Totul despre Vagabondul

de Ştefan Dobroiu în 19 Aug 2013
Cel mai celebru film indian a făcut senzaţie şi în România

Fără să fie primul succes al lui Raj Kapoor, Vagabondul/The Tramp/Awaara l-a catapultat pe viitorul megastar bollywoodian în rândul zeilor cinematografului. Lansat în 1951, Vagabondul a influenţat generaţii de regizori şi a dovedit că lacrimogenul cinema bollywoodian poate să atingă şi alte coarde decât pe cele ale sufletelor mai sensibile. Totul a venit din mintea lui Raj Kapoor, care la doar 26 de ani a scris, produs, regizat şi interpretat rolul principal într-o producţie ce va bate recordul de încasări în mai multe ţări de pe glob. Iată mai jos aventura Vagabondului, film de mare succes şi în România.

Autorul acestor rânduri are foarte puţine amintiri cinematografice de dinainte de Revoluţie, dar una dintre ele priveşte giganticul rând la casa de bilete a cinematografului Patria din Ploieşti, rând ce se încolăcea nerăbdător în jurul întregii clădiri. Era o privelişte impresionantă chiar şi în vremuri când ştim prea bine că principala ocupaţie a românului era să stea la coadă... A fost prima întâlnire cu aşa-zisele filme "în două serii", căci e bine ştiut faptul că regizorii indieni nu prea erau în stare să spună "stop" şi îşi întindeau poveştile pe aproximativ trei ore. De la proiecţia propriu-zisă amintirile nu sunt prea multe, cea mai intensă fiind impresia că s-a întâmplat ceva tragic: prea multe persoane foşneau din batiste, în timp ce pe ecran siluete alb-negru se apropiau şi se îndepărtau pe ritmurile unor melodii cu ritmuri nefamiliare.

Poate că efectul filmului a fost nesemnificativ asupra unui preşcolar, dar nu acelaşi lucru se poate spune despre sutele de milioane de spectatori care s-au bucurat de filmul lui Raj Kapoor de-a lungul a şase decenii. Vagabondul a devenit un hit instant în India, ajungând producţia cu cele mai mari încasări din toate timpurile. Şi cine spune că cinema-ul popular nu are succes la marile festivaluri? Vagabondul a fost inclus în competiţia festivalului de la Cannes!

O adevărată senzaţie în întreaga Asie, filmul a avut mare succes în China, unde se crede că milioane de chinezi au fost la cinema pentru a vedea povestea de dragoste dintre sărmanul vagabond Raj (Kapoor) şi frumoasa Rita (Nargis). Conform cărţii "Tradiţii în cinema-ul mondial" de Linda Bladley, preşedintele Mao era unul din fanii filmului, liderul comunist apreciind atât subiectul, cât şi celebra melodie "Sunt un vagabond". În Rusia Vagabondul a avut între 40 şi 60 de milioane de spectatori, succesul fiind considerabil şi în Orientul Mijlociu şi Turcia, unde producţia s-a bucurat de o asemenea popularitate încât a avut parte de un remake câţiva ani mai târziu.

Dar succesul lui Awaara nu a fost doar regional. În 2012, filmul a fost inclus în topul celor mai importante producţii din toate timpurile compilat de revista Time, după ce în 2003 aceeaşi revistă îl aşezase printre cele mai bune zece filme indiene realizate vreodată. În România, fiecare dintre rarele proiecţii era aşteptată cu mare nerăbdare, filmul fiind inclus mai des în programul cinematografelor decât alte producţii de succes din ultimele decenii.

Fără a fi unicul succes din cariera lui Raj Kapoor, Vagabondul l-a făcut pe acesta să-şi consolideze poziţia la Bollywood şi să-şi transforme studioul RK Films într-una din cele mai puternice prezenţe din industria locală. În film joacă două generaţii şi trei membri ai aceleiaşi familii care va deveni cea mai puternică dinastie bollywoodiană. A patra generaţie include unele dintre cele mai cunoscute actriţe ale momentului, printre ele numărându-se Karisma Kapoor şi Kareena Kapoor. Vărul lor Ranbir Kapoor a avut parte de un mare succes în 2012 cu Barfi (de care s-ar putea să vorbim cât de curând), producţie unde foloseşte manierismele vagabondului bunicului său Raj Kapoor, o altă dovadă că efectele influenţei sale nu vor dispărea prea curând...

Exploreaza subiecte similare:

Raj Kapoor, Ranbir Kapoor, Karisma Kapoor, Kareena Kapoor, Awaara, Nargis

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
vladimir84 pe 19 august 2013 10:43
Impreuna cu "O floare si doi gradinari", "Lantul amintirilor", "Prietenii mei elefantii" au fost filmele copilariei pe care le vedeam de cate ori aveam ocazia
TheJesus pe 19 august 2013 14:26
Same
alex_il_fenomeno pe 27 august 2013 17:22
Un film memorabil, ca multe alte vechi indiene de care imi amintesc cu placere.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells