Scurtmetraj românesc de epocă, filmat la New York

27 Oct 2013
O lume nouă, în regia Luizei Pârvu, spune povestea primilor imigranţi români în SUA

Regizoarea Luiza Pârvu pregăteşte în aceste zile la New York, alături de o echipă internaţională, filmările scurtmetrajului independent O lume nouă, după un scenariu de Toma Peiu, bazat pe o poveste concepută de cei doi. Primul film care se apropie de drama trăită de generaţia de emigranţi "uitată" de manualele de istorie, O lume nouă este produs de Toma Peiu, Luiza Pârvu şi Adriana Răcăşan (co-producător).

Decembrie 1907. La 20 de ani, Anna Ciotoloş călătoreşte însărcinată dintr-un sat din Transilvania natală până în SUA, în vestul statului Pennsylvania, pentru a-şi întâlni soţul, pe Pavel. La destinaţie o aşteaptă vărul acestuia, Petru, cizmarul satului lor. Măcinat de conflictul dintre propriile sentimente şi datoria morală, Petru încearcă să o protejeze pe Anna, amânând să-i transmită o veste care îi va schimba viaţa pentru totdeauna. Un pretins prieten se interesează, însă, de soarta Annei şi sentimentele lui Petru faţă de ea. Lumea Nouă nu e doar un tărâm al promisiunilor, ci şi unul al capcanelor.

Povestea spusă de filmul O lume nouă are ca sursă de inspiraţie evenimente reale din familia scenaristului, astăzi puţin cunoscute publicului larg, din România sau SUA: la început de secol XX, sute de mii de români din Transilvania au emigrat în Statele Unite, atraşi de mirajul unei ţări primitoare, care promitea să ofere libertate, beneficii considerabile şi şansa unui nou început, indiferent de originea socială, naţionalitate sau nivelul de şcolarizare. Dintre cele două milioane de emigranţi din Austro-Ungaria ajunşi în SUA între 1900 şi 1910, câteva zeci de mii de maghiari, români, sârbi, croaţi au căutat locuri de muncă în minele de cărbuni din Pennsylvania, asumându-şi riscuri astăzi greu de conceput. Astfel, numai în decembrie 1907, în minele de cărbuni de pe coasta de Est a SUA şi-au pierdut vietile aproximativ 900 de emigranţi, îngropaţi în galerii de mină construite precar, fără ventilaţie şi fără norme elementare de siguranţă.

Născută în 1986 şi absolventă a Facultăţii de Film din cadrul UNATC I.L. Caragiale, Luiza Pârvu a regizat până in prezent mai multe scurtmetraje. Trei dintre acestea, My Baby (2013), Draft 7 (2011), Aniversarea (2010), scrise şi produse alături de Toma Peiu, au fost prezentate la peste 80 de festivaluri şi evenimente de film din ţară şi străinătate. În 2012, Luiza Pârvu a fost nominalizată la Premiul Gopo Tânără Speranţă pentru regia filmului Draft 7.

Regizoarei i-a fost oferită în 2012 o bursă pentru a putea urma un masterat de Regie de Film în cadrul New York University Tisch School of the Arts. Printre absolvenţii Institutului de Film şi Televiziune al Tisch School of The Arts se numără regizori precum Woody Allen, Martin Scorsese, Ang Lee, Charlie Kaufman, Oliver Stone (câştigători ai Premiului Oscar), Jim Jarmusch, Julie Delpy, Spike Lee, M. Night Shaymalan, James Franco, Todd Solondz sau Marc Forster. Artişti precum Billy Cristal, Lady Gaga, Philip Seymour Hoffman, Anne Hathaway, Ethan Hawke, Bridget Fonda, Adam Sandler, Kristen Bell, Jeffrey Katzenberg (fondator al companiei Dreamworks) au absolvit, de asemenea, diferite secţii ale Tisch School of the Arts. Luiza Pârvu este pe cale de a deveni primul absolvent român al prestigioasei şcoli de film, cotate între primele trei din SUA şi din lume.

Filmările scurtmetrajului O lume nouă se vor desfasura la jumătatea lunii noiembrie 2013, în New York. Din echipa internaţională a filmului fac parte directorul de imagine Shan Jin (China); sunetistul Rezwan Shariar Sumit (Bangladesh); inginerii de lumini Cenk Erturk (Turcia) şi Woonjae Park (Coreea de Sud), Erin Vassilopoulos (SUA), dar si scenografele românce Lulu Petrescu şi Adriana Răcăşan.

Foto: familia Cotoloş, în anul 1905

Exploreaza subiecte similare:

Luiza Pârvu, Toma Peiu, Adriana Răcăşan, Draft 7

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Musa.del.Arte pe 27 octombrie 2013 19:20
Un film de nisa, dar cu un subiect foarte atragator.
alex_il_fenomeno pe 13 decembrie 2013 20:27
Pacat ca este doar scurtmetraj....

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells