Situaţia regizorului ucrainean Oleg Sentsov, arestat pentru acuzaţii de terorism, se agravează

de Gloria Sauciuc în 28 Feb 2015
Sentsov a fost bătut, sufocat cu o pungă de plastic, dezbrăcat şi ameninţat cu violul pentru a i se smulge o mărturisire

Mike Downey, vicepreşedintele Academiei Europene de Film, vrea să facă publicului cunoscută situaţia regizorului ucrainean Oleg Senţov, arestat pentru acuzaţii de terorism, anunță Variety.

Regizorul ucrainean a ajuns în atenţia comunităţii lumii filmului odată cu Gamer, care a avut o premieră ce a trezit elogii la Rotterdam Film Festival. Inspirat de clubul de computere şi jocuri video pentru copii pe care Senţov/Sentsov însuşi l-a înfiinţat, Gamer a fost proiectat în cadrul secţiunii Bright Future, dedicată debutanţilor care dovedesc talent în cinematografie. Totuşi, „viitorul luminos” al lui Sentsov constă, la ora actuală, în perspectiva a 20 de ani într-o închisoare din Rusia, acolo unde se află arestat sub acuzaţia de terorism. Senţov a fost arestat în oraşul său natal, Simferopol, din Crimeea, în mai 2014.

De atunci încoace regizorul este închis sub acuzaţii fabricate, în cunoscuta închisoare Lefortovo din Moscova, fiind cel mai probabil supus la torturi şi refuzându-i-se contactul că oficiali ucrainieni. Senţov, de 38 de ani, nu şi-a mai văzut de la arestare încoace copiii, pe Alina de 12 ani şi pe Vlad de 9 ani. Analiştii politici consideră că autorităţile ruse, hotărâte să consolideze anexarea Crimeei şi a altor porţiuni din Ucraina, încearcă să îl constrângă pe Senţov să depună mărturie contra unor politicieni din Ucraina.

Senţov este unul dintre cei patru ucrainieni (ceilalţi sunt Ghennadi Afanasiev, Alexei Chirnigo şi Alexander Kolchenko) deţinuţi la Moscova sub acuzaţii de terorism. Arestarea lui Sentsov a venit ca urmare a opoziţiei marcante vizavi de anexarea Crimeei. Senţov a fost unul dintre membrii proeminenţi ai mişcării Euromaidanului, cea care a răsturnat guvernul corupt pro-rus al lui Viktor Ianukovici în februarie 2014.

Sentsov a fost arestat de către poliţia secretă rusă în mai 2014 la Simferopol, după ce acesta ducea alimente soldaţilor ucrainieni asediaţi de către trupele ruseşti, şi după ce organizase convoaie pentru a protesta contra preluării de către ruşi a Crimeei. Sentsov a fost bătut, sufocat cu o pungă de plastic, dezbrăcat şi ameninţat cu violul pentru a i se smulge o mărturisire.

„Infracţiunile” de care a fost acuzat regizorul de către serviciul rus de securitate sunt prezumptive organizări de atentate împotriva podurilor, a liniilor electrice şi a monumentelor „Zilei Victoriei asupra Germaniei naziste”. De asemenea, este acuzat că ar fi membru al „Sectorului de dreapta”, o organizaţie radicală a naţionaliştilor ucrainieni.

Exploreaza subiecte similare:

Oleg Sentsov

Alte știri din cinema

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Părerea ta

Spune-ţi părerea
XShadowX pe 1 martie 2015 09:56
Fantastic ... zici ca totul e scenariul unui film
Bayard pe 1 martie 2015 14:52
Si cant de gandesti ca sunt pline forumurile romanesti de mesaje de sustinere a lui Putin si antiamericane.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells