The Salesman, deținătorul Oscarului pentru film străin, din 4 august în cinema. Subiectul filmului

de Cinemagia în 19 Iul 2017
The Salesman abordează complexitatea relaţiilor umane, mai ales în cadrul unei familii

The Salesman, în regia lui Asghar Farhadi, câștigător al Oscarului pentru Cel mai bun film străin al anului, se va lansa în cinematografele noastre în data de 4 august 2017. Coproducția Iran-Franța (2016) are mai multe premii obținute la Festivalul de Film de la Cannes, unde a concurat pentru prestigiosul Palme d'Or: Asghar Farhadi a câștigat premiul pentru scenariu, iar actorul Shahab Hosseini a luat premiul de interpretare.

The Salesman abordează complexitatea relaţiilor umane, mai ales în cadrul unei familii. „Este un cuplu obişnuit, cu propriile-i caracteristici. Ambii se învârt în sfera culturii şi joacă în piese de teatru. Însă se trezesc într-o situaţie care dezvăluie aspecte neaşteptate ale personalităţilor acestora”, spune regizorul iranian.

Legat de titlul filmului (The Salesman), ce îşi are ecoul în piesa lui Arthur Miller,regizorul spune că a citit Moartea unui Comis Voiajor pe vremea când era student. „Am fost foarte impresionat de această piesă, probabil datorită lucrurilor pe care le spune despre relaţiile interumane. Este o piesă foarte bogată, ce oferă mai multe unghiuri de perspectivă. Cea mai importantă componentă este critica socială a unei perioade din istorie în care transformarea bruscă a Americii urbane a dus la ruinarea unei anumite clase sociale. O categorie de oameni care nu s-au putut adapta la această modernizare rapidă, a fost strivită. În acest sens, piesa rezonează puternic cu situaţia actuală din ţara mea. Lucrurile se schimbă cu o viteză uluitoare şi trebuie să te adaptezi, altfel mori. Critica socială aflată la baza piesei este valabilă în continuare în ziua de azi în ţara noastră.

O altă latură a piesei e reprezentată de complexitatea relaţiilor sociale din cadrul familiei, mai ales în cuplul pe care îl formează comis-voiajorul şi Linda. Piesa are un puternic farmec afectiv, care pe lângă faptul că este foarte emoţionant, îndrumă publicul să se gândească la întrebări foarte subtile. După ce am hotărât ca personajele principale din film să facă parte dintr-o trupă de teatru şi să joace într-o piesă, opera lui Miller mi s-a părut foarte interesantă în măsura în care mi-a permis să stabilesc o paralelă cu viaţa personală a cuplului în jurul căruia este construit acest film. Pe scenă, Emad şi Rana joacă rolul unui comis-voiajor şi al soţiei acestuia. Iar în viaţa personală, fără să realizeze, urmează să se confrunte cu un comis-voiajor şi familia sa şi să-i hotărască soarta”.

Legat de faptul că Asghar Farhadi evocă dezvoltarea anarhică a Teheranului prin priveliştea pe care o au personajele de pe terasa noului apartament, regizorul mărturisește: „Azi, Teheranul seamănă foarte mult cu New York-ul descris de Miller la începutul piesei. Un oraş a cărei faţă se schimbă într-un ritm ameninţător, distrugând tot ce e vechi, livezi şi grădini, şi înlocuindu-le cu turnuri. Exact acesta este mediul în care trăiesc comis-voiajorii. Şi este o nouă paralelă între film şi piesă. Teheranul se schimbă într-un mod frenetic, anarhic, iraţional. Când un film spune povestea unei familii, în mod evident, casa are un rol principal. Acest lucru s-a observat deja în filmele mele anterioare. Şi de data aceasta, casa şi oraşul joacă un rol esenţial".

 

Exploreaza subiecte similare:

The Salesman, Asghar Farhadi, Arthur Miller

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells