Star Wars: Ultimii Jedi, o imprevizibilă bătălie pentru soarta galaxiei

de Ştefan Dobroiu în 13 Dec 2017
Cu acest sequel mai mult decât onorabil, Rian Johnson devine un star Disney

Eroism, sacrificiu, anihilare şi abnegaţie, iată punctele cardinale ale premierei Star Wars: Ultimii Jedi, filmul sfârşitului lui 2017, în faţa căruia se vor înclina publicul şi cinematografele. Şi nu obligatoriu datorită acestor puncte cardinale, ci datorită faptului că la intersecţia lor se află Spectacolul. Iată mai jos ce ţi-ar putea plăcea la aşteptata continuare.

Regizorul Rian Johnson (Looper) preia frâiele francizei şi scrie de unul singur sequelul (spre comparaţie, Trezirea Forţei a fost coscris de Laurence Kasdan, ca punte de legătură cu trilogia originală), omagiind universul creat de George Lucas. Rezultă cel mai lung film Star Wars, dar cu o poveste care reuşeşte din plin să învingă plictiseala, chiar şi pentru cei care nu se numără printre fanii împătimiţi ai francizei.

Povestea începe exact acolo unde a rămas la sfârşitul filmului din 2015. Luke Skywalker (Mark Hamill) are parte de o vizită neaşteptată pe planeta Ahch-To, unde Rey (Daisy Ridley) insistă să afle tainele extraordinarei puteri care a ajutat-o să-l înfrunte pe întunecatul Kylo Ren (Adam Driver). În acelaşi timp, Rezistenţa condusă de prinţesa Leia (Carrie Fisher) insistă să înfrunte Ordinul Întâi, dejucând planurile liderului suprem Snoke (Andy Serkis, prin tehnologia motion capture) şi ale aghiotanţilor săi conduşi de generalul Hux (Domhnall Gleeson). Înfruntarea suferă din cauza unui echilibru evident în favoarea Ordinului, dar asta nu înseamnă că Rezistenţa şi-a jucat toate cărţile, chiar dacă a fost din greu lovită de moartea lui Han Solo.

Prima gigantică reuşită a filmului este faptul că înşeală încontinuu aşteptările publicului. Da, este un blockbuster făcut după reţeta filmelor anterioare, iar povestea respectă până la literă canonul Star Wars, dar atât provocările eroilor, cât şi soluţiile găsite de aceştia curg logic şi imprevizibil, fără scurtături care jignesc inteligenţa spectatorilor şi fără să copieze aventuri anterioare, aşa cum făcea Trezirea Forţei. Povestea merge mai departe, universul se extinde, personajele mor sau supravieţuiesc, inima Rezistenţei bate în continuare, iar speranţa pentru un univers liber de un regim totalitar refuză să se stingă, chiar dacă sorţii par să încline în defavoarea ei.

Ultimii Jedi funcţionează atât ca poveste de sine-stătătoare (unele voci spun că filmul poate fi văzut, cu aceeaşi implicare, chiar şi de cei care nu sunt la curent cu universul Star Wars, dar nu credem că lucrurile stau chiar aşa), cât şi ca o punte către Episodul IX, care ar trebui să ofere o rezolvare, cu un câştig de o parte sau de a alta, a conflictului între Rezistenţă şi aparent invincibilul Ordin Întâi.

Unul din aspectele pe care reuşeşte să le sublinieze Ultimii Jedi este cât de uşor a fost pentru spectatori, chiar şi de către cei care au acuzat, ca şi noi, că Trezirea Forţei e doar o reiterare actualizată a unui film din trilogia originală, să se întoarcă în universul Star Wars. Nişte necunoscuţi înainte de decembrie 2015, Rey, Finn (John Boyega) şi Poe Dameron (Oscar Isaac) confirmă că sunt moştenitori de nădejde ai trio-ului format de Luke Skywalker, Han Solo şi Leia în trilogia originală.

Un film de văzut pe un ecran cât mai mare.

Exploreaza subiecte similare:

Star Wars: The Last Jedi, Looper, Rian Johnson, Adam Driver, Carrie Fisher, Daisy Ridley, John Boyega, Andy Serkis, Oscar Isaac, Mark Hamill, Domhnall Gleeson

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
White1 pe 13 decembrie 2017 18:49
Dezechilibru evident*
ishmael pe 14 decembrie 2017 09:50
Trezirea fortei a fost simpatic pentru ca Rey chiar este in personaj bine interpretat si familiar prin revenirea personajelor din seriile initiale, insa "raii" au fost meah: Kylo Ren a fost neconvingator, Hux mi s-a parut amuzant cum incerca sa para autoritar iar Snoke hilar. Nu zic ca este o ciorba reincalzita, insa Rogue One a fost mult mai bun: o poveste frumoasa, emotionanta, actiune captivanta si mult curaj pt final. E clar ca nu au cum sa vina cu in alt epic al povestii (batalia intre Bine si Rau) dar totul e deja previzibil
Qube86 pe 14 decembrie 2017 16:45
Indiferent de cat de slab sau bun va fi...incasarile vor fi iarasi enorme...parerea mea !
Au avut o strategie de marketing incredibila...
Ii ajuta si perioada asta in care este lansat (si asta a fost gandita special pentru incasari) !
Oricate critici si-a atras, isi atrage si va atrage in continuare (ceva previzibil) aceasta serie va avea mereu succes atat timp cat vor fi spectatori disponibili sa-si investeasca banii in ea...
Si...credeti-ma ca (din ce am observat de cand drepturile ''Star Wars'' au fost cumparate de Disney) aceasta serie a reusit deja sa-si creeze cel putin inca vreo 3-4 generatii de noi fani !
Toate produsele legate de ea genereaza un imens profit...si asta numai din ce am observat la noi !
Eu am fost, sunt si voi fi mereu un fan al acestei serii...Am crescut cu ea si am indragit-o din primul si pana in ultimul minut pe care am reusit pana acum sa-l vizionez (chiar daca nu toate filmele s-au ridicat la ceea ce ma asteptam din partea lor)...
Oricat de rau mi-a parut dupa ce am aflat de vanzarea drepturilor francizei de catre G. Lucas catre Disney (mai ales dupa vizionarea ''Episode VII'' )...am fost de 3 ori mai bucuros dupa ce am vazut ca lucrurile pot in continuare merge la fel (daca nu chiar mai bine) pentru aceasta franciza (asta dupa ce am vizionat ''Rogue One'' ) !
Pentru mine favoritul de pana acum a ramas in continuare ''Episode V''...
Chiar daca e posibil ca nici macar acest episod sa nu il intreaca, eu sper totusi ca macar sa se apropie de valoarea celei de-a 5-a parti !
Oricum...daca e sa ma iau dupa ce am citit pana acum pe net dintre parerile celor ce au vizionat deja filmul...aceasta franciza mai are inca multe spus !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells