Top 2021. Preferințele românilor în materie de filme la cinema. Producțiile de acțiune preferate celor cu supereroi

de Marina Florea în 1 Dec 2021
De asemenea, filmul de animație ocupă un loc important în sufletul românilor

În ultima lună din calendar, Cinemagia trage linie și face topul preferințelor românilor în materie de filme lansate pe marile ecrane. Ce gen de filme iubește spectatorul român? La final de calendar aveam, an de an, profilul cinefilului român.

Dar, anul acesta suntem - ca în 2020 - într-o situație atipică: sălile de cinema sunt deschise publicului larg, dar funcționează la capacitate de 30%, iar accesul la filme e condiționat de purtarea măștii de protecție și de prezentarea Certificatului Verde. Super-producții și-au amânat lansarea, încasările celor ce au avut premiera au avut de suferit, iar în alcătuirea profilului cinefilului tipic trebuie să luăm în considerare noi date - anume disponibilitatea de a merge la cinema în condiții de criză sanitară (purtarea măștii e obligatorie, dar consumul de popcorn, suc și nachos nu este interzis), apoi disponibilitatea de a respecta regulile impuse de autorități (masca, Certificat de vaccinare), și capacitatea de a nu pierde plăcerea de a te lăsa cu totul învăluit de poveste și acțiune la un film în condițiile mai sus enumerate.

Alegem să prezentăm topul preferinței românilor și cifrele de box office în materie de filme de cinema în această zi de sărbătoare pentru a obține un gust dulce-amărui: serbăm Ziua Națională a României cu un clasament al preferinței românilor în materie de filme de cinema, dar nu putem să ignorăm că - pe parcursul anului - distribuitorii şi reprezentanţii cinematografelor au pronunţat nu o dată expresia „moartea cinematografelor”, prevestind un viitor sumbru pentru industria exploatării de filme.

În lumea aceasta concretă răscolită de Covid-19, românii au preferat mai mult filmele de acțiune și mai puțin cele cu supereroi (americani). Astfel, dacă în 2019, în topul preferințelor românilor Avengers: Endgame se situa pe primul loc, cu încasări de 14.401.724 lei, în fruntea clasamentului de anul acesta este Fast & Furious 9, cu încasări de 9.119.763 lei și 377.840 de spectatori.

Filmele cu supereroi nu au intrat anul acesta nici măcar în top 3 - Venom: Let There Be Carnage se află pe locul 5, cu încasări de 3.554.418 lei, Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings se află pe locul 7 (încasări de 2.925.795 lei), iar Black Widow pe locul 8 (cu bilete vândute în valoare de 2.866.408 lei).

Anul acesta, ca în 2019, an neafectat de pandemia de COVID 19 (noua tulpină de coronavirus a fost identificată pentru prima dată în orașul chinez Wuhan în decembrie 2019), filmul de animație ocupă un loc important în sufletul românilor. În 2019 Frozen II se situa pe locul 2 în clasamentul autohton, cu încasări de 13.455.484, iar anul acesta o altă animație ocupă locul 2 în top: Luca (Walt Disney Studios), cu încasări substanțial mai mici - de numai 4.391.690 - din cauza perioadelor în care cinematografele au fost închise ori accesul era limitat la 99 persoane, apoi la 50% din capacitate, după care la 30%.

Redăm, mai jos, TOP 10, ce ia în considerare doar încasările. Numărul de spectatori nu este furnizat de către toți distribuitorii români. Clasamentul complet și încasările se pot consulta la rubrica Box Office.

Top

1. Fast & Furious 9
2. Luca
3. Dune
4. No Time to Die
5. Venom: Let There Be Carnage
6. Jungle Cruise
7. Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings
8. Black Widow
9. Free Guy
10. The Conjuring: The Devil Made Me Do It.

11. Eternals

Exploreaza subiecte similare:

Black Widow, Venom: Let There Be Carnage, No Time to Die, Dune, Luca, Fast & Furious 9

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Serban9807 pe 2 decembrie 2021 01:25
Asta pentru ca nu prea au fost filme cu supereroi notabile. Fara Avengers, fara Spider-Man, fara Batman, fara Superman, fara X-Men. O sa vina No Way Home si o sa bata la fund toate filmele de actiune.
danny987 pe 2 decembrie 2021 11:07
Amin!
Phantom_sub pe 3 decembrie 2021 17:00
+ Matrix: Renaşterea, Vânătorii de fantome: Moştenirea luna asta.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells