiei spre acţiunile Regelui Nopţii este un teren propice doar pentru scene de luptă fără îndoială spectaculoase, dar mai puţin semnificative din punctul de vedere uman al poveştii. Încrâncenarea bătăliei bastarzilor va fi fără îndoială întrecută de răfuiala în viscol cu morţii-vii, dar tare nu am vrea ca Jocul Jocurilor să fie simplificat pentru explorarea acestei direcţii.

Deznodământul spectaculos al lui Winds of Winter zdruncină complet viitorul politic al Westeros. Daenerys (Emilia Clarke) se îndreaptă acum spre King's Landing, cu impresionanta ei armadă şi cei trei dragoni în stare să răstoarne sorţii oricărei bătălii. Alături de ea, Tyrion (Peter Dinklage), neîntrecut sfetnic redevenit Mâna Regelui.

După sinuciderea lui Tommen (Dean-Charles Chapman), pe tron se află acum Cersei (Lena Headey), doar că aceasta este acum aproape lipsită de putere. Fără moştenitori şi cu relaţia cu fratele ei Jaime (Nikolaj Coster-Waldau) probabil distrusă, Cersei devine ţinta cârtelilor supuşilor ei, dar şi a dorinţei de răzbunare a casei Tyrell, acum în alianţă cu regatul Dorne. Nu ne-am mira dacă Cersei îşi va afla sfârşitul în chiar primul episod al sezonului următor.

O altă relaţie distrusă de Winds of Winter este cea dintre Sansa (Sophie Turner) şi Jon Snow (Kit Harington). Deşi este moştenitoarea casei Stark, Sansa îl lasă pe Jon să devină lider în Winterfell. Dar eroismul său va avea nevoie de talentul tinerei Sansa în fragilele negocieri din Westeros, aşa cum Daenerys îşi putea obţine puterea doar cu ajutorul lui Tyrion. Şi un anumit moment de la finalul Winds of Winter sugerează că poate Sansa i-a cedat puterea prea repede lui Jon. Faptul că în sângele acestuia nu curge nicio picătură din sângele lui Ned Stark ar putea avea bătaie lungă în jocurile politice din sezonul următor. Un alt punct central va fi revenirea Aryei Stark (Maisie Williams). Protagonistă a unuia dintre cele mai şocante momente din Winds of Winter, Arya cu siguranţă va avea un rol cu greutate mai mare în următorul sezon din Urzeala tronurilor.

Care a fost momentul tău favorit din Winds of Winter?

Exploreaza subiecte similare:

Independence Day: Resurgence, Game of Thrones, David Benioff, D.B. Weiss, George R.R. Martin, Emilia Clarke, Peter Dinklage, Sophie Turner, Maisie Williams, Kit Harington, Lena Headey, Nikolaj Coster-Waldau, Dean-Charles Chapman

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Han_Solo pe 28 iunie 2016 15:45
Nu cred ca nici Sansa, nici LF se asteptau ca Jon Snow sa fie numit King in the North. Ned nu o fi tatal sau dar este unchiul. Iar poate Jon Snow nu are "claim" la Winterfel dar este mostenitorul de drept al Westeros-ului.
cristi_moldova pe 29 iunie 2016 12:17
Foarte bine punctat,deci practic este fratele lui Daenerys cea care cred ca-i va lasa tronul lui,fiind barbat.
Liviu2995 pe 1 iulie 2016 17:53
Dintre toti copiii Stark Jon Snow este cel mai Stark dintre toti. El a mostenit aparenta mamei lui care stim bine ca a fost confirmat ca e Lyanna Stark. Pe cand copiii lui Ned toti mai putin Arya au aparenta de Tully deci seamana mai mult cu Catelyn decat cu Ned. Asadar Jon "Snow" Strakgaryen merita sa fie rege al norduui si bineinteles daca in secret rhaegar s-a casatorit cu Lyanna atunci il face mostenitorul tronului de fier. O sa fie interesante relatiile care vor urma intre personaje mai ales cea intre Dany si Jon cand o sa se intalneasca. Este cam clar ca ultimele doua episoade s-au concetrat pe ridicarea din cenusa a celor doua case principale Stark si Targaryen. nu stiu daca ati observat dar la final cand au aparut creditele melodia care a sunat a fost un mix al theme-urilor Stark si Targaryan.
unkn0wn pe 28 iunie 2016 23:28
Din cate se aude actrita Lena Headey(Cersei) are contract pana in sezonul 8, deci sezonul urmator va supravietui.
JMF pe 29 iunie 2016 13:28
Jon Snow nu este fratele lui Daenerys, ci nepotul. Rhaegar Targaryen, adica tatal lui Jon Snow, a fost fratele mai mare al lui Daenerys Targaryen, amandoi fiind copiii regelui nebun.
Liviu2995 pe 1 iulie 2016 17:56
Corect aici. Insa o sa iti spun ceva amuzant,Dany si Jon sunt si veri de-al doilea . Pentru ca Fratele lui Daenerys era in acelasi timp si varul lui Dany pentru ca Aerys, tatal lor, s-a casatorit cu sora lui .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells