SF-ul Altered Carbon: violent, sexy şi extrem de ambiţios

de Ştefan Dobroiu în 10 Feb 2018
Superproducţia Netflix explorează viitorul îndepărtat al omenirii

Costisitorul serial Netflix face ceea ce puţine opere de ficţiune se încumetă să facă: înfăţişează un viitor îndepărtat, construind de la zero o lume cu caracteristici speciale. Este uimitor faptul că Altered Carbon a fost primit cu reticenţă de critici (coeficient de 6 pe Metacritic şi Rottentomatoes), pentru că depăşeşte în ambiţie şi curaj cele mai multe seriale americane din ultimul deceniu. Iată mai jos de ce ţi-ar putea plăcea primul sezon de zece episoade.

Acţiunea are loc 350 de ani în viitor, când omenirea a colonizat mai multe planete. Tehnologia permite digitalizarea conştiinţei, ceea ce face posibilă transferarea ei într-un nou corp. Trupul uman nici nu mai e numit trup, ci "husă" (în engleză "sleeve"). În acest context, conştiinţa unui soldat condamnat la moarte în trecut, Takeshi Kovacs (Will Yun Lee) este transferată în corpul unui poliţist, Ryker (Joel Kinnaman). Kovacs va afla repede că cel care l-a readus la viaţă este un magnat nemuritor, Bancroft (James Purefoy), ucis în condiţii misterioase.

Citeşte aici despre Counterpart, un alt serial recent care creează o lume specială.

Da, ucis în condiţii misterioase şi readus la viaţă într-o clonă cu ajutorul tehnologiei. Doar că decalajul de timp dintre back up-ul memoriei şi readucerea la viaţă a lui Bancroft face ca acesta să nu aibă habar cine îi e asasinul. Este sarcina lui Kovacs să afle ce s-a întâmplat, iar investigaţia i-o va scoate în cale pe poliţista Ortega (Martha Higareda). Faptul că aceasta este fosta iubită a lui Ryker va face imprevzibilă relaţia ei cu Kovacs.

Influenţat evident de Blade Runner, serialul se bazează pe cartea omonimă a britanicului Richard K. Morgan, laureată cu premiul Philip K. Dick. În diverse forme şi cu diverse bugete, ecranizarea a fost în lucru încă din 2002, anul când a apărut romanul, dar combinaţia de violenţă, filozofie şi nuditate a făcut multe studiouri să dea înapoi. E meritul Netflix că a dat undă verde proiectului, iar analiştii de la Hollywood sunt de părere că Altered Carbon este serialul cu cel mai mare buget din istoria companiei, cu sume cheltuite pe un episod comparabile cu cele pentru superhitul Urzeala tronurilor.

Rezultatul? Altered Carbon reueşte să creeze o lume aparte convingătoare. Este o lume a inteligenţei artificiale, a virtualului, a cruzimii şi a lipsei de responsabilitate. O lume colorată, parcă făcută doar din lumină orbitoare şi întuneric. Iar transferul conştiinţei lasă loc pentru o mulţime de discuţii despre natura umană, despre moarte, dragoste, sexualitate şi religie. Când eşti suficient de bogat pentru a reînvia la nesfârşit nu ai dreptul să te consideri zeu?

Într-una dintre cele mai bizare scene, Bancroft aduce daruri într-o tabără de refugiaţi, iar mediul toxic îl face să moară în faţa sărmanilor care îl privesc cu adulaţie. Aflăm curând că Bancroft revine săptămână de săptămână pentru acest spectacol morbid. Cum să nu fie considerat un zeu nemuritor? Cum să nu se considere el un zeu nemuritor, de neatins în turnul său, deasupra legii şi a omenilor obişnuiţi? Ca spectator, cum să nu apreciezi şi să nu fii intrigat de complexa problematică a serialului?

Dar Altered Carbon nu este doar pentru fanii dilemelor morale. Investigaţia lui Kovacs îl va purta prin toate straturile societăţii, punându-i la încercare toate aptitudinile, de la lupte corp la corp la violente înfruntări armate. Flashback-uri din trecut adaugă spectacol şi profunzime unei poveşti ce traversează mai multe secole şi are mari şanse să te prindă foarte repede în mreje. Altered Carbon are câteva probleme de concepţie, coerenţă şi ritm, dar acestea sunt neglijabile în comparaţie cu ambiţia scenariului şi complexitatea aventurilor protagoniştilor.

Exploreaza subiecte similare:

Joel Kinnaman, Blade Runner, Altered Carbon, James Purefoy, Martha Higareda, Will Yun Lee, Counterpart

Alte știri din cinema

Glass: dansul superputerilor şi al aşteptărilor

Este noul film al lui M. Night Shyamalan o dezamăgire?

În culisele comediei Faci sau taci: 20 de episoade de making-of

Distribuţia comediei „Faci sau Taci” poate fi observată într-un cadru diferit de cel în care publicul are ocazia să îi urmărească de obicei pe Augustin Viziru, Cătălin Cazacu, Codin Maticiuc, Diana Dumitrescu, Monica Bârlădeanu etc

Filmările la Black Widow vor începe în luna februarie

Scarlett Johansson reia partitura supereroinei într-un film de sine stătător

Oscar 2019 – Netflix a primit mai multe nominalizări decât în toţi anii de până acum

Compania de streaming face istorie cu 15 nominalizări primite

Părerea ta

Spune-ţi părerea
kamikaze1996 pe 10 februarie 2018 20:21
Imi place foarte mult, e un serial reusit.
Phantom_sub pe 11 februarie 2018 09:29
Am văzut primele şase episoade. E mişto, ce să mai!
Qube86 pe 14 februarie 2018 16:44
E un serial bun, dar se putea mult mai bine...parerea mea !
In spatele lui se simte influenta altor opere de succes !
Si...bugetul asta urias pe care pretinde ca l-a avut nu prea reuseste sa fie justificat !
CGI-ul si soundtrack-ul cel putin puteau fi facute cu mult mai bine !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells