Teodor Corban: „Îmi e suficient norocul de a mă fi născut în inepuizabila Românie”

de Gloria Sauciuc în 8 Feb 2017
Unul dintre actorii cei mai distribuiți ai momentului, Teodor Corban joacă în 6,9 pe scara Richter rolul unui fante trecut de prima tinerețe

Comedia cu momente muzicale 6,9 pe scara Richter, în regia lui Nae Caranfil, rulează de trei săptămâni în cinematografele noastre, fiind văzută până acum de peste 25.000 de români. Filmul care ironizează, printre altele, fobiile colective (cum ar fi frica de cutremur) poate fi văzut în continuare în orașele din țară. Teodor Corban, unul dintre actorii cei mai distribuiți ai momentului, joacă în acest film rolul unui fante, „Daddy”, în vârstă de vreo 60 de ani, cu vervă, care debordează de energie, manipulator al celor din jur. Actorul ieșean a răspuns întrebărilor Cinemagia despre rol, frici colective și proiecte viitoare.

Dar, înainte de a parcurge interviul, iată despre ce este vorba în comedia 6,9 pe scara Richter. Antonov (Laurențiu Bănescu) este un tânăr actor de teatru care navighează cu greu între un rol complicat într-un musical, o nevastă geloasă până la depresie (Maria Obretin) și obsesia marelui cutremur devastator, anunțat ca iminent de toți „experții”. Însă „adevăratul” cutremur pentru el se dovedește a fi re-apariția intempestivă a propriului său tată (Teodor Corban), după decenii de absență. Manipulator și amoral, tatăl se instalează în universul fiului, confiscându-l cu totul și bulversându-i existența. Tony-actorul, soția sa instabilă psihic, tatăl hedonist și frumoasa (deși mult prea tânăra) iubită a acestuia (Simona Arsu), evoluează împreună într-un „cadril" tragi-comic, în așteptarea unui dezastru seismic și a unei premiere teatrale unde, cel puțin în intenții, „toată lumea râde, cântă și dansează".

Personajul dvs, Daddy, e unul pur de comedie, care își accceptă cu candoare postura, și nu are acea latură sumbră pe care o au restul personajelor (depresia lui Kitty sau obsesia față de cutremure a lui Antonov). E singurul imun la depresiile și obsesiile celorlalți. A fost acest lucru un impediment sau un stimulent în construirea personajului?

Teodor Corban: E un personaj care îşi asumă viața ca pe un joc, tocmai pentru a contrapuncta lumii din jurul său aflate în degringoladă. Nae Caranfil l-a vrut aşa, ca pe un rezoner vesel al unei lumi prea agitate. Problema mea a constat în a mă adapta la „cinema”-ul lui Caranfil, eu fiind oarecum tributar altui gen de film, să-i zicem „minimalist”.

Venirea cutremurului e una dintre obsesiile colective ale românilor. Filmul însuși e despre această spaimă colectivă. Iar Daddy pare imun la ea. Totuși, ce alte spaime colective împărtășiți cu restul românilor dumneavoastră, actorul, omul Teodor Corban?

Teodor Corban: E ceva în gena poporului nostru care ne predispune la a fi prăpăstioşi, fatalişti, sau plini de angoase, din care ne hrănim cu voluptate; suntem la vecinătate cu masochismul. Filmul atinge nu intâmplător această caracteristică a românilor şi, nu intâmplător, o tratează ironic. Eu sunt un om echilibrat, bine ancorat în realitate, nu sunt bântuit de spaime şi conspirații mondiale. Îmi e suficient norocul de a mă fi născut în inepuizabila Românie, care îmi oferă de 60 de ani lucruri uluitoare...

Pentru cititorii Cinemagia din Iași - care este locul dvs preferat din orașul natal, locul in care ati evoluat și v-ați făcut o carieră?

Teodor Corban: Locuri preferate în Iaşi sunt mai multe. Le degust în funcție de ce mă leagă de ele prin amintiri, sau prin ce mă provoacă astăzi. Dar haideți să vă răstorn întrebarea şi s-o formulez aşa: „Care e locul din Iaşi pentru care ați suferi cel mai tare dacă oraşul ar dispărea?" Haha, cam fatalistă întrebarea, dar în ton cu filmul. Şi... să enumerăm: Teatrul Național, Palatul Culturii, strada Cuza Vodă, Copoul, Țicăul şi.... tot Iaşul.

Având și un background în teatru, cu ce personaj de pe scenă îl asociați pe Daddy cel din 6,9 pe scara Richter?

Teodor Corban: Nu cred că am un corespondent al lui Daddy pe scenă. Şi nu obişnuiesc să împrumut mijloacele de expresie ale unui personaj pentru a le folosi la un altul. Ştiu doar că l-am îndrăgit pe Daddy de când am citit scenariul.

Ce proiecte de film aveți în derulare? În ce proiecte de teatru sunteți implicat în acest moment?

Teodor Corban: Momentan lucrez la un serial de comedie care va apărea curând la Pro Tv şi la teatru voi începe în primăvară munca la un spectacol pe un text extraordinar de bun. Cum se cheamă proiectele? Vă mai fierb puțin, dar veți afla la timpul potrivit.

Exploreaza subiecte similare:

69 pe scara Richter, Teodor Corban

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells