Serialul Feud: „Phony Cunt” contra „Queen Bitch”

de Ştefan Dobroiu în 15 Mar 2017
Hitul lui Ryan Murphy a primit deja undă verde pentru al doilea sezon

Cu greu poţi găsi în istoria Hollywood-ului o rivalitate mai notorie decât cea dintre Joan Crawford şi Bette Davis. Staruri incontestabile şi amândouă câştigătoare de Oscar, în anii '60 îşi văd carierele în declin şi acceptă inimaginabilul: să joace împreună în horror-ul What Ever Happened to Baby Jane? Scandalurile de pe platourile de filmare şi ura neţărmurită dintre cele două dive sunt punctul de pornire al serialului Feud, creat de Ryan Murphy (Nip/Tuck, Glee, American Horror Story) pentru postul FX. Seria-antologie a primit deja undă verde pentru un al doilea sezon, care va explora relaţia dintre prinţesa Diana şi prinţul Charles.

Un potenţial câştigător de premii la anul, Feud ni le arată pe Jessica Lange şi Susan Sarandon în rolurile lui Crawford (căreia Davis îi spunea „phony cunt") şi Davis (căreia Crawford îi spunea, printre multe altele, „queen bitch"). Sunt două roluri extraordinare, din care cele două actriţe se înfruptă cu poftă, reuşind, împreună cu scenariul inspirat şi replicile savuroase, să omagieze o perioadă de glorie a Hollywood-ului, dar şi să discute relevant despre rolul decorativ al femeii, oricât de premiate şi adulate, în Cetatea filmului.

Astăzi, când starurile au o armată de specialişti în PR care le decid fiecare gest şi fiecare cuvânt, o relaţie precum cea dintre Crawford şi Davis ar fi imposibilă. De aici şi plăcerea (aproape vinovată) a spectatorului lui Feud, care se transformă într-un adevărat voyeur al intimităţii celor două staruri. Scenariul nu se teme de explicit şi incomod, iar Murphy îşi pune la bătaie urechea pentru replicile cu dublu înţeles. În primul episod, de exemplu, aflăm că Joan Crawford era la limita finanţelor. Menanjera ei, Mamasita, îi spune că grădinarii se plâng că nu au fost plătiţi de două luni şi Crawford întreabă: „Şi tu ce le-ai zis?" „Că e o onoare să-i tundă tufişul d-rei Crawford şi să-şi ţină gura". Este doar un aperitiv pentru ce va urma.

Dar aceasă duşmănie de proporţii biblice, aşa cum este descrisă ea de Olivia De Havilland (Catherine Zeta-Jones) într-un interviu inclus în serial, este doar coloana vertebrală a lui Feud. Ryan Murphy aduce pe ecran o lume mult mai complexă decât o suită de certuri şi discuţii în contradictoriu. Vorbeşte despre faimă, dependenţa de ea, frumuseţe şi cum e ea folosită, tinereţe şi importanţa ei la Hollywood. Da, starurile îţi iau ochii, dar în spatele lor sunt multe, multe alte persoane, reacţii şi interese, iar Murphy le foloseşte şi le arată inspirat pentru a omagia Hollywood-ul şi în acelaşi timp pentru a dezvălui dedesubturile sumbre ale unei lumi în care fiecare zâmbet larg poate ascunde un pumnal gata să fie înfipt în spate.

Stanley Tucci îl interpretează pe James Warner, liderul Warner Brothers şi cel care este considerat a fi catalizatorul extraordinarei ranchiune dintre Davis şi Crawford. „Pe măsură ce trec anii, whisky-ul devine mai bun, dar muierile se acresc", spune el. E doar o mostră a sexismului etern al Hollywood-ului, unde talentul ajută, dar trupul poate garanta ascensiunea în carieră. O viziune mai de bun-simţ este dată de regizorul Robert Aldrich (Alfred Molina), prins la mijloc între studiouri şi cele două scorpii dezlănţuite. Cele trei personaje sunt folosite şi pentru a explora ruptura dintre viaţa profesională şi cea de familie, dar şi una din legile Hollywood-ului: oricâte oscaruri ai avea şi oricât de celebră ai fi, în ziua de filmare te scoli la 5 dimineaţa şi toată ziua faci ce-ţi spune regizorul.

Feud este fără îndoială un nou hit pentru Ryan Murphy şi nu ne-ar mira deloc ca la anul serialul să câştige o mulţime de premii dedicate producţiilor TV. Cele două episoade din cele opt ale sezonului recomandă Feud drept unul dintre cele mai lăudabile proiecte de televiziune ale lui 2017.

Exploreaza subiecte similare:

Feud , What Ever Happened to Baby Jane?, Susan Sarandon, Bette Davis, Jessica Lange, Ryan Murphy, Alfred Molina, Stanley Tucci, Catherine Zeta-Jones, Olivia De Havilland

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells