Se fac înscrieri la Aristoteles Workshop 2018. Adina Pintilie spune că aici a învățat „mai mult decât în trei ani la facultate”

de Cinemagia în 8 Mai 2018
Aplicațiile pentru ediția din 2018 se primesc online, până pe 1 iunie 2018

În 2018, Aristoteles Workshop are loc între 1 și 31 august, la Baru Mare, în județul Hunedoara, în complexul Baru Mare al Universității Babes Bolyai. Competiția este deschisă tinerilor creatori din întreaga lume: regizori, cameramani și monteuri. Aplicațiile pentru ediția din 2018 a Aristoteles Workshop se primesc online, pe https://www.aworkshop.org/call-for-entries/ până pe 1 iunie 2018

Adina Pintilie, câștigătoarea Ursului de Aur, Berlinale 2018 și cursantă Aristoteles în 2006 a declarat că „Am învățat în cinci săptămâni la Aristoteles mai mult decât în trei ani la facultate”. 

Să faci un film documentar de la zero la proiecție în cinci săptămâni este o probă de foc pentru orice creator. La Aristoteles Workshop vin, din 2006 încoace, tineri talentați din toată lumea, gata să își încerce puterile și să învețe de la cei mai apreciați profesori și mentori ai industriei Printre ei s-a numarat și Adina Pintilie, absolventă a workshopului cu multipremiatul “Don’t Get Me Wrong. Pentru noua generație de creatori de film documentar, înscrierile se fac până pe 1 iunie, când s-au deschis înscrierile pentru ediția din 2018, în parteneriat cu Universitatea Babes Bolyai, Facultatea de Teatru și Televiziune, Departamentul de Film Documentar.

Anul acesta, tutorii programului sunt John Appel, Jeroen Berkvens, Lotte Mik Mayer și Laurent Bécue-Renard, artiști cu multiple documentare realizate, vizionate și premiate în festivaluri importante. Predau workshop-uri și programe de film documentar în lumea întreagă. Lor li se va alătura pentru un scurt masterclass Thierry Garrel, fostul director al departamentului de film documentar al televiziunii franco-germane Arte, supranumit și “Papa” filmului documentar.

Parteneriat cu Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca

În premieră absolută, un program privat devine parte din programa Facultății de Teatru și Televiziune a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Dan Curean, lector la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, vorbeștedespre parteneriatul dintre Masteratul de Film Documentar și Aristoteles Workshop: “Ca tânăr realizator de film, am participat la prima ediție din 2006 a workshopului Aristoteles și asta m-a îndreptat iremediabil spre filmul documentar. Zece ani mai tirziu, alături de colegii mei de la Facultatea de Teatru și Televiziune, în premieră în Romania, am înființat un program academic de Master in Film Documentar. Încercarea de dezvoltare a unei școli specializate pe filmul de non-ficțiune este aproape singulară în peisajul academic din România. Parteneriatul cu Aristoteles Workshop – de fapt prima și poate cea mai semnificativă inițiativă de educație și formare spre filmul creativ documentar din România – reunește două structuri profesionale complementare, care converg împreună spre scopul descris de Godard: «Get a camera, make a movie, show it to somebody!».”

În toți acești ani, filmele Aristoteles Workshop au fost selectate, aplaudate și premiate de public și juriu deopotrivă, în cele mai importante festivaluri de film din lume, printre care se numără Cannes Film Festival - Quinzaine des Realisateurs și Short Film Corner, Dok Leipzig, Locarno International Film Festival, IDFA Amsterdam, L’Alternativa Independent Film Festival Barcelona, Entrevues Paris, Warsaw Film Festival, Festivalul Internaţional de Film Documentar Visions du Reel de la Nyon, Cronograf Chișinău, iar în România, TIFF, ASTRA International Film Festival, festivalurile NexT sau One WORLD.

Unele producțiile Aristoteles Workshop pot fi văzute acum pe Cinepub.ro, o platforma online gratuită de cinema românesc dedicată iubitorilor şi creatorilor de film românesc, cea mai mare arhiva de film autohton online. Aici filmele pot fi vizionate în condiții legale.

O dată pe lună, într-una din serile de joi, dedicate filmului documentar, poveștile produse de studenții Aristoteles Workshop ne apropie de universul unei Românii puțin cunoscute, văzute și redate inteligent, frust sau cu delicatețe, cu umor sau chiar cu tandrețe. Sunt primele producții ale unor cineaști promițători, cu forță, ale caror traiectorii s-au intersectat într-o experiență intensă de descoperire și învățare la Aristoteles Workshop, undeva în România.

(În cele 12 ediții deja încheiate, pregătirea și producția au avut loc pe rând la Cisnădioara și Sibiel, jud.Sibiu, la Vama, jud. Suceava, la Șurdești, jud. Baia Mare și la Bata, jud.Arad).

Despre Aristoteles Workshop

Aristoteles Workshop (AW) a fost creat în 2006 de către producătorii Dan Nuțu și Cristina Hoffman, cu sprijinul televiziunii franco-germane Arte pentru a susţine o noua generaţie de cineaşti de film documentar, cu o experienţă anterioară în film sau producţia video. Experţi recunoscuţi din domeniul filmului documentar oferă pregătire profesională participanţilor. Programul se adresează tinerilor cineaşti cu talent şi pasiune, opinii proprii, dorinţa de a propune şi susţine, angajament şi capacitate de lucru în echipă.

AW este producătorul a zeci de documentare care au primit aprecierea publicului şi a juriilor internaţionale, fiind finaliste în selecţia oficială sau câştigătoare ale unor festivaluri de marcă precum Cannes Film Festival - Quinzaine des Realisateurs, DoK Leipzig, IDFA Amsterdam, sau Locarno International Film Festival.

A fost co-finanţat de a lungul timpului de televiziunea ARTE, TVR, Centrul Naţional al Cinematografiei CNC, Programul MEDIA al Uniunii Europene, AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), UCIN (Uniunii Cineaștilor din România), DACIN SARA, Institutul Cultural Roman și de sponsori privați precum Farmexim, Istyle, Cabinetul Țuca/Zbârcea&Asociații, NouMax, Mandragora, precum și de catre primăriile și consiliile județene din Sibiu, Arad și de către programul Baia Mare - CapitalăEuropeană.

Despre Programul de master Documentary Filmmaking, Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca

Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, este o instituție multidisciplinară și multiculturală, care oferă un spectru larg de specializări. Începând din 2004, alături de domeniul Teatru s-a lansat noul domeniu Cinematografie și Media, cu predare în limbile română, maghiară și engleză. Departamentul Cinematografie și Media oferă specializări în regie de fim, imagine de film și televiziune, multimedia sunet-montaj, comunicare audiovizuală și filmologie.

Programul de master Documentary Filmmaking (in limba engleză) este prima initiațivă academică din Romania de specializare în producția de film de non-ficțiune. Programul se adresează absolvenţilor care au o licenţă în Cinematografie, Fotografie, Media, Filmologie, Artele spectacolului (regie), precum şi absolvenţilor din alte domenii. Programul de master abordează în detaliu toate etapele de producție ale filmului documentar, adresându-se cu precădere absolvenților și specialiștilor în cinematografie, televiziune sau media, dar şi absolvenţilor cu studii din alte domenii, care doresc să se specializeze în domeniul filmului documentar. Obiectivul principal al programului este realizarea de catre fiecare student a unui film documentar de lung metraj care va reprezenta lucrarea lor de disertație. De asemenea, studenții vor urma o serie de cursuri teoretice și practice care vor contribui la înțelegerea celor mai importante curente și dezvoltări din domeniul filmului documentar în contextul noilor platforme media și vor dezvolta abilități de exprimare artistică cinematografică în contexte profesionale. Folosind tehnici moderne de predare – blended learning, întâlniri modulare, workshopuri și tabere de creație – programul este organizat astfel încât studenții să își poată desfășura în continuare activitatea profesională.

Participarea și interacțiunea cu profesioniști din industrie la festivalurile de film documentar de referință din Romania – Astra Film Sibiu, Docuart București sau Pelicam Tulcea – fac parte integrantă din programul de pregătire al masteratului. Alături de profesorii de specialitate titulari din Universitatea Babes Bolyai, în fiecare an studenții interacționează cu profesori invitați și cu alți profesioniști din România și străinatate, recunoscuți pe plan mondial. Printre partenerii de până acum se numără Peter Gothshalk – comisioning editor la Arte France/Germany, dr. Arnau Gifreu – Universitatea din Girona, prof. dr. Robert Wierzbicki – Universitatea Mittweida, Germania, dr. Rebeka Jorgensen – Fulbright Scholar, profesor, regizor și producător de film.

Informații pe Facebook aici.

 

 

Exploreaza subiecte similare:

Adina Pintilie

Alte știri din cinema

Shoplifters, câștigătorul Palme d’Or 2018, vine în România

Distribuitorul multi-premiat la Gopo „Independența” Film aduce în România câștigătorul Palme d’Or și alte filme premiate la Cannes 2018

Godzilla vs. Kong va începe filmările în octombrie

Lansarea filmului este programată pentru 22 martie 2020

Cum arată Tom Cruise în Top Gun: Maverick

Primele imagini cu starul care a îmbrăcat din nou uniforma de pilot, în galeria articolului

Prima imagine cu Joaquin Phoenx machiat în ipostaza de Joker

Filmul Joker cu lansarea în octombrie 2019 va fi „un studiu de caz” și „o poveste moralizatoare”

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells