SF-ul Europa Report, cu Anamaria Marinca, are tensiune şi emoţie

de Gloria Sauciuc în 25 Iul 2013
Construit pe formula „found-footage”, SF-ul are ca premisă o descoperire NASA din 2011

Anamaria Marinca este pilot în Sf-ul Europa Report, tensionant chiar în absenţa unei formule hollywoodiene şi impresionant prin reacţiile umane ale protagoniştilor în situaţii limită.

Cu acţiunea desfăşurându-se preponderent în spaţiul claustrant al navei Europa Unu, SF-ul Europa Report ne-a amintit de clasicul The Andromeda Strain: scenografic totul este foarte actual, dar minimalist, decorul nu variază decât spre final, când are loc descinderea pe satelit.

Construit pe formula „found-footage”, cu şefi ai Europa Ventures, o firmă privată ce a finanţat misiunea pe Europa încercând să reconstituie evenimentele, thrillerul alternează testimonialele cu scene din interiorul navei şi cu flashback-uri, acest tip de montaj dând ritm întregului film. Cei şase astronauţi sunt prezentaţi în acţiunile lor repetitive pe navă, până să ajungă la destinaţie. Evenimentele ies din curgerea lor monotonă o dată cu întreruperea comunicării cu baza. Primejdiile inerente explorărilor spaţiale nu întârzie să apară, aducând tensiune spectatorului.

Dacă în interiorul navei camera regizorului ecuadorian Sebastián Cordero (nominalizat la Premiul Un Certain Regard pentru Cronici, 2004) ne face observatori distanţi ai evenimentelor, odată ajunşi pe suprafaţa satelitului, camera se fixează pe chipul exploratorului - emoţiile protagonistului ni se transferă, satelitul Europa ni se dezvăluie preponderent din reacţiile astronautului. Uimirea, exaltarea pe care o citim pe chipul biologului marin Dr. Katya Petrovna (Karolina Wydra) fac portretul acestei lumi noi. Desigur, avem şi imagini ale suprafeţei satelitului, şi imagini subacvatice, rămânând să vă lăsăm pe voi să descoperiţi, alături de protagonişti, dacă există viaţă pe Europa. Faceţi această călătorie, nu o să vă pară rău!

Premisa e inspirată de o descoperire NASA datând din 2011: sub suprafaţa îngheţată a Europa, satelitul planetei Jupiter, există lacuri ce ar putea ascunde forme de viaţă. Formula „material găsit” şi testimonialele dau SF-ului Europa Report un realism apropiat documentarelor, ceea ce ne apropie foarte mult de poveste şi de personaje.

Dincolo de prezenţa Anamariei Marinca, pe care Sebastián Cordero o lasă de multe ori singură în faţa camerei de filmat pentru testimoniale, ne-a bucurat să-l vedem pe suedezul Michael Nyqvist (The Girl with the Dragon Tattoo) în rolul inginerului şef Andrei Blok şi pe Christian Camargo. Sharlto Copley, Wikus în SF-ul District 9, oferă unul dintre cele mai
emoţionante momente în Europa Report. Dorul său de casă, combinat cu dorinţa de a explora şi destinul lui ne vor mişca.

Filmul are 69% cronici pozitive pe rottentomatoes.com, Indie Wire l-a cotat cu 75 de puncte, iar Variety cu 70 din 100.

Exploreaza subiecte similare:

Anamaria marinca, Europa Report, The Andromeda Strain, Sebastián Cordero, Karolina Wydra, Michael Nyqvist, The Girl With the Dragon Tattoo, Christian Camargo, Sharlto Copley, District 9, Cronicas

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Han_Solo pe 25 iulie 2013 11:18
Calatoria pana la Europa a durat in jur de 22 luni. Daca nu ma insel, este afisat un cronometru in dreptul ecranului. Dupa 6 luni au pierdut legatura cu Pamantul iar copilui personajului intrepretat de Sharlto Copley va implinii 6 ani cand acesta se va intoarce pe Pamant la finele misiunii(poate de aici confuzia?). Deci, daca nu cumva aveau in plan sa stea 2 ani si ceva pe Europa, calatoria nu era programata sa dureze 6 ani:).
PS: Foarte bun filmu.

Bayard pe 25 iulie 2013 15:55
found-footage?? :((
Sorin87 pe 25 iulie 2013 18:24
abia astept sa apara filmul ca imi place foarte mult trailerul
kayapo pe 25 iulie 2013 18:38
Film ul a aparut pe mai multe site uri de torrent, il gasesti pe Filelist!
kayapo pe 25 iulie 2013 18:40
Filmul*

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells